CFA România: Cursul va fi de 4,48 lei/euro peste 12 luni. Încrederea în economia ţării este în scădere

Cursul valutar va ajunge la 4,48 lei/euro, în următoarele 12 luni, potrivit unui sondaj realizat de CFA România. Leul va fi stabil în cele şase luni care urmează. Totodată, încrederea analiştilor CFA din România în economia ţării a scăzut vertiginos luna trecută, chiar dacă ei se aşteaptă la îmbunătăţirea condţiilor globale.
Adrian N. Ionescu - lun, 16 dec. 2013, 22:02
CFA România: Cursul va fi de 4,48 lei/euro peste 12 luni. Încrederea în economia ţării este în scădere

Cursul de schimb EUR / RON la o valoare de 4,4500, în perspectiva următoarelor şase luni şi la 4,48 pe 12 luni, potrivit estimările CFA Romania. Prognoza este rezultatul medianei (media a două medii) previziunilor membrilor CFA România.

Media aritmetică a prognozelor pe şase luni (una dintre mediile cu care s-a calculat „mediana“) este de 4,4632 lei / euro, cea mai mică fiind de 4,25, iar cea mai mare de 4,6.

Media aritmetică  pe următoarele 12 luni, a prognozelor de curs ale analiştilor CFA din România, este de 4,4753 lei / euro, cu minumul de 4,0 lei / euro şi maximul de 7,7.

Analiştii sunt mai optimişti decât erau în octombrie, când mediana cursului anticipat atunci era de 4,5 lei / euro , pe şase luni, şi de 4,5 pe 12 luni.

Încrederea

Valoarea indicatorului de încredere macroeconomică a scăzut spectaculos, luna trecută, până la 48,2, (faţă de 55,8 în octombrie), potrivit analiştilor CFA din Romania.

Gradul de încredere al analiştilor CFA (Certfified Financial Analyst) din România în economia ţării este, totuşi în creştere faţă de cel din urmă cu un an, când indicatorul de încredere era de 31.

Indicatorul de incredere macroeconomică variază între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat, de CFA România, pe baza răspunsurilor membrilor săi.

Analiştii CFA din România, certificaţi de celebra instituţie americană CFA Institute, sunt neîncrezători în viitorul economiei ţării, atat din perspectiva condiţiilor curente de pe piaţa muncii şi din mediul de afaceri, cât şi din a anticipaţiilor privind: mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale a celor intervievaţi.

Componenta indicatorulului privind condiţiile curente a fost de 31,5, în scădere cu peste 7 puncte în noliembrie faţă de valoarea înregistrată în luna anterioara.

Totodată, componenta care concetrează anticipaţiile a înregistrat valoarea de 56,6, în scădere cu aproape 8 puncte faţă de valoarea din luna octombrie, potrivit raportului CFA Romania.

Majoritatea analiştilor CFA (68 %) anticipează creşterea ratei inflaţiei în următoarele 12 luni.

Situaţia pieţei muncii este rea pentru 58% dintre analiştii CFA şi va rămâne la fel în anul următor, conform opiniei a 63% dintre aceştia.

Veniturile românilor vor rămâne la fel de mari în urmatoarele 12 luni.

Neîncrederea analiştilor în evoluţia economiei româneşti contrastează cu aşteptările lor privind economia globală. 42% dintre analişti (valoarea maximă înregistrată de la iniţierea sondajului) anticipează îmbunătăţirea condiţiilor macroeconomice globale în următoarele 12 luni.

Certfied Financial Analyst

Calificarea CFA (Certfified Financial Analyst) este unul dintre cele mai prestigioase titluri din lume. Programul post-universitar CFA este administrat de catre CFA Institute, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii şi standardelor profesionale, analizei situaţiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei şi evaluării diverselor instrumente financiare şi de investiţii.

În lume există peste 100.000 de deţinători ai acestui titlu.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că îşi menţine părerea că în privinţa pensiilor speciale trebuie o reformă şi a afirmat că va duce această reformă "până la......
Simtel Team l-a numit pe Mihai Tudor în funcția de CEO al grupului
Simtel Team l-a numit pe Mihai Tudor în funcția de CEO al grupului
Simtel Team, companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București și ...
Flip.ro a lansat un nou serviciu dedicat companiilor, de închiriere de telefoane recondiționate
Flip.ro a lansat un nou serviciu dedicat companiilor, de închiriere de telefoane recondiționate
Start-ul românesc Flip.ro, care încurajează economia circulară prin recondiționarea telefoanelor mobile, anunță un ...
Numărul șomerilor în Germania a crescut în luna mai, dar mai puțin decât era prognozat. Rata șomajului a rămas stabilă
Numărul șomerilor în Germania a crescut în luna mai, dar mai puțin decât era prognozat. Rata șomajului a rămas stabilă
Numărul şomerilor în Germania a crescut mai puţin decât se estima în luna mai, potrivit datelor oficiale publicate ...