Soros, atac la China. Reacţia Beijingului

Miliardarul George Soros a atacat China şi pe preşedintele Xi Jinping, pe care l-a catalogat drept ”cel mai periculos inamic” al societăţilor libere şi democratice, într-un discurs pe care l-a susţinut la Davos, relatează AFP citat de News.ro.
Economica.net - vin, 25 ian. 2019, 11:50
Soros, atac la China. Reacţia Beijingului

”China nu este singurul regim autoritar din lume, dar este fără îndoială cel mai bogat, cel mai puternic şi cel mai dezvoltat în domeniul inteligenţei artificiale (AI)”, a declarat el la o cină pe care o organizează anual în marja Forumului Mondial Economic (WEF).

”Asta face din Xi Jinping cel mai periculos inamic al celor care cred în societăţi libere”, a declarat George Soros la această întâlnire foarte râvnită, anual, în această staţiune de schi în Alpii elveţieni.

Echipele sale au difuzat rapid copii ale discursului său în chineză, pe e-mail, un discurs în care el îşi pune ”cea mai mare speranţă” în poporul chinez.

”Dacă aceste întreprinderi ar ajunge să domine piaţa 5G”, a cincea generaţie de tehnologii mobile (5G), indispensabile ascensiunii maşinilor autonome şi altor obiecte conectate, ”ele ar reprezenta un risc inacceptabil la adresa securităţii lumii”.

În faţa unui grup de jurnalişti, economişti şi alţi invitaţi, George Soros a îndemnat, de asemenea, Statele Unite să ”se dezlănţuie” împotriva grupurilor tehnologice chineze Huawei şi ZTE.

”Anul trecut, eu încă mai credem că China este necesar să fie integrată mai bine în instituţii ale guvernanţei mondiale, însă, între timp, comportamentul lui Xi m-a făcut să-mi schimb părerea”, a spus el.

Un adversar declarat al preşedintelui american Donald Trump, investitorul-filantrop a apreciat că Guvernul american a recunoscut că China este un ”adversar strategic”, dar a apreciat că aceasta este o constatare ”simplistă”.

În opinia sa, un răspuns politic eficient dat Chinei trebuie să fie ”mult mai sofisticat, detaliat şi pragmatic” şi trebuie, de asemenea, să comporte un răspuns ambiţiosului program de investiţii în străinătate al Beijingului al ”noilor drumuri ale mătăsii”.

George Soros i-a reproşat lui Donald Trump, care a angajat discuţii comerciale cu Beijingul, că vrea ”să facă concesii Chinei şi să strige victorie reiterând atacuri contra aliaţilor Statelor Unite”.

Miliardarul a îndemnat Washingtonul să-şi concentreze represaliile comerciale mai degrabă contra Chinei decât să-şi atace aliaţii, evocând un ”război rece care ar putea deveni cald” între cele două super-puteri.

De asemenea, George Soros a trimis o săgeată Moscovei.

”M-am concentrat asupra Chinei, însă societăţile libere au alţi inamici, în fruntea cărora se află Rusia lui Putin. Cel mai peiculos scenariu ar fi ca aceşti inamici să conspire între ei şi să înveţe unii de la alţii pentru a-şi oprima şi mai mult popoarele”, a spus el.

Născut în Ungaria într-o familie evreiască ce a fugit de persecuţii naziste, acest investitor fiannciar în vârstă de 88 de ani, celebru în lumea financiară prin atacul său speculativ contra lirei sterline în 1992, a devenit un ţap ispăşitor al naţionaliştilor şi susţinătorilor teoriilor complotului, atât în Europa, cât şi în Statele Unite.

China: George Soros face afirmaţii lipsite de sens

China a calificat, vineri, drept lipsite de sens afirmaţiile făcute de miliardarul George Soros care, la Davos, a spus despre preşedintele chinez Xi Jinping că este „cel mai periculos duşman” al societăţilor libere şi democratice, informează AFP şi Reuters.

„Un individ confundă binele şi răul, într-o declaraţie fără niciun sens, (astfel de remarci) nici nu merită efortul de a fi respinse”, a replicat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Chinei, Hua Chunying, întrebată, în cadrul unei conferinţe de presă regulate, cu privire la afirmaţiile lui Soros. „De fapt, astăzi în lume se poate vedea clar cine deschide uşi şi construieşte drumuri şi cine închide uşi şi construieşte ziduri”, a mai declarat ea.

„La ora la care mondializarea se aprofundează, doar aderând la viziunea dezvoltării, având spiritul deschis şi o atitudine incluzivă se poate crea un spaţiu mai larg pentru propria dezvoltare şi dezvoltarea relaţiilor dintre ţări”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei chineze. „Sperăm ca părţile vizate în SUA vor putea să-şi corecteze atitudinea, să adopte o viziune pe termen lung şi o atitudine obiectivă şi raţională cu privire la dezvoltarea Chinei”, a mai spus Hua Chunying.

Soros a formulat joi seara critici dure la adresa preşedintelui chinez Xi. „China nu este singurul regim autoritar din lume, însă este fără îndoială cel mai bogat, cel mai puternic şi cel mai dezvoltat în materie de inteligenţă artificială”, a declarat miliardarul filantrop. „Aceasta face din Xi Jinping cel mai periculos duşman al celor care cred în societăţile libere”, a adăugat el, înainte de a atenţiona împotriva unei dominări a pieţei 5G de către companiile chineze, „risc inacceptabil pentru securitatea mondială”.

Imediat după aceea, echipa sa a difuzat pe mail copii ale discursului în chineză, discurs conform căruia Soros îşi pune „cele mai mari speranţe” în poporul chinez.

Te-ar mai putea interesa și
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 10.05.2021
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 10.05.2021
Euro a început ziua la 4,92 lei, aproape de nivelul anunţat vineri de Banca Naţională, dar şi de maximul istoric înregistrat de moneda europeană în faţa leului....
Cum începe România săptămâna în criza Coronavirus – Cel mai mic număr de bolnavi internaţi din ultimele nouă luni – 10.05.2021
Cum începe România săptămâna în criza Coronavirus – Cel mai mic număr de bolnavi internaţi din ultimele nouă ...
Criza Coronavirus luni dimineaţă, 10 mai 2021 (cea mai recentă raportare duminică, 9 mai 2021, ora 13) - România începe ...
Echipele Continental din Sibiu și Timișoara participă la dezvoltarea unei noi generații de senzori pentru automobile
Echipele Continental din Sibiu și Timișoara participă la dezvoltarea unei noi generații de senzori pentru automobile
A șasea generație de sisteme radar pentru automobile dezvoltată de Continental, inclusiv în România, include conceptul ...
Top autostrăzi: Strabag, Umbrărescu și Tirrena Scavi au avut cele mai mari progrese în aprilie
Top autostrăzi: Strabag, Umbrărescu și Tirrena Scavi au avut cele mai mari progrese în aprilie
Cele mai mari progrese la autostrăzi au fost înregistrate pe șantierele constructorilor Strabag, UMB și Tirrena Scavi ...