Sorina Pintea vrea actualizarea trimestrială a listei cu medicamente compensate: E important să avem predictibilitate

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, vrea actualizarea trimestrială a listei cu denumirile medicamentelor de care beneficiază asiguraţii pe bază de prescripţie medicală şi a celor acordate în cadrul programelor naţionale de sănătate.
Economica.net - joi, 17 mai 2018, 16:09
Sorina Pintea vrea actualizarea trimestrială a listei cu medicamente compensate: E important să avem predictibilitate

Ministerul Sănătăţii a organizat joi o şedinţă publică de dezbatere a proiectului de HG privind modificarea şi completarea anexei la HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

‘Noi avem un Ordin – 861, care spune că această listă a compensatelor se actualizează cel puţin o dată pe an. Noi am făcut-o anul trecut de mai multe ori, anul acesta deja urmează a doua oară, dar atât pentru noi, cât şi pentru producători e important să avem o predictibilitate şi atunci vom stabili nişte termene clare – o dată pe trimestru să actualizăm această listă. (…) În momentul actualizării să avem gata şi protocoalele, astfel încât medicamentul să ajungă cât mai repede la pacient’, a declarat Pintea.

Referitor la proiectul de HG care a fost dezbătut, ea a menţionat că deja se lucrează la protocoalele terapeutice.

‘Noi am convocat comisiile de specialitate şi deja se lucrează, astfel încât să scurtăm acest timp (între aprobarea HG şi apariţia protocoalelor terapeutice – n.r.). Încercăm ca pacientul să aibă acces cât mai repede la medicamentele pe care noi le promovăm acum, prin această hotărâre de Guvern’, a spus ministrul Sănătăţii.

La dezbatere ea a fost întrebată despre imunoglobulină, Pintea precizând că până la sfârşitul anului stocul e asigurat.

‘Încă mai avem de adus pe Mecanism, deci nu am adus toată cantitatea pe Mecanismul de protecţie civilă, deci, mai avem de adus, mai avem şi în stoc. (…) Eu zic că până la sfârşitul anului o să avem asigurat stocul. Introducem acum imunoglobulina cu administrare subcutanată, pentru 20 de pacienţi, pe măsură ce se vor face prescripţiile, noi o să aducem’, a adăugat Pintea.

În contextul discuţiei despre proiect, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a spus că atunci când se încheie un contract cost-volum există garanţia că banii sunt disponibili.

‘Sunt medicamente din decembrie cel puţin care puteau să fi fost introduse în hotărârea de Guvern ce a fost în martie, nu s-a dorit acest lucru şi nu am înţeles de ce. (…) Pentru lista actuală sunt iarăşi medicamente pentru care s-au semnat contracte de cost-volum, ele nu se regăsesc în acest proiect de hotărâre de Guvern, deci sunt nişte disfuncţionalităţi, termenele sau periodicitatea cu care se elaborează aceste hotărâri de Guvern este mult prea mare, hotărârile de Guvern pot fi elaborate săptămânal, că sunt săptămânal şedinţe de Guvern. Nu putem vorbi despre lipsă de predictibilitate din punct de vedere financiar aici, pentru că, în clipa în care s-a încheiat un contract cost-volum, există garanţia că banii pentru acest contract cost-volum sunt disponibili’, a afirmat Zaharescu.

Rozalina Lăpădatu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, a menţionat că îşi doreşte ca actualizarea listei compensatelor şi publicarea protocoalelor terapeutice să se facă mai repede.

‘Tergiversările astea fac victime. (…) Rugămintea noastră e să daţi câte un HG pentru fiecare moleculă, nu e atât de greu’, a arătat, la rândul său, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Coronavirus: Bulgaria ar putea închide centrele comerciale după un nou record de contagieri cu COVID-19
Coronavirus: Bulgaria ar putea închide centrele comerciale după un nou record de contagieri cu COVID-19
Bulgaria a înregistrat în ultimele 24 de ore 160 de decese şi 9.996 de cazuri de COVID-19, un record zilnic de cazuri ...
Cât câștigați la factura de energie electrică după noile reduceri anunțate de Guvern
Cât câștigați la factura de energie electrică după noile reduceri anunțate de Guvern
Premierul Ciucă a anunțat o nouă schemă de sprijin pentru consumatorii casnici care ar urma să se aplice de la 1 februarie, ...
Producătorii de metale din Europa cer măsuri pentru combaterea creşterii costurilor cu energia
Producătorii de metale din Europa cer măsuri pentru combaterea creşterii costurilor cu energia
Un grup important de producători de metale din Europa a cerut politicienilor de pe continent să adopte un pachet de măsuri, ...