Soldul creditelor acordate de băncile străine României a scăzut cu 20% în doar un an. Minus 5,5 miliarde de euro

Soldul împrumuturilor acordate de băncile private străine economiei româneşti a scăzut cu 20%, în doar un an. Băncile private din Austria, cel mai mare astfel de creditor al României, şi-au redus expunerea cu trei miliarde de euro, în doar un an.
Economica.net - mar, 13 dec. 2016, 22:05
Soldul creditelor acordate de băncile străine României a scăzut cu 20% în doar un an. Minus 5,5 miliarde de euro

5,58 miliarde de euro. Acesta este suma cu care au scăzut, în doar un an, împrumuturile acordare de băncile private străine firmelor din România şi statului român. Mai precis, dacă la finalul anului 2014, volumul total al împrumuturilor financiare de la băncile private străine se ridica la 27,9 miliarde de euro, la finalul lui 2015, acesta coborâse la doar 22,3 miliarde de euro, potrivit ultimului raport anual al Băncii Naţionale a României referitor la balanţa de plăţi şi poziţia investiţională a României. Aşadar, o scădere de 20% al soldului împrumuturilor acordate de băncile private străine, în doar un an.

Chiar dacă, dintr-un punct de vedere, această situaţie poate părea benefică, întrucât conduce la o scădere a datoriei externe totale a României, acest lucru mai înseamnă şi altceva: băncile străine care au creditat piaţa românească (inclusiv băncile pe care le deţin în România) nu o mai fac în acelaşi ritm, şi acum soldul împrumuturilor scade accentuat pentru că cei împrumutaţi încep să-şi plătească datoriile dar nu mai primesc împrumuturi noi.

Raportul BNR oferă şi o statistică după ţara de origine a băncilor private, în statistica privind soldul creditelor acordate.

Pe primul loc sunt băncile din Austria. La finalul anului trecut, soldul împrumuturilor acordate entităţilor din România de băncile private din această ţară se ridica la 6,86 miliarde de euro, în scădere accentuată (minus trei milarde de euro, aproape, adică 30%), faţă de volumul de 9,7 miliarde de euro, consemnate la finalul anului 2014.

Urmează băncile din Olanda, care, la finalul lui 2015, consemnau un sold de 3,42 miliarde de euro, în scădere cu un miliard de euro (adică 22%), faţă de nivelul consemnat la finalul lui 2014: 4,42 miliarde de euro.

Pe locul trei stau băncile private din Grecia. La finalul lui 2015, soldul împrumuturilor acordate de băncile elene pieţei româneşti se ridicau la 2,8 miliarde de euro. O scădere mult mai mică, de doar 197 de milioane de euro, adică doar 6,5% mai puţin decât nivelul de 2,986 miliarde de euro, consemnat la finalul lui 2014.

Pe locul patru sunt băncile din Marea Britanie. Soldul creditelor acordate de băncile private din Regat pieţei româneşti s-au ridicat, la finalul anului 2015, la 1,56 miliarde de euro, Mai puţin cu circa jumătate de milliard de euro, adică 24%, faţă de nivelul de 2,06 miliarde consemnat la finalul anului 2015.

Urmează băncile private din Germania, care, la finalul lui 2015, consemnau un sold al împrumuturilor acordate României de circa 1,45 miliarde de euro, în scădere cu 11% faţă de nivelul de la finalul anului trecut: 1,64 miliarde de euro.

Urmează instituţiile de credit din Franţa, care însă şi-au sporit expunerea pe România, din punct de vedere al împrumuturilor acordate la noi în ţară. La finalul lui 2015, soldul total al împrumuturilor acordate pieţei româneşti a ajuns la 1,276 miliarde de euro, în creştere uşoară faţă de cele 1,228 miliarde de euro, consemnate la finalul anului 2014.

Instituţiile de credit private din alte ţări consemnau un volum al împrumuturilor acordate României de sub un miliard de euro, la finalul anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
OCDE a început negocierile de aderare cu România
OCDE a început negocierile de aderare cu România
Guvernul de la Bucureşti salută decizia Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică privind lansarea ...
Justiția americană a menținut la apel sentința de condamnare pe viață a lui El Chapo Guzman
Justiția americană a menținut la apel sentința de condamnare pe viață a lui El Chapo Guzman
Apelul narcotraficantului mexican Joaquin Guzman (foto), alias El Chapo, condamnat în iulie 2019 la New York la închisoare ...
Primăria Timișoara cere din nou bani Guvernului pentru a putea asigura livrarea energiei termice în oraș
Primăria Timișoara cere din nou bani Guvernului pentru a putea asigura livrarea energiei termice în oraș
Primăria Municipiului Timişoara (PMT) a adresat, marţi seara, un nou apel Guvernului pentru susţinere financiară, în ...