Sorin Blejnar, cercetat sub control judiciar într-un nou dosar de corupţie

Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF, este cercetat sub control judiciar într-un nou dosar de corupţie, deschis de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, potrivit unor surse judiciare.
Economica.net - joi, 04 ian. 2018, 15:05
Sorin Blejnar, cercetat sub control judiciar într-un nou dosar de corupţie

Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) este cercetat într-un nou dosar de corupţie, acesta aflându-se sub control judiciar. Măsura controlului judiciar a fost dispusă de către procurorii DNA în data de 19 decembrie 2017. Ulterior, el a contestat măsura preventivă.

„Respinge, ca neîntemeiată, plângerea împotriva Ordonanţei de luare a măsurii preventive a controlului judiciar din data de 19.XII.2017 a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei, din Dosarul nr.106/P/2016, formulată de petentul-inculpat Blejnar Sorin. (…) Definitivă”, se arată în decizia magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, pronunţată în data de 27 decembrie.

Măsura controlului judiciar a fost impusă, în acelaşi caz, şi soţiei lui Blejnar, Andreea Blejnar. Aceasta a contestat decizia procurorilor, iar instanţa va stabili dacă va menţine măsura preventivă în cazul ei.

Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală este judecat, în prezent, pentru trafic de influenţă.

„În cursul anului 2011, în contextul iniţierii unor proceduri de achiziţii publice la nivelul A.N.A.F., inculpatul Blejnar Sorin, în calitatea mai sus menţionată, a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul instituţiei publice respective. Banii respectivi urmau să-i fie remişi inculpatului în schimbul exercitării influenţei sale asupra unui subaltern, pentru ca acesta să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât aceste contracte să fie obţinute de firma omului de afaceri”, potrivit DNA.

Procurorii anticorupţie îl acuză pe Sorin Blejnar că, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, alături de celălalt funcţionar implicat, au primit 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme cu comportament tip,,fantomă” controlate de aceştia cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive.

Lui Sorin Blejnar i-ar fi revenit efectiv suma de 12.513.894 lei.

Sorin Blejnar este judecat, alături de fostul său şef de cabinet Codruţ Marta, şi într-un alt dosar, cunoscut ca dosarul „Motorina”, fiind acuzat de procurorii DIICOT Braşov de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Potrivit procurorilor DIICOT Braşov, membrii grupării sprijinite de Blejnar şi Marta ar fi iniţiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziţionate în regim suspensiv şi comercializate pe piaţa internă. În acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentând TVA şi peste 10,8 milioane de lei reprezentând accize pentru motorină, suma totală a prejudiciului fiind estimată la aproape 22 de milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: România este interesată să termine necesarul de consum utilizând terminalul de gaze lichefiate egiptean
Ciucă: România este interesată să termine necesarul de consum utilizând terminalul de gaze lichefiate egiptean
România este interesată să completeze necesarul de consum utilizând terminalul de gaze naturale lichefiate (GNL) egiptean, până la momentul la care va putea valorifica gazele de mare adâncime......
Virgil Popescu: Nu există motive de îngrijorare. Vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti
Virgil Popescu: Nu există motive de îngrijorare. Vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, consideră că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra motorinei ...
Moody’s confirmă ratingul Bulgariei dar previzionează amânarea adoptării euro
Moody’s confirmă ratingul Bulgariei dar previzionează amânarea adoptării euro
Agenţia de evaluare financiară Moody's a confirmat la "Baa1" ratingul Bulgariei pe termen lung, în valută şi monedă ...
Record de producție de energie electrică al centralei de la Brazi a Petrom, anul trecut
Record de producție de energie electrică al centralei de la Brazi a Petrom, anul trecut
Centrala pe gaze în ciciu combinat de la Brazi, operată de Petrom, a înregistrat anul trecut o producție-record de energie ...