Sorin Ovidiu Vîntu ar fi vrut să fugă din ţară cu acte false – procurori

Sorin Ovidiu Vîntu a fost ridicat, joi dimineaţă, de poliţişti şi dus la Parchetul instanţei supreme, după ce ar fi fost găsit un paşaport cu fotografia lui şi numele altei persoane, din Republica Moldova, potrivit unor surse judiciare. Parchetul a informat, ulterior, că Vîntu ar fi folosit acte de identitate false pentru a obţine buletin şi paşaport în R. Moldova.
Economica.net - joi, 23 ian. 2014, 10:13
Sorin Ovidiu Vîntu ar fi vrut să fugă din ţară cu acte false - procurori

PICCJ – Vîntu ar fi folosit acte de identitate false pentru a obţine buletin şi paşaport în R. Moldova

Sorin Ovidiu Vîntu, ajutat de alte persoane, ar fi folosit documente de identitate falsificate pentru a obţine buletin şi paşaport, de la autorităţile din Republica Moldova, documente care aveau fotografia acestuia şi datele unei persoane fictive, potrivit Parchetului ICCJ.

„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că, pe numele unui cetăţean moldovean, autorităţile din Republica Moldova au eliberat un buletin de identitate şi un paşaport pe care sunt aplicate fotografii care nu aparţineau acestuia. Imaginea existentă în cadrul fişei personale a cetăţeanului moldovean a fost înaintată autorităţilor române care au constat că, după anumite elemente, aceasta corespunde înfăţişării cetăţeanului român Vîntu Sorin Ovidiu”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

 În urma verificărilor făcute de autorităţile române, s-a stabilit, „în mod cert”, prin intermediul unei constatări tehnico-ştiinţifice, că fotografia din fişa personală a cetăţeanului moldovean îl reprezintă pe Sorin Ovidiu Vîntu, a precizat Parchetul instanţei supreme.

„În cauză există indicii temeinice că numitul Vîntu Sorin Ovidiu, cu ajutorul unor documente de identitate falsificate, cu participarea unor persoane necunoscute, a determinat eliberarea unui buletin de identitate şi a unui paşaport de către autorităţile din Republica Moldova, având aplicată fotografia sa şi datele de identitate ale unei persoane fictive, fapte prevăzute de art. 26 rap. la art. 288, art. 291, art. 293 şi art. 323 din Codul penal”, potrivit sursei citate.

Poliţiştii l-au dus, joi dimineaţă, pe Sorin Ovidiu Vîntu la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), în baza unui mandat de aducere, potrivit unor surse judiciare.

Sorin Ovidiu Vîntu a fost eliberat la 1 mai 2013, din Penitenciarul Jilava, după ce a executat un an de închisoare pentru şantajarea lui Sebastian Ghiță.

Vîntu mai are o condamnare de doi ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de favorizarea lui Nicolae Popa. Decizia dispusă de Tribunalul Bucureşti şi confirmată de Curtea de Apel, în iunie 2013, nu este definitivă, fiind atacată cu recurs.

Într-un alt dosar, în 13 septembrie 2012, procurorii Parchetului instanţei supreme l-au trimis în judecată pe Vîntu, alături de Liviu Luca, Octavian Ţurcan, foştii directori ai Petromservice Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnostopol, în dosarul delapidării Petromservice, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro. Dosarul delapidării Petromservice este judecat la Tribunalul Bucureşti.

Vîntu este judecat şi în dosarul privind devalizarea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), fiind acuzat de spălare de bani şi instigare la delapidare.

Procurorii DIICOT în cercetează pe Sorin Ovidiu Vîntu, alături de Liviu Luca, Octavian Ţurcan, Gheorghe Şupeală şi altor şapte persoane, pentru spălare de bani şi delapidarea patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 12 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei....
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare ...