Soluţia „eolienilor” la criza certificatelor verzi: Exportul de hârtii în Serbia

Aproape o treime din certificatele verzi din România nu sunt valorificate. În aceste condiţii, producătorii din domeniul energiei regenerabile vor să le vândă în alte pieţe, imediat ce acest lucru va fi posibil.
Economica.net - lun, 28 mart. 2016, 21:05
Soluţia

„Vom vinde certificate verzi în Serbia. Aşteptăm liberalizarea pieţei certificatelor verzi. Acum vindem în România şi le vindem foarte greu. În România rămân nevândute anul acesta aproximativ şase milioane din 18 milioane de certificate verzi”, spune Gheorghe Boeru, investitor în domeniu.

Acesta a înfiinţat împreună cu un partener din Satu Mare compania Eol Energy, ce deţine proiecte de energie eoliană şi energie fotovoltaică în valoare de 68 milioane de lei.
 
Capacitatea proiectului de energie eoliană, dezvoltat în localitatea Mihai Bravu din judeţul Constanţa, este de 6 MW, în vreme ce proiectul de energie fotovoltaică din Mizil, Prahova, are 3 MW.
 
Compania obţine anual un număr de 14.000 de certificate verzi din cele două proiecte ce sunt funcţionale de trei ani.
 
Citeşte şi Veste proastă pentru „eolieni”: Jumătate de milion de certificate verzi au expirat, valorau peste 60 mil. lei
 
Potrivit micilor investitori, energia verde este în medie cu 30% mai scumpă în ţarile UE faţă de România.
  „Şi în Serbia, energia verde este cu 20% mai scumpă, sistemul de tranzacţionare fiind mai bine pus la punct”, explică Gheorghe Boeru.
 
Acesta speră să poată valorifica certificatele verzi la un preţ mai bun, odată cu liberalizarea pieţei de profil. De asemenea, el estimează că, în actualele condiţii, îşi va amortiza investiţia în următorii opt ani.
 
Doar două treimi din certificatele verzi emise în România sunt tranzacţionate, toate la preţul minim, potrivit datelor asociaţiei de profil RWEA.
 
Pierderea netă totală (la nivel consolidat) a industriei eoliene în anul 2014 a atins 2,1 miliarde lei, în urma
modificărilor privind schema pentru spriul energiei regenerabile. Totodată, veniturile din exploatare au scăzut cu 1 miliard de lei (39% an/an), în vreme ce valoarea activelor a scăzut cu 1,5 miliarde lei.
 
Anul trecut, au fost emise circa 14,1 milioane de certificate verzi, dintre care peste 355.000 au expirat şi nu au mai putut fi tranzacţionate.
 
Din 2011, de când industria regenerabilelor a luat avânt, populaţia si firmele le subvenţionează activitatea, prin sistemul certificatelor verzi. În factura la curent pentru populaţie, ponderea certificatelor verzi a ajuns, în ultimii doi ani, la circa 10%, circa 10 lei lunar sau 2,2 euro, la o factură medie de 100 de lei.
 
Devoltarea sectorului energiei regenerabile în România este susţinută de consumatorii de energie electrică. Miza investitorilor este subvenţia de la stat pentru producţia de energie verde care se face prin sistemul certificatelor verzi. Potrivit legii, o centrală eoliană primeşte de la stat 0,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem, iar  una solară trei certificate.
 
De anul trecut, 14 companii din România sunt exceptate de la plata certificatelor verzi, în proporţie de 40% până la 85%, funcţie de consumurile de energie.
 
Aceste companii nu mai sunt nevoite să plătească, începând cu 2015, circa 75 de milioane de euro pentru certificate verzi.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toţi consumatorii de curent  din România sprijină producţia de energie verde.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...