1EUR = 4.7228 RON | Bucureşti 32 º

Extern

Sondaj: Şase partide ar intra în parlament în cazul unor noi alegeri în Republica Moldova

În eventualitatea unor alegeri parlamentare în Republica Moldova, formaţiunea politică al lui Renato Usatâi, 'Partidul Nostru', ar ieşi învingătoare, la o diferenţă de peste 6% faţă de următorii clasaţi: Platforma Civică 'Demnitate şi Adevăr' (Platforma DA) şi Partidul Socialist (PSRM), arată rezultatele Barometrului Opiniei Publice realizat la comanda Institutului de Politici Publice (IPP) şi cu sprijinul Fundaţiei Soros, informează marţi Radio Chişinău.

08 dec, 2015 | Agerpres

Astfel, pentru partidul lui Renato Usatâi şi-ar da voturile 24% dintre alegători. Platforma Civică 'DA' ar întruni 18%, iar PSRM - 15 %. De asemenea, Partidul Comuniştilor (PCRM) este creditat cu 11% din intenţiile de vot , Partidul Popular European din Moldova (PPEM) cu 10%, Partidul Democrat (PD) cu 9%, Partidul Liberal (PL) cu 7%, iar Partidul Liberal Democrat (PLDM) cu 2%, potrivit sondajului.

Pragul electoral pentru intrarea în parlament este în Republica Moldova de 6%.

În topul încrederii din partea populaţiei pe primul loc se situează tot Renato Usatâi, cu o cotă de 11%. El este urmat de liderul socialist Igor Dodon, cu 6%, de fostul ministru al educaţiei Maia Sandu, cu 5%, de Marian Lupu, Andrei Năstase, Iurie Leancă şi Vladimir Voronin cu câte 4%. De asemenea, 34% dintre respondenţi au declarat că nu au încredere în nicio personalitate politică din Republica Moldova.

Potrivit aceluiaşi sondaj, 86% dintre respondenţi cred că situaţia economică din Republica Moldova este mai proastă decât acum un an, iar 88% continuă să creadă că lucrurile merg într-o direcţie greşită.

De cea mai mare încredere continuă să se bucure Biserica - cu 76% din opţiunile participanţilor la sondaj, urmată de autorităţile publice locale - 46%, mass-media - 44%, armata şi poliţia. De cea mai mică încredere se bucură guvernul, parlamentul şi preşedinţia, cu 6%, 4% şi respectiv 2% încredere.

Întrebaţi ce ar alege între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală, 42% dintre cei chestionaţi au ales a doua opţiune, în timp ce 39% au declarat că ar prefera aderarea la UE.

Sondajul a fost realizat în perioada 8 noiembrie - 1 decembrie, pe un eşantion de 1.160 de persoane din 164 de localităţi ale Republicii Moldova.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO