Şoferii români, nemulţumiţi de scumpirile RCA şi de sistemul bonus-malus – Exact

Şoferii români sunt nemulţumiţi de scumpirile anuale aplicate poliţelor RCA de către companiile care emit astfel de poliţe, precum şi de majorarea tarifelor în cazul încadrării într-un anumit grad de risc, în funcţie de istoricul asiguratului, respectiv 'bonus malus', potrivit unui studiu realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă. 'RCA-ul este perceput drept 'hârtia pe care trebuie să o ai, pentru ca poliţia să nu-ţi ia talonul' ori 'biletul de reparaţie al maşinii persoanei pe care ai accidentat-o'. 'Nefiind vorba despre un produs pe care şoferii îl achiziţionează în propriul folos, acesta nu are vreo însemnătate', a declarat Irina Rainer, manager în cadrul companiei.
Economica.net - mie, 24 iun. 2015, 10:31
Şoferii români, nemulţumiţi de scumpirile RCA şi de sistemul bonus-malus - Exact

Studiul a fost realizat în perioada 3-17 iunie 2015, iar participanţii la studiu au fost atât femei, cât şi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 18-39 de ani.

‘RCA-ul este perceput drept ‘hârtia pe care trebuie să o ai, pentru ca poliţia să nu-ţi ia talonul’ ori ‘biletul de reparaţie al maşinii persoanei pe care ai accidentat-o’. ‘Nefiind vorba despre un produs pe care şoferii îl achiziţionează în propriul folos, acesta nu are vreo însemnătate’, a declarat Irina Rainer, manager în cadrul companiei Exact Cercetare şi Consultanţă.

Aceasta a subliniat că, din acest motiv, şoferii se orientează spre cele mai ieftine poliţe RCA, ‘fiind astfel favorizate companiile care oferă cele mai competitive preţuri’.

Potrivit studiului, şoferii înţeleg utilitatea RCA-ului şi sunt de acord să achite anual o taxă pentru a putea circula pe drumurile publice, însă nu sunt de acord cu tarifele ridicate pe care toţi asigurătorii le practică atunci când vine vorba de tinerii cu vârste mai mici de 30 de ani şi care ajung să achite circa 500 euro pe an pentru a se putea deplasa, spre exemplu, cu o maşina autohtonă.

În ceea ce priveşte reparaţia maşinii în baza poliţei RCA a vinovatului, şoferii îşi manifestă din nou nemulţumirea, afirmând că ‘asiguratorii trag de timp’.

‘Este vorba, pe de-o parte, de timpii necesari oferirii autorizaţiei de reparaţie: în anumite cazuri, asigurătorul nu oferă autorizaţia de reparaţie pe loc, ci îşi rezervă un termen pentru derularea unei anchete, termen ce poate atinge chiar 90 de zile. Pe de alt parte, este menţionată perioada relativ lungă din momentul în care şoferul se prezintă la service cu maşina avariată şi până în momentul primirii acceptului de plată din partea asigurătorului’, potrivit studiului.

Chestionaţi în legătură cu varianta ideală de asigurare auto obligatorie, şoferii şi-ar dori ca fiecare maşină implicată într-un accident să poată fi reparată pe RCA-ul propriu. Astfel, în situaţia în care ar fi vorba despre un produs care le este direct adresat, şoferii ar fi dispuşi să opteze pentru companii de renume, care practică tarife mai ridicate, ‘dar în legătură cu care nu există dubii în ceea ce priveşte calitatea reparaţiei şi timpul scurt de aşteptare’.

În ceea ce priveşte utilitatea asigurării de tip Casco, părerile participanţilor la studiu sunt total diferite din perspectiva categoriilor de gen. Astfel, bărbaţii consideră că o astfel de investiţie anuală, pe lângă faptul că este una ridicată, nu le este utilă. ‘Dacă aduni banii cheltuiţi în decursul unui an pentru a repara daunele survenite din vina ta, cheltui mai puţin decât valoarea primei anuale de asigurare Casco’, susţin aceştia.

Şoferii bărbaţi mai sunt de părere că, în cazul unei maşini cu vechime de câţiva ani, investiţia în poliţe Casco nu se justifică. ‘În câţiva ani, plăteşti la Casco întreaga contravaloare a maşinii. Mai bine pui banii deoparte şi îţi cumperi alta’, consideră ei.

Potrivit studiului, femeile au însă o cu totul altă perspectivă. Ele iau în calcul posibilitatea unor evenimente rutiere cu daune semnificative. ‘Ştiu că dacă se va întâmpla un accident, o pot repara fără a fi nevoită să scot din buzunar în câteva zile o sumă imensă de bani’, ‘Investiţia merită pentru siguranţa ta şi a bugetului!’ Bărbaţii ar fi însă deschişi în a contracta poliţe Casco în situaţia în care companiile de asigurări le-ar returna după un interval prestabilit o parte din suma achitată, de exemplu 10%, în situaţia neutilizării poliţei.

Exact Cercetare şi Consultanţă este specializată în domeniul cercetării de piaţă, al sondajelor de opinie şi al consultanţei în marketing

Te-ar mai putea interesa și
USR cere datele reale pe care se bazează bugetul pe 2025, pentru ca să se poată lua decizii corecte pentru anul viitor
USR cere datele reale pe care se bazează bugetul pe 2025, pentru ca să se poată lua decizii corecte pentru anul viitor
Uniunea Salvaţi România cere datele "reale" privind execuţia bugetară şi discuţiile cu Comisia Europeană despre reducerea deficitului, astfel încât să poată fi luate decizii corecte pentru......
Donald Trump ia în calcul privatizarea Serviciului Poștal al SUA – surse Washington Post
Donald Trump ia în calcul privatizarea Serviciului Poștal al SUA – surse Washington Post
Preşedintele ales Donald Trump şi-a exprimat interesul în privatizarea Serviciului Poştal al Statelor Unite (USPS), susţine ...
Philippe Diallo a fost reales în funcția de președinte al Federaţiei Franceze de Fotbal
Philippe Diallo a fost reales în funcția de președinte al Federaţiei Franceze de Fotbal
Philippe Diallo a fost reales sâmbătă în funcţia de preşedinte al Federaţiei Franceze de Fotbal (FFF) cu 55,34% din ...
Fostul fotbalist Mihail Kavelaşvili, apropiat de partidul de guvernământ, a fost numit președinte al Georgiei
Fostul fotbalist Mihail Kavelaşvili, apropiat de partidul de guvernământ, a fost numit președinte al Georgiei
Un colegiu electoral, controlat de partidul de guvernământ Visul Georgian, l-a numit sâmbătă pe Mihail Kavelaşvili ...