1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

News

Soluţiile pentru dezvoltarea durabilă a Deltei Dunării, în centrul unei dezbateri organizate la CE

Fostul multiplu campion olimpic şi mondial Ivan Patzaichin le-a vorbit miercuri românilor care activează în instituţiile europene despre cum s-ar putea dezvolta ecoturismul în Delta Dunării, ca soluţie de dezvoltare economică a zonei în echilibru cu conservarea naturii. Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş a salutat iniţiativele Asociaţiei Ivan Patzaichin la nivel local, exprimându-şi convingerea că Delta va avea viitorul pe care îl merită, dar a subliniat că acesta depinde de modul în care toţi factorii implicaţi vor acţiona în următorii ani.

09 apr, 2014 | Agerpres

'Pentru cei care nu ştiau ce e Delta şi ce responsabilitate avem faţă de această zonă, am vrut să venim cu câteva elemente în plus care să vă convingă pe toţi că Delta este gestionată de natură şi natura, prin definiţie, evoluează. Şi sunt unele lucruri care pot să evolueze într-o direcţie greşită dacă noi nu avem grijă, dacă exagerăm într-un sens sau suntem indiferenţi în alt sens', le-a spus comisarul european celor peste o sută de români prezenţi la dezbaterea organizată într-una din sălile de conferinţe ale Comisiei Europene.

Înaltul oficial european şi-a exprimat aprecierea pentru faptul că oamenii Deltei sunt hotărâţi să rămână în regiune, dar a precizat că acestor câteva mii de oameni trebuie să li se ofere mijloacele pentru a avea un trai decent şi a menţine, în acelaşi timp, patrimoniul 'care ne aparţine tuturor'.

'Avem în cadrul diferitelor instrumente financiare europene mijloacele pentru a putea susţine Delta. Sunt convins acum că şi guvernul României îşi va asuma responsabilitatea, pentru că trebuie să facă nişte alegeri la nivel naţional, dar va depinde mult şi de priza de conştiinţă vizavi de ce înseamnă acest spaţiu care este undeva la periferia UE din punct de vedere geografic, dar care, din punct vedere al valorilor pe care le poartă, de mediu, de tradiţie, de cultură, pentru mine ar trebui să fie în centrul preocupărilor noastre. Sunt convins că Delta va avea viitorul pe care-l merită şi depinde de noi asta', a mai spus Cioloş.

Cel supranumit în Deltă 'Amiralul', fostul campion Ivan Patzaichin a subliniat necesitatea de a fi găsită o soluţie între conservarea naturii şi dezvoltarea unei economii pentru localnici.

'Asociaţia Ivan Patzaichin tocmai asta încearcă să promoveze, să fie cumva găsite soluţii de a avea armonie între natură şi om. De aceea venim şi cu acest gen de turism ecologic, pentru că multă lume crede că turismul ecologic e simplu - te plimbi cu barca şi atâta tot. Dar acest gen de turism poate să promoveze şi o identitate a localnicilor, mândria de a deveni operator de ecoturism care să le dea o satisfacţie, dar şi posibilitatea de a câştiga mai mulţi bani', a spus Patzaichin.

El a subliniat faptul că elemente de tradiţie acum uitate, precum lotca, ar putea deveni un model interesant pentru turişti. 'Gândiţi-vă cum ar fi Veneţia fără gondolă. În sensul ăsta vrem şi noi ca lotca să devină o tradiţie, ca oricine care vine în Deltă dacă nu se plimbă, măcar să facă o poză cu o lotcă şi să rămână o amintire. În sensul ăsta încercăm chiar şi cu cei cu cei de la Veneţia, cu clubul nautic din Veneţia, încercăm să facem un parteneriat ca să vină în sprijinul nostru pentru a crea acest gen de turism, de a crea clubul lotcarilor de exemplu, care să devină nişte operatori, nişte ghizi, care să poată să arate omului ce înseamnă Delta', a mai spus Patzaichin, care a deschis la Mila 23 un muzeu al lotcii în aer liber.

În opinia sa, în felul acesta turistul care petrece în medie în Deltă puţin peste o zi poate fi convins să rămână mai mult.

'Acest gen de turism este foarte dăunător pentru localnici, care 60% consumă pe transport, benzină (...) Totul înseamnă investiţii în motoare, ambarcaţiuni puternice. Ei nu au cum să recupereze aceşti bani într-o şedere de o zi. De aceea noi încercăm să promovăm genul ăsta de turism, să-i oferim mai multe posibilităţi, trasee diversificate de plimbare, oportunitatea de a face de pildă 'pescaturism', adică să meargă să vadă turistul cum pescuieşte omul, cum prepară mâncarea acasă. Toate aceste lucruri ca să facă ca turistul să stea mai multe zile în Deltă. Cu cât stă mai mult, automat sunt nişte bani în plus pentru localnici', a atras atenţia fostul campion de caiac-canoe.

El recunoaşte că oamenii din Deltă nu pot fi schimbaţi dintr-o dată şi că asociaţia sa încearcă să arate prin exemplu cum se poate dezvolta ecoturismul. 'Încet, prin exemplu, prin lucruri palpabile, ca omul să simtă, să devină responsabil, să înceapă să aibă el grijă de locul acela unde ştie că va duce turistul. Lucrurile se vor schimba, dar trebuie să avem grijă, să avem răbdare', a mai spus Patzaichin.

Întrebat ce aşteaptă concret de la această vizită la Bruxelles, Patzaichin a afirmat că faptul că a ajuns până aici e deja un câştig şi că este convins că mesajul său va fi transmis mai departe.

Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Edward Bratfanof, a vorbit în cadrul dezbaterii despre investiţiile durabile pe care statul român încearcă să le facă în Delta Dunării.

'Încercăm, în colaborare cu Consiliul Judeţean, statul român, să aducem acum nişte sume care vor fi în viitorul apropiat puse la dispoziţia factorilor decidenţi în Delta Dunării. Sigur că aceşti bani se vor duce pe investiţii durabile, nu pe motoare mai mari sau pensiuni mai înalte, se va merge pe valorile tradiţionale', a spus el.

El a adăugat că în prezent se elaborează, de către Banca Mondială, o strategie care are o viziune pe circa 20-30 de ani. Întrebat dacă această strategie pleacă de la nevoile localnicilor sau, ca în cazul multor astfel de documente, deciziile se impun de sus în jos, Edward Bratfanof a dat asigurări că există un proces de consultare.

'Această strategie integrată de dezvoltare durabilă a avut mai multe consultări publice la nivelul multor localităţi din Delta Dunării, au fost câteva şi vor mai fi la nivelul Consiliul Judeţean, şi vor mai fi lunile acestea încă şase întâlniri la nivelul unor localităţi din Delta Dunării, la care vor fi învitaţi cât mai mulţi localnici. Sunt de acord cu implicarea populaţiei Deltei în strategia integrată şi în managementul Deltei Dunării în general', a spus el.

La rândul său, Dacian Cioloş a declarat că pentru ca o strategie să răspundă nevoilor locale este nevoie de multe lucruri, şi în primul rând de iniţiativă.

'Chiar dacă organizezi la nivel local consultări, pot să îţi vină la consultările alea doi-trei oameni care ştiu despre ce este vorba, îşi spun părerea, şi cineva, instituţia de stat, bifează că a făcut consultările şi pune tot ce crede ea că trebuie pus acolo', a spus Cioloş, subliniind că iniţiative la nivel local precum cele derulate de Ivan Patzaichin îi conving pe oameni să se implice mai mult în acest proces.

'Dincolo de strategia respectivă, mie mi se pare mult mai important exerciţiul aplicării în practică a orice se va decide. Eu mi-aş dori ca această strategie şi acest ITI (Investiţie Teritorială Integrată) să sufere modificări în următorii ani, pe parcursul implementării, modificări care să vină din propunerile oamenilor de acolo pentru că asta ar fi primul semn că oamenii au încredere într-un astfel de instrument de susţinere financiară şi că-l folosesc', a mai spus comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO