Soluție la criza șoferilor de camion: programe similare celor din construcții și IT – DSV Road

Criza cu forța de muncă se resimte și în domeniul transportului rutier de marfă din România, iar aducerea de șoferi asiatici reprezintă o opțiune doar pe termen scurt, spune într-un interviu pentru ECONOMICA.NET Sergiu Iordache, managing director DSV Road. În schimb, reprezentantul transportatorului danez solicită implementarea unor programe guvernamentale precum cele din construcții și IT, pentru atragerea de angajați români.
Anemona Andone - Dum, 02 apr. 2023, 22:00
Soluție la criza șoferilor de camion: programe similare celor din construcții și IT - DSV Road

ECONOMICA.NET: Cum estimați că va evolua piața de transport rutier de marfă din România anul acesta și de ce?

Sergiu Iordache: Evoluția pieței din România este în strânsă legătură cu situația de la nivel macro, cu ce se întâmplă pe celelalte piețe, contextul regional. Urmărim mereu factorii externi, iar dacă privim anul 2023 ne așteptăm mai ales la o consolidare a avansului important obținut anul trecut, după perioada de pandemie.

Cu toate că efectele inflației s-au făcut resimțite, vedem potențial de creștere pe serviciile de transport, în special cele de tip grupaj și intermodal, iar reașezarea unor rute de transport, în urma războiului, va genera noi creșteri, chiar dacă la o rată mai scăzută, cel mai probabil sub nivelul din anii precedenți ( 2020-2022).

Doar ca să enumerăm câteva din tendințele acestui an, care vor contribui la avansul acestui sector: rolul tot mai important al României pe harta transportului internațional, soluțiile care prind avânt (grupaj, intermodal), tendințele green din transport, tot mai apreciate și la nivel local, activitate de export mai intensă și, nu în ultimul rând, digitalizarea.

ECONOMICA.NET: Cum influențează conflictul militar din Ucraina piața locală de transport rutier?

Sergiu Iordache: La izbucnirea războiului din Ucraina au apărut la nivel regional unele întreruperi în fluxul de mărfuri și modificări în lanțurile de aprovizionare, ceea ce s-a tradus totodată printr-o creștere bruscă a prețurilor resurselor de energie, inclusiv a combustibilului.

Însă, pentru DSV, Ucraina era o piață mică, iar efectele s-au resimțit mai puțin. Am continuat să asigurăm la cele mai înalte standarde și într-un mod cât mai eficient transportul de mărfuri pentru clienții noștri.

În același timp, unele rute s-au reașezat, având în vedere că traseele din Ucraina nu au mai putut fi operate. România a preluat o parte a transportului de mărfuri care tranzita Ucraina. Asta a însemnat și noi oportunități pentru piața locală, dar și timpi de așteptare care rămân foarte ridicați la granițe.

Având în vedere acest context, cu atât mai mult cred că șansele cele mai mari pentru a rămâne puternici pe piață le au jucătorii care vin cu soluții flexibile și eficiente. Nu întâmplător am avut acele creșteri mari pe transportul de tip grupaj anul trecut și ne așteptăm să rămânem într-o dinamică bună și anul acesta.

ECONOMICA.NET: Este o soluție la criza șoferilor aducerea de forță de muncă din țări asiatice, de exemplu?

Sergiu Iordache: Criza cu forța de muncă este resimțită și în domeniul nostru, dar cred că trebuie găsite soluții pe termen lung, nu doar de moment. Noi avem șoferi români foarte buni, capabili să opereze oriunde în Europa, însă punem accent pe profesionalism, pe valori comune, înainte de toate, pentru că avem multe naționalități în grup. Suntem unul dintre principalii furnizori de logistică din lume, prezenți pe toate piețele din Europa.

Cred că provocarea aducerii de șoferi și în general de forță de muncă asiatică trebuie privită dintr-o perspectivă macro, pe termen lung, astfel încât să nu fie create dezechilibre, ci să avem o soluție solidă. Sunt șoferi experimentați și în țările asiatice, obișnuiți cu condiții de trafic poate și mai dure ca în Europa, iar dacă condițiile pieței impun o astfel de soluție, ar trebui să găsim cele mai bune variante.

Aducerea forței de muncă din Asia poate fi o opțiune pe termen scurt, însă cel mai important este industria de transport din România să atragă angajați români prin programe similare celor din construcții sau IT. De asemenea, crearea unui sistem de învățământ profesional cu parteneriat public-privat, care să școlarizeze șoferi profesioniști, ar fi esențială pentru industria de transport locală.

ECONOMICA.NET: Ce propuneri aveți pentru ca RO e – Transport să nu mai genereze haos în piata?

Sergiu Iordache: Cred că trebuie să avem o comunicare cu toate părțile implicate, cu toți decidenții, astfel încât aceste legi să fie corelate cu fluxurile actuale din lanțurile de distribuție.

Altfel, predictibilitatea legislativă este un factor important pentru orice industrie, inclusiv cea de transport. Orice modificări, în domeniul nostru, pot genera ecouri în multe alte industrii, dacă ne gândim la simplul fapt că pentru noi interconectarea joacă un rol foarte important. Transportul de mărfuri este unul dintre principalele motoare ale economiei.

Cred că mai sunt necesare unele clarificări pentru acest sistem, dar dacă el va contribui la reducerea evaziunii, atunci este bine-venit. Noi suntem deja în dialog, pe aceste teme, cu ceilalți reprezentanți din domeniu prin intermediul ARILOG, asociație care promovează în mod constant educația continuă în logistică.

România este una dintre cele mai importante piețe din regiune pentru grupul danez DSV, prezent local de aproape 30 de ani. Astfel, pentru 2023, DSV Road se așteaptă la o creștere a business-ului cu 10%, după ce anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de 70 de milioane de euro.

DSV Road este unul dintre cei mai mari transportatori din România și Europa, oferind servicii complete de transport – regim grupaj, încărcare parțială (less than truckload) și încărcare completă (full truck load), dar și servicii de transport pe bază de combustibil bio, ca parte din misiunea companiei de a reduce poluarea. DSV Road este una din entitățile juridice ale grupul DSV, prezent în România din 1994, alături de DSV Solutions și DSV Air&Sea.

CITEȘTE ȘI:

Te-ar mai putea interesa și
Rusia își va crește producția de gaze, care este acum în scădere, în anii ce vin. Prognoza oficială
Rusia își va crește producția de gaze, care este acum în scădere, în anii ce vin. Prognoza oficială
Ministerul rus al Dezvoltării Economice a confirmat previziunile oficiale privind creșterea producției de gaze în Rusia, pentru perioada 2024-2027, potrivit Enerdata....
Ucraina – Un nou atac cu rachete asupra oraşului Odesa
Ucraina – Un nou atac cu rachete asupra oraşului Odesa
Un atac rusesc cu rachete a făcut mai mult de zece răniţi la Odesa, un oraş-port ucrainean deja vizat la începutul acestei ...
SUA acuză Rusia că a folosit un agent chimic în Ucraina
SUA acuză Rusia că a folosit un agent chimic în Ucraina
Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic, cloropicrina, împotriva forţelor ucrainene, încălcând Convenţia ...
Aplicarea noilor taxe din sănătate a dus la scăderea deficitului Fondului Sănătăţii cu 50% în primele două luni la 1,5 miliarde de lei
Aplicarea noilor taxe din sănătate a dus la scăderea deficitului Fondului Sănătăţii cu 50% în primele două luni ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale ...