Soluţii pentru criza RCA – Patronatul şi sindicatele din asigurări solicită o dezbatere cu autorităţile înainte de o decizie de plafonare sau îngheţare a tarifelor

Patronatul Industriei Asigurărilor din România (PIAR) şi Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB) solicită de urgenţă o dezbatere cu toţi factorii responsabili la nivel guvernamental şi al pieţei asigurărilor, pentru identificarea celor mai bune soluţii în ceea ce priveşte asigurările RCA, conform unui comunicat al organizaţiilor.
AGERPRES - lun, 27 mart. 2023, 15:00
Soluţii pentru criza RCA - Patronatul şi sindicatele din asigurări solicită o dezbatere cu autorităţile înainte de o decizie de plafonare sau îngheţare a tarifelor

Cele două organizaţii îşi exprimă îngrijorarea pentru consecinţele economice ce vor fi generate prin adoptarea unei măsuri riscante ca plafonarea sau îngheţarea tarifelor în domeniul asigurărilor şi solicită respectarea pârghiilor legale, realizarea unor studii de impact înainte de adoptarea unor acte normative referitoare la legislaţia RCA şi realizarea de consultări cu partenerii de dialog social pentru identificarea de soluţii in spiritul sustenabilităţii pe termen lung, scrie Agerpres.

„Atât PIAR, cât şi FSAB, având un rol bine definit în gestionarea problematicii socio-economice, poartă împreună responsabilitatea de a contribui la crearea şi consolidarea unui mediu de lucru sigur, stabil, corect şi armonios pentru toţi cei aproximativ 9000 de angajaţi. În contextul în care industria asigurărilor se implică activ în dezvoltarea de produse şi servicii de calitate pentru consumatori, generând locuri de muncă prospere, stabilitatea acesteia este extrem de importantă pentru buna sa funcţionare. Garanţia unui mediu de lucru adecvat le permite companiilor şi salariaţilor să prospere, generează o mai bună cooperare şi conduce la creşterea satisfacţiei lor şi a clienţilor. Astfel, industria depune mari eforturi ca să atragă tineri, într-un domeniu hiper-reglementat şi, în aparenţă, neatractiv şi provocator. Pentru a investi şi progresa, pentru a susţine planuri de business pe termen lung, pentru a susţine salariaţii în mod real în planurile lor de viaţă şi clienţii în gestionarea adecvată a riscurilor într-o lume volatilă, într-o permanentă schimbare, este nevoie de predictibilitate. Cadrul normativ care reglementează viaţa companiilor, atât din punct de vedere al afacerilor, cât şi din punct de vedere al susţinerii salariaţilor, în primul rând în beneficiul şi pentru protecţia consumatorilor este imperios necesar să fie unul stabil, cu reglementări clare şi favorabile tuturor părţilor implicate”, se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii patronatului şi ai sindicatelor subliniază că, pentru ca o piaţă să fie capabilă să satisfacă nevoile tuturor la un nivel optim şi corect, este în primul rând necesar ca decidenţii politici să conştientizeze funcţionarea pieţei respective, luând în calcul toate elementele care o pot susţine sau care o pot destabiliza.

„Este nevoie deci de dialog înaintea oricărei decizii care poate avea un impact major pentru toţi actorii din piaţă şi clienţii pe care îi deservesc”, susţin ei.

În ciuda provocărilor şi a unui context economic extrem de dificil şi instabil, atât PIAR, cât şi FSAB consideră că industria a depus eforturi reale pentru a depăşi obstacolele şi a menţine salariaţii motivaţi, pentru a genera plus valoare pentru clienţi şi pentru a-i proteja pe cei prejudiciaţi în accidente de autovehicule.

„Eforturile celor două entităţi sunt unele susţinute şi pun în slujba oamenilor dialogul social, pentru o dezvoltare sustenabilă, în condiţiile în care multe dintre acţiunile concretizate împreună sunt unice la nivel european: încheierea unui acord privind munca de la distanţă, semnarea unor declaraţii de principii referitoare la sustenabilitate, diversitate, non-discriminarea, incluziunea şi egalitatea de şanse la locul de muncă. Eforturile nu sunt însă suficiente fără o înţelegere din partea autorităţilor a pieţei asigurărilor, în special cea a pieţei RCA şi a consecinţelor grave ale dumping-ului practicat constant în ultimii 10 ani, care au condus la falimente majore, ale căror costuri sunt suportate într-un final de asigurătorii RCA rămaşi în piaţă, în special prin plata de contribuţii majorate la FGA şi BAAR”, se mai arată în comunicat.

PIAR şi FSAB susţin necesitatea unor măsuri care să contribuie la o mai bună reglare a pieţei, însă reiterează importanţa implementării unor soluţii care să nu conducă la situaţia în care asigurătorii să renunţe la vânzarea de asigurări RCA, să ajungă la disponibilizări masive de personal sau, şi mai grav, la noi falimente, ca urmare a obligării companiilor la practicarea unor tarife prin care nu pot fi acoperite costurile.

„În aceste condiţii, pentru raţiunile expuse mai sus, PIAR şi FSAB solicită de urgenţă o dezbatere cu toţi factorii responsabili la nivel guvernamental şi al pieţei asigurărilor, în vederea identificării celor mai bune soluţii în scopul generării de stabilitate, încredere şi siguranţă, cu beneficii pe termen lung pentru toate părţile implicate şi pentru întreaga societate”, se precizează în comunicat.

Patronatul Industriei Asigurărilor din România – PIAR este o organizaţie patronală, constituită în anul 2020, în baza Legii 62/2011 a dialogului social. Patronatul a fost înfiinţat la iniţiativa Groupama Asigurări, UNIQA Asigurari, UNIQA Asigurări de viaţă şi PAID, iar în prezent numără 5 membri, prin alăturarea ulterioară a BRD Asigurări de Viaţă. Principalele obiective ale PIAR sunt reprezentarea industriei de asigurări în dialogul public, iniţierea de soluţii privind îmbunătăţirea legislaţiei în vigoare pe piaţa muncii din România, precum şi promovarea de bune practici în domeniu.

Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB) este o organizaţie sindicală înfiinţată în anul 2002, cu scopul de a realiza o reprezentativitate reală a sindicatelor la nivelul sectoarelor Asigurări şi Bănci din România, privind promovarea intereselor profesionale economice şi sociale ale membrilor de sindicat. Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci îndeplineşte condiţiile de reprezentativitate la nivelul sectorului de activitate „Activităţi financiare, bancare şi de asigurări”.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul conservator de la Atena, acesta fiind a patra majorare din ultimii cinci......
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...