Sorin Mititelu, propus pentru postul de vicepreședinte ASF, atacat de mafia transportatorilor și a service-urilor care urmează să fie vizate de controalele dispuse de acesta

Sorin Mititelu, propus pentru postul de vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), este ţinta unei serii de informații distorsionate vehiculate în spațiul public referitoare la un dosar DIICOT care, în realitate, nu îl vizează.
Ion Dobreanu - vin, 15 dec. 2023, 04:17
Sorin Mititelu, propus pentru postul de vicepreședinte ASF, atacat de mafia transportatorilor și a service-urilor care urmează să fie vizate de controalele dispuse de acesta

Candidat în cursa pentru noile funcții de conducere în cadrul ASF, Sorin Mititelu, propus vicepreședinte și responsabil pe piața asigurărilor, este ținta unei campanii de dezinformare care insinuează că acesta ar avea dosar la DIICOT și că ASF ar fi retras firmei sale autorizația de funcționare.

Scopul campaniei de denigrare este acela de a induce opiniei publice ideea că, în virtutea informațiilor de mai sus, Mititelu nu ar fi recomandat „să răspundă de un sector foarte încercat în ultimii ani”.

Ce cuprinde, de fapt, dosarul de cercetare penală iniţiat de DIICOT

Dosarul DIICOT la care se face referire a fost deschis în 2013 și cuprinde fapte din perioada 2012-2013, când la conducerea BCR Asigurări de Viață era Florentina Vizinteanu. În iulie 2013, DIICOT a întreprins mai multe acțiuni care au fost reflectate și în mass-media, așa cum scria la acel moment mediafax.ro. Consecința acestor evenimente a fost demiterea conducerii BCR Asigurări de Viață până la finalul anului 2013, potrivit wallstreet.ro

Pentru gestionarea acestei situații de criză și apoi pentru reorganizarea completă a BCR Asigurări de Viață, a fost numit de către acționari (VIG și BCR) și autorizat în funcția de Președinte – Directorat BCR Asigurări de Viață, prin Decizia Autorității de Supraveghere Financiara nr. 342 din 20.02.2014, Sorin Mititelu, care până atunci a fost angajatul BCR – Erste Group.

Potrivit surselor Gândul, Sorin Mititelu nu a avut și nu are nicio legătură cu dosarul de cercetare penală inițiat de DIICOT în 2013. Nu a fost niciodată parte din acest dosar și din niciun alt dosar penal pe parcusul întregii sale activități profesionale. Este relativ ușor de verificat situația actuală a dosarului la care se face referire printr-o solicitare către BCR Asigurări de Viață.

Firma lăsată de către ASF fără autorizație nu a avut niciodată activitate

OPTIMUS FINTECH a fost un start-up ce a avut ca obiectiv lansarea unui serviciu de consiliere financiară automatizată (robo-advisory) pentru clienții de retail din România, serviciu inovator la vremea aceea și inovator chiar și astăzi, pentru piața din România. De altfel, acest serviciu este deja unul consacrat pe piețele din SUA și Europa de Vest.

După aproape doi ani de la înființarea societății, a fost obținută și autorizația de funcționare de la ASF pentru prestarea de servicii de intermediere financiară.

În fapt, societatea nu a folosit niciodată licența obținută, motiv pentru care nu a întregistrat niciun venit. A avut doar investiții susținute de acționari pentru realizarea platformei IT necesare livrării serviciului de consiliere financiară automatizată.

Din motive obiective, platforma nu a putut fi finalizată în termen scurt de la obținerea autorizației de funcționare, iar ulterior a apărut și situația excepțională determinată de pandemie. Astfel, societatea a solicitat și a obținut din partea ASF suspendarea la cerere a autorizației de funcționare în mai multe rânduri, în vederea finalizării platformei IT.

Într-un final, tot din motive obiective, decizia acționarilor a fost de renunțare definitivă la autorizația de funcționare. În acest sens, a fost transmisă cererea oficială către ASF, în octombrie 2022, fiind invocate o serie de motive printre care și cele reținute de ASF în actul de control realizat ca urmare a acestei solicitări transmise de către societate.

În baza cererii OPTIMUS FINTECH SA și a celor constatate, ASF a aprobat cererea de suspendare a societății, a sancționat cu “avertisment” societatea și a cerut realizarea formalităților administrative necesare de retragere a autorizației într-un termen de 180 de zile.

Acest proces administrativ a fost finalizat de societate până în martie 2023, când ASF a emis decizia de radiere din Registrul ASF a SC OPTIMUS FINTECH SA.

Este de reținut că societatea nu și-a început niciodată activitatea pentru care a fost autorizată și că în permanență toți cei implicați în acest proiect au acționat cu bună credință și au făcut toate demersurile necesare pentru respectarea întocmai a reglementărilor în domeniu.

Te-ar mai putea interesa și
În Gaza există mai mult moloz decât în Ucraina, contaminat cu muniţii neexplodate şi azbest – ONU
În Gaza există mai mult moloz decât în Ucraina, contaminat cu muniţii neexplodate şi azbest – ONU
În Fâşia Gaza există acum mai multe dărâmături şi moloz decât în Ucraina, a afirmat miercuri responsabilul operaţiunilor ONU de deminare în îngustul teritoriu palestinian bombardat......
Inundaţii severe în capitala Turciei, Ankara. Sunt aşteptate precipitaţii suplimentare
Inundaţii severe în capitala Turciei, Ankara. Sunt aşteptate precipitaţii suplimentare
Capitala Turciei, Ankara, a fost lovită de inundaţii severe marţi noapte, iar autorităţile avertizează că urmează ...
Fondurile de investiţii pariază pe relansarea preţurilor la gaze în Europa pe termen lung
Fondurile de investiţii pariază pe relansarea preţurilor la gaze în Europa pe termen lung
 Investitorii pariază din ce în ce mai mult pe faptul că preţul gazelor naturale în Europa va creşte pe termen lung, ...
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis cel puţin trei persoane la Odesa, în sud-vestul Ucrainei, au informat autorităţile locale ...