Şomajul din Germania a urcat în august, în pofida creşterii economice

Şomajul din Germania a crescut uşor în august, cu 7.000 de persoane, la 2,95 milioane, în pofida creşterii economice şi aşteptărilor analiştilor, rata şomajului stagnând la 6,8%, potrivit datelor oficiale anunţate joi, preluate de Bloomberg.
Economica.net - joi, 29 aug. 2013, 09:38
Şomajul din Germania a urcat în august, în pofida creşterii economice

Economiştii anticipau scăderea numărului de şomeri cu 5.000, potrivit Bloomberg.

Rata şomajului, de 6,8%, este aproape de cel mai redus nivel de la reunificare.

Economia germană a crescut în trimestrul al doilea cu 0,7% faţă de primele trei luni ale anului, contribuind semnificativ la ieşirea zonei euro dintr-o recesiune prelungită, însă prognozele oficiale indică o încetinire a dinamicii în a doua parte a anului. Germania se pregăteşte pentru alegeri generale în luna septembrie, cancelarul Angela Merkel încercând să obţină un al treilea mandat la şefia guvernului.

Zona euro a ieşit din recesiune în trimestrul al doilea după un an şi trei luni de declin, dar unele companii continuă concedierile, iar ţările din sudul continentului sunt în continuare în recesiune, cu şomaj record.

Analiştii estimează că şomajul din zona euro a stagnat în iulie la 12,1%, rată record de la introducerea monedei unice.

ThyssenKrupp, cel mai mare producător de oţel din Germania, intenţionează să elimine în următorii trei ani 3.000 de locuri de muncă în zona administrativă şi a anunţat că va închide două fabrici.

Alt producător de oţel important din Germania, Salzgitter, anticipează pierderi pentru acest an şi scăderea cererii în Europa, pregătind 1.500 de concedieri.

Pe de altă parte, producătorul auto Opel, parte a grupului General Motors, vrea să angajeze aproximativ 300 de ingineri la centrul internaţional de dezvoltare din apropiere de Frankfurt.

Campania electorală a Angelei Merkel s-a concentrat pe economie în ultimele săptămâni din perioada premergătoare alegerilor. Coaliţia care o susţine pe Merkel, condusă de Uniunea Creştin Democrată, conduce cu 15 puncte în cel mai recent sondaj, în defavoarea principalilor rivali, Social Democraţii reuniţi în sprijinul lui Peer Steinbrueck. Merkel susţine că social-democraţii ar creşte taxele şi ar perturba piaţa forţei de muncă.

Încrederea oamenilor de afaceri germani în economie a urcat în august la cel mai ridicat nivel din ultimele 16 luni, iar industria prelucrătoare a înregistrat cea mai solidă creştere din ultimii doi ani.

Te-ar mai putea interesa și
China – Livrările de telefoane iPhone au crescut cu 12% în martie
China – Livrările de telefoane iPhone au crescut cu 12% în martie
Livrările de telefoane iPhone în China au urcat cu aproximativ 12% în martie, după ce retailerii au redus preţurile, arată datele oficiale, ceea ce indică succesul eforturilor de a stopa......
Rusia „atacă” Germania. Oficialii de la Kremlin îi acuză pe nemţi că se foloseşte de „mituri” nefondate despre hackeri pentru a escalada tensiunile
Rusia „atacă” Germania. Oficialii de la Kremlin îi acuză pe nemţi că se foloseşte de „mituri” ...
Rusia a acuzat miercuri Germania că se foloseşte de "mituri" nefondate despre hackeri pentru a escalada tensiunile, iar ...
ANIS: Piața IT&C din România a atins pragul de 20 miliarde de euro, în 2022
ANIS: Piața IT&C din România a atins pragul de 20 miliarde de euro, în 2022
Industria de IT și Comunicații a atins pragul de 20 de miliarde de euro ca cifră de afaceri în 2022, arată cel mai recent ...
Ciucă: Perspectiva PNL e de a avea candidat propriu
Ciucă: Perspectiva PNL e de a avea candidat propriu
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că partidul susţine menţinerea datelor pentru alegerile prezidenţiale ...