Şoferul autocarului din accidentul din Muntenegru nu avea contract de muncă şi nici avize medicale

Şoferul autocarului implicat în accidentul din Muntenegru nu avea contract de muncă, nici aviz medical şi psihologic, a declarat Cătălin Adrian Kritikos, inspector în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.
Economica.net - vin, 28 iun. 2013, 16:42
Şoferul autocarului din accidentul din Muntenegru nu avea contract de muncă şi nici avize medicale

Prezent vineri la o dezbatere pe teme de logistică şi transport, inspectorul de la ISCTR a explicat că a participat la controlul realizat la operatorul de transport în urma accidentului produs în Muntenegru.

„Am cerut contract de muncă, am cerut aviz medical şi psihologic şi mi-a spus că nu are. Noi am scris în notă că nu le-a putut prezenta, deşi aceste documente sunt obligatorii. (…) Eu nu cred că are (contract de muncă – n.r.), dar este părerea mea personală. Am înţeles că a mai prezentat o serie de documente la Parchet”, a precizat Kritikos.

Acesta a spus că au fost verificaţi toţi şoferii firmei de transport, iar din nouă conducători auto pe care îi utiliza Gregory Tour Holiday şapte aveau contracte de muncă pe care ISCTR le-a verificat, însă cel al şoferului (George Ciobanu – n.r.) nu a fost găsit.

Cătălin Kritikos a ţinut să precizeze că operatorul de transport a fost amendat contravenţional, întrucât au fost depistate multe lucruri în neregulă.

„Eu personal am scris procesul verbal de sancţionare a acestui operator de transport, dar suma nu o pot spune. Spun asta pentru că acel domn a spus la TV că totul a fost ok şi nu a păţit nimic. A fost sancţionat contravenţional. În seara de 24 iunie, la ora 20.30, raportul nostru de control a fost încheiat, iar inspectorul şef i l-a înmânat domnului Ghibu (Cristian Ghibu, secretar de stat în Ministerul Transportului – n.r.), care se ocupă de noi. Mai departe, nu aş putea să vă spun, pentru că este o anchetă în derulare. Concluziile au fost că acest operator de transport nu a respectat destul de multe lucruri, dar nu pot să intru în amănunte, pentru că este o acţiune de control efectuată de Procuratură, de Parchet şi nu aş vrea să deranjez. Ceea ce se ştie până acum este că a utilizat un conducător auto fără contract de muncă şi asta este o faptă gravă pentru care a fost sancţionat contravenţional”, a subliniat inspectorul.

De asemenea, acesta a ţinut să precizeze faptul că informaţiile arătate de tahograful găsit în autocarul răsturnat nu pot fi relevante 100%.

„Mă tot uit la televizor şi tot văd o serie de persoane care emit diferite păreri. Noi am fost la controlul de fond la acest operator de transport. După care eu am rămas un pic uimit. De vreo două zile, toată lumea zice s-a găsit faimoasa cutie neagră care se numeşte aparat tahograf şi vom vedea. Staţi un pic: tahograful nu este cutia neagră a unui avion. Este un simplu aparat de înregistrat nişte valori. Maşina este din 2004, deci este cu diagramă de hârtie. Cine ştie cine o scoate de acolo şi cum o scoate. Viteza înregistrată pe această diagramă nu are un coeficient 100% de a-ţi da seama exact cum merge. Din experienţa mea de 10 ani de inspector de trafic nu întotdeauna cine conduce are diagrama în tahograf sau invers. De aceea, sunt şi foarte multe amenzi pentru nerespectarea regulamentului intern 561”, a arătat el.

La rândul său, comisarul George Grigore, şeful Serviciului Sistematizare, Legalitate Transporturi şi Control Tehnic al Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, a spus că, în urma analizării aparatului tahograf, a rezultat că autocarul implicat în accidentul din Muntenegru a avut o viteză de circa 80 de kilometri/oră, în condiţiile în care în zonă existau restricţii de circulaţie de 40 de kilometri/oră.

„Acea însemnare este orientativă. Noi, chiar am avut o notificare acum câţiva ani către Biroul de Metrologie Legală şi întrebam dacă acea înscriere de viteză este una cu o marjă de eroare foarte mică, pentru a putea sancţiona acei conducători auto pe baza diagramelor tahograf. Biroul de Metrologie Legală ne-a răspuns că este doar orientativă şi că nu se poate sancţiona această abatere”, a afirmat Grigore.

În opinia acestuia, acel accident ar fi putut avea foarte uşoare comparativ cu ceea ce s-a întâmplat, dacă pe viaduct ar fi fost montat un ”parapet greu”, aşa cum se numeşte în termeni tehnici.

„Este vorba despre acel parapet de siguranţă. De fapt, acolo nici nu prea era parapet. Nici nu ştiu cum să-i spun…eventual ca pietonul care traversează acel viaduct să nu cadă în prăpastie. Acolo trebuia un parapet numit în termeni tehnici ‘parapet greu’, ca atunci când un autovehicul de transport marfă sau de persoane se loveşte perpendicular de acel parapet să-l arunce înapoi pe partea carosabilă. Având în vedere şi acea diferenţă de nivel între platforma viaductului şi fundul prăpastiei de circa 30 – 40 de metri era necesar un asemenea parapet. Dacă ar fi fost, probabil nu s-ar fi produs un astfel de accident sau ar fi fost soldat cu nişte vătămări uşoare sau nişte escoriaţii, iar acest autocar nu ar fi căzut în prăpastie. Să lăsăm să vedem care sunt concluziile anchetei mai ales de la Parchetul General şi bineînţeles cele ale autorităţilor din Muntenegru”, a conchis comisarul şef.

Un autocarul cu turişti români s-a răsturnat într-o prăpastie din Muntenegru duminică, în jurul orei 18,00, ora României, în accident pierzându-şi viaţa 18 persoane iar alte 29 fiind rănite.

Unul dintre şoferii autocarului – George Ciobanu – era angajat al Poliţiei Capitalei. Agentul de poliţie era posesor al permisului de conducere din 1989, având categoriile BE, CE, DE şi al atestatului profesional eliberat de ARR Bucureşti pe 17 martie 2012 cu valabilitate până la data de 16 martie 2017, fiind cunoscut ca un bun profesionist.

Mareea Comtur este agenţia care a organizat circuitul în Muntenegru şi Croaţia iar serviciile de transport au fost asigurate de Gregory Tour Holiday.

Un număr de 18 persoane au murit după ce un autocar s-a prăbuşit duminică într-o prăpastie din Muntenegru, iar alte 29 au fost rănite.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Premierul desemnat Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii conducerii Uniunii Salvaţi România pe marginea Programului ...
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Livrările globale de PC-uri tradiționale, inclusiv desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru, au ajuns la 86,7 milioane ...
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video, debutează luni, iar timp de o săptămână ...