Soluţia lui Iohannis pentru protecţia terenurilor în faţa străinilor

Preşedintele Klaus Iohannis propune ca statul să cumpere terenul tinerilor fermieri, pentru a îl arenda ulterior până când aceştia şi-l pot răscumpăra. Acesta s-a declarat îngrijorat de ponderea mare de investitori străini care au cumpărat teren arabil în România.
Economica.net - mie, 02 nov. 2016, 10:58
Soluţia lui Iohannis pentru protecţia terenurilor în faţa străinilor

„Acum aflu de la Ministrul Agriculturii că proprietarii a 30% din teren agricol din România sunt alţii. Această propoţie mă îngrijorează. Este nevoie de o abordare pragmatică, dar europeană. Nu putem să ne închidem, să revenim la izolaţionism, dar nu ne opreşte nimeni să facem o lege care permite românilor să decidă ce se întâmplă cu terenul din România”, a declarat preşedintele Klaus Iohhanis.

Potrivit acestuia, „un minim necesar” ar fi introducerea dreptului de preempiune pentru stat sau comunitate, iar dacă cele două entităţi nu doresc terenul, „atunci să ne gândim mai departe”.

De asemenea, Preşedintele susţine ideea de a ajuta tinerii fermieri, care moştenesc anumite suprafeţe, dar care decid să vândă o parte pentru a se putea dezvolta pe suprafeţele rămase. „Am putea ajuta aceşti tineri care nu au bani de dezvoltare şi care îşi vând o parte din terenuri pentru a face proiecte de investiţii. Ar putea cumpăra statul acel teren şi să îl dea în arendă, pentru ca mai apoi să îl poată cumpăra înapoi”, amai spus Preşedintele.

Amintim că Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anunţat ieri câteva elemnete ce ar putea fi introduse în noua lege a fondului funciar, aflată acum în faza de proiect. 

‘Am convenit să limităm pe persoană fizică la 150 de hectare, ar fi ca o fermă de familie care poate să achiziţioneze şi în domeniul producţiei cerealiere, iar pe persoană juridică am stabilit o măsură similară cu cea aplicată în Ungaria. Este vorba de 1.200 hectare, prin excepţie se poate merge până la 1.500 de hectare achiziţionate de societăţile cu personalitate juridică’, a spus Achim Irimescu, la sesiunea online ‘De vorbă cu ministrul tău’, iniţiativă a Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic care sprijină dialogul între demnitari şi cetăţeni.

Pe de altă parte, şeful MADR a afirmat că au fost introduse şi o serie de cerinţe, care vor permite limitarea achiziţiei de terenuri agricole în România şi care nu vor ridica probleme la nivel european.

‘Am introdus şi o serie de cerinţe, care sperăm să nu ne pună probleme la nivel european. Astfel, societăţile comerciale respective trebuie să aibă domiciliul stabil în România, iar pentru asta trebuie să fii ori cetăţean european, ori să ai naţionalitate română. Deci şi aici vor fi multe limitări. Pentru cetăţenii din ţările terţe rămâne varianta ca ei să obţină cetăţenia română. De exemplu cel mai mare producător agroalimentar de aici este de naţionalitate arabă, dar este stabilit în România, iar ferma dânsului are 65.000 de hectare’, a mai spus Irimescu.

De asemenea, ministrul a anunţat că vor fi introduse în lege şi alte condiţii potrivit cărora aceia care cumpără teren să fi fost fermieri pe o perioadă de cel puţin 5 ani, iar 75% din veniturile firmei să provină din agricultură. ‘Toate aceste condiţii vor stabili un alt regim de vânzare a terenurilor agricole din România’, a adăugat Irimescu.

România a liberalizat piaţa funciară la 1 ianuarie 2014, conform obligaţiilor incluse în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, ceea ce permite persoanelor fizice din UE să cumpere terenuri agricole în ţară, demers care a modificat regimul existent până la finele lui 2013, când doar persoanele juridice aveau acest drept.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...