Şova: Aşteptăm constructorii chinezi la proiecte de infrastructură, mai ales la cele în concesiune

Autorităţile sunt interesate de participarea firmelor de construcţii din China la proiecte de infrastructură, în special la cele realizate prin concesiune, unde investiţia este finanţată din fonduri private, a declarat, marţi, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova.
Economica.net - mar, 26 nov. 2013, 18:51
Şova: Aşteptăm constructorii chinezi la proiecte de infrastructură, mai ales la cele în concesiune

„În materie de infrastructură suntem foarte interesaţi de participarea la proceduri de concesiune a companiilor din China, pentru că într-o procedură de concesiune presupune că şi construcţia, şi finanţarea se fac din resurse private, deci nu publice, şi normal că forţa financiară a companiilor chineze şi cea a băncilor din China este foarte importantă”, a declarat Şova, prezent la Forumul economic China-Europa Centrală şi de Est.

El a adăugat că autorităţile au invitat constructorii chinezi să participe şi la licitaţii care presupun finanţări din fonduri europene.

„Eu am spus, şi cu umor la un moment dat, că e greu să câştigi, dacă nu participi”, a spus Şova.

El a precizat că, până în prezent firmele din China nu au participat la licitaţii dintr-o reticenţă subiectivă generată de ideea că în spaţiul european acestea nu câştigă.

Compania China Communication Construction Company s-a înscris, în consorţiu, la licitaţia pentru Craiova-Piteşti, dar şi la Comarnic-Braşov, de la ultima retrăgându-se.

Şova a precizat că pentru Autostrada Transilvania partea chineză şi-a exprimat interesul încă din vară, dar pentru acest proiect autorităţile încă nu au decis care va fi varianta de finanţare.

Ministrul a mai spus că în prezent orice companie chineză poate participa la licitaţii, în condiţiile respectării reglementărilor din legislaţia românească şi europeană.

Şova a arătat în cadrul unei sesiuni dedicate infrastructurii de transport că în domeniul autostrăzilor autorităţile intenţionează să finalizeze până la finele anului 2014 loturile 1 şi 2 de la Nădlac-Arad şi lotul 3 de la Sibiu-Orăştie, în 2015 urmând să fie date în folosinţă lotul 2 de la Timişoara-Lugoj şi loturile 2, 3, 4 de la Lugoj-Deva.

„La sfârşitul lui 2015 vom avea o autostradă continuă de la Nădlac, de la graniţa de vest a ţării, până la mijlocul ţării, la Sibiu”, a declarat Şova.

În plus, până în 2016 vor fi finalizate şi tronsoanele Sebeş-Turda şi Câmpia Turzii-Târgu Mureş. „În următoarea perioadă de programare 2014-2020, finanţările pentru infrastructura de transport se vor tripla la nivel european şi se ridică la 26 miliarde euro, din care România va beneficia de trei miliarde euro”, a spus ministrul.

Pentru acest interval sunt vizate autostrăzile Sibiu-Braşov, Braşov-Bacău, Sibiu-Piteşti, o nouă secţiune a centurii Bucureşti, Bacău-Paşcani-Iaşi şi Craiova-Calafat, potrivit sursei citate.

Te-ar mai putea interesa și
Pepco angajează. Sunt mii de locuri de muncă disponibile, în toată Europa
Pepco angajează. Sunt mii de locuri de muncă disponibile, în toată Europa
Pepco Group, proprietarul lanţurilor de magazine cu discount Pepco, Poundland şi Dealz, va crea circa 13.000 de locuri de muncă în Europa, în următorii trei ani, în cadrul unei campanii......
Prefectul Bucureștiului despre primarul Nicușor Dan: Aveam așteptări mai mari. Lucrurile puteau să arate mult mai bine
Prefectul Bucureștiului despre primarul Nicușor Dan: Aveam așteptări mai mari. Lucrurile puteau să arate mult mai bine
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a afirmat, vineri seară, că avea aşteptări mai mari în legătură cu activitatea lui ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 de bolnavi pe zi și ce se întâmplă cu relaxarea
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății. Ministrul Ioana Mihăilă(foto) spune că se poate observa deja o creștere ...
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
După un an record în care Netflix a adăugat 36 de milioane de abonați în 2020, cel mai popular serviciu de streaming ...