SONDAJ: Ce monedă şi ce produse preferă românii pentru economisire

Mai mult de jumătate dintre romani (54%) aleg produsele de economisire pe termen mediu (6 luni) şi trei sferturi dintre ei le preferă pe cele în lei, potrivit unui sondaj realizat de portalul de servicii financiare Efin.ro. Mulţi economisesc vara, când găsesc de lucru şi cheltuie mai mult iarna.
Adrian N. Ionescu - joi, 08 aug. 2013, 12:24
SONDAJ: Ce monedă şi ce produse preferă românii pentru economisire

Peste 40% dintre români preferă să pună bani deoparte vara (43%), în timp ce 23% consideră că iarna reuşesc să economisească mai mult, potrivit unui sondaj, realizat de Efin.ro şi susţinut de Millennium Bank.

„Acest rezultat pare contrar ideii că vara românii cheltuiesc mai mult pentru vacanţe, deci gradul de economisire ar trebui sa fie mai mic. În realitate, o parte importantă dintre români obţin venituri de natură sezonieră. În lunile de vară au mai mulţi bani, iar costurile de subzistenţă sunt mai mici, în consecinţă pot pune deoparte ceva bani.

Un procent redus dintre români îşi permit o vacanţă extinsă în timpul verii”, explică Dragoş Cabat, managing partner la Efin.ro.

Aproximativ 70% dintre cei intervievaţi au spus că „obişnuiesc să economisească”  şi cam tot atâţia o fac în lei (76%).

„Deplasarea catre moneda naţională atât în ceea ce priveşte creditele, cât şi depozitele reprezintă o creştere a încrederii românilor în leu. Desigur, nu trebuie neglijat nici aspectul ratelor dobânzii la depozite, substanţial mai mari la lei decât la valută”, observă Dragoş Cabat.

Calitatea serviciilor oferite de instituţia financiară cu care lucreaza deja reprezintă principalul criteriu de care ţin cont cei care sunt în cautarea unei banci la care să îşi ţină economiile” (35%), în timp ce pentru 33% dobânda reprezintă principalul factor.

Peste un sfert dintre români ar alege un cont de economii, în timp ce 20% dintre aceştia s-ar orienta către un depozit la termen standard.

„Conturile de economii au prins la populaţie prin aceea că oferă dobânzi mai atractive şi, în acelaşi timp, flexibilitate în depunerea sumelor economisite lunar. În plus, băncile comerciale au avut campanii de marketing susţinute pentru aceste produse, explicându-le clienţilor în mod extensiv avantajele oferite de aceste produse”, a precizat Dragoş Cabat.

Internetul este principala sursă de informare pentru aproximativ 56% dintre persoanele interesate de realizarea unui depozit bancar, în timp ce 24% dintre acestea apelează la sistemul tradiţional de selecţie (merg în sucursalele băncilor), iar 8% preferă să obţina informaţii de la colegi, prieteni, sau familie.

Sondajul a fost realizat telefonic pe un eşantion de 427 de respondenţi, pe baza unui chestionar structurat pe 8 intrebari cu raspunsuri multiple.

Portalul Efin.ro a fost lansat în 2009, furnizează servici de consultanţă şi analiză financiare şi este administrat de Financial View Media Services.

Te-ar mai putea interesa și
Dante International, compania care deţine eMAG şi Fashion Days România, afaceri de 7,1 miliarde lei în 2022, minus 3,3%
Dante International, compania care deţine eMAG şi Fashion Days România, afaceri de 7,1 miliarde lei în 2022, minus 3,3%
În 2022, Dante International, compania care cuprinde eMAG România, o parte din vânzările din eMAG Ungaria și Bulgaria, și Fashion Days, a avut un profit de 123,7 milioane de lei și o cifră de......
Protest al angajaţilor CFR la Ministerul Transporturilor
Protest al angajaţilor CFR la Ministerul Transporturilor
Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România organizează luni un miting de protest la Ministerul Transporturilor ...
Nicuşor Dan: Lucrările la reţeaua de termoficare din cartierele Rahova, Ferentari, Sebastian au fost finalizate
Nicuşor Dan: Lucrările la reţeaua de termoficare din cartierele Rahova, Ferentari, Sebastian au fost finalizate
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, luni, finalizarea lucrărilor la tronsonul de 13 kilometri din reţeaua ...
Germania a produs o cantitate record de energie fotovoltaică în week-end
Germania a produs o cantitate record de energie fotovoltaică în week-end
Miile de panouri fotovoltaice din Germania au stabilit sâmbătă un nou record în ceea ce priveşte producţia de energie ...