Şova: După 30 aprilie, cerem o analiză Corpului de Control pentru contractul cu Bechtel

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional, Dan Şova, spune că va cere o primă analiză a Corpului de Control al premierului pentru verificarea contractului cu Bechtel, în condiţiile în care pentru 52 de kilometri de autostradă s-au plătit 1,4 miliarde de euro.
Economica.net - joi, 28 mart. 2013, 17:53
Şova: După 30 aprilie, cerem o analiză Corpului de Control pentru contractul cu Bechtel

„Cu două miliarde de euro trebuia să construim toată Autostrada Transilvania de la Braşov la Borş, iar cu 1,4 miliarde de euro am construit 52 de kilometri. Cheltuirea a 1,4 miliarde de euro pentru 52 de kilometri circulabili şi pentru 40 la sută stadiu fizic pe Suplacu de Barcău – Borş nu va rămâne sub stadiu anecdotic şi va trebui ca instituţiile statului să dea explicaţii şi să ne spună cum s-au cheltuit aceşti bani, pentru că sunt banii românilor, iar autostrada este a românilor. Să cheltuieşti 1,4 miliarde de euro pe nimic este un lucru care va trebui explicat şi vă garantez că se va explica. După 30 aprilie, vom cere o primă analiză a Corpului de Control al premierului pe acest contract şi dacă analiza Corpului de Control pe acest contract nu va da rezultate pozitive, vom sesiza instituţiile statului pentru a analiza care sunt vinovaţii şi care sunt faptele care au dus la aceste cheltuieli. Cu 1,4 miliarde de euro trebuia să se termine porţiunea de la Turda la Borş”, a declarat, joi, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, Dan Şova.

El a afirmat că Autostrada Transilvania nu va beneficia niciodată de alocări din fonduri europene pentru că nu se află în reţeaua transeuropeană de transport, iar din acest motiv poate fi finanţată doar prin fonduri bugetare sau prin atragerea de fonduri private în concesiune sau parteneriat public privat.

Şova a menţionat că, pentru continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania, trebuie găsite soluţii de finanţare în mediul privat, adăugând că există „cel puţin trei investitori foarte mari interesaţi să se implice în acest proiect”.

„După încetarea contractului cu Bechtel trebuie să reanalizăm tot şi pusă toată autostrada în parametri de concesiune sau de parteneriat public privat şi să vedem cum facem acest proces bancabil. Trebuie să găseşti bani pentru finanţarea ei, banii vin de la bănci, care cer anumite condiţii. Este greu de spus de câţi bani ar fi nevoie pentru finalizarea autostrăzii”, a spus Şova.

Potrivit sursei citate, despăgubirile pentru Bechtel nu se vor ridica la 500 de milioane de euro, aşa cum lăsau să se înţeleagă unii lideri ai PDL.

„Veţi fi surprinşi cât de mică va fi suma pentru despăgubirile pe care statul român le datorează Bechtel pentru încetarea contractului. Vreau să spulber un mit, adus în discuţie de lideri ai PDL, referitor la clauza din contractul cu Bechtel că ar trebui să plătească România 500 de milioane de euro, nu există o asemenea clauză, nu se pune problema unor asemenea despăgubiri. Concluzia la care se va ajunge va fi onestă, iar sumele propuse de statul român ca despăgubiri vor fi chestiuni publice”, a conchis Dan Şova.

În urmă cu o lună, premierul Victor Ponta declara că este esenţial pentru România să fie continuată construcţia Autostrăzii Transilvania, o soluţie de finanţare a proiectului început în 2004 fiind parteneriatul public-privat. Ponta preciza că pentru ca Autostrada Transilvania să intre pe procedurile de parteneriat public-privat trebuie încheiat contractul cu Bechtel pentru că, altfel, „nu se poate găsi o altă soluţie de finanţare”.

La sfârşitul lunii ianuarie, ministrul delegat pentru marile proiecte Dan Şova declara că, în opinia sa, singura soluţie pentru Autostrada Transilvania ar fi încheierea definitivă a contractului cu Bechtel şi găsirea unei variante de finanţare viabilă.

Proiectul autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 şi început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu compania americană Becthel, care trebuia executat până cel târziu în 2012.

Pe fondul disputelor politice iniţiate de partidele care s-au succedat la guvernare şi fără bani alocaţi de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat într-un ritm lent, iar până în prezent au fost executaţi doar 52 de kilometri.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 București – Pitești intră în reparații. Cost estimat de 1,1 miliarde de lei pentru reabilitarea a 42 km
Autostrada A1 București – Pitești intră în reparații. Cost estimat de 1,1 miliarde de lei pentru reabilitarea ...
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea în Guvern a unui proiect de act normativ privind reabilitarea a 42 de kilometri din prima autostradă a României, A1......
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România. Banii se vor duce într-un fond de garantare a biletelor în cazul falimentului companiei aeriene
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România. Banii se vor duce într-un fond de garantare ...
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România este propunerea lui Alin Burcea, noul președinte ...
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc ...
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Contrele dintre șefii grupului Stellantis și autoritățile din Italia au dus la o situație în premieră pe piața auto ...