Şova: Ilegalităţi evidente la CEC pentru creditul Ioanei Băsescu. Gheţea trebuia să demisioneze

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, a declarat că în cazul creditului bancar acordat Ioanei Băsescu de la CEC "ilegalităţile sunt evidente", iar preşedintele băncii, Radu Gheţea, ar fi trebuit să demisioneze, după apariţia scandalului pe această temă.
Economica.net - Dum, 24 nov. 2013, 12:13
Şova: Ilegalităţi evidente la CEC pentru creditul Ioanei Băsescu. Gheţea trebuia să demisioneze

„În mod evident sunt nişte ilegalităţi acolo care trebuie analizate. Ilegalităţile sunt la CEC în primul rând. Pentru mine, întrebarea simplă este una singură: un cetăţean al României, X, având veniturile doamnei Ioana Băsescu, şi situaţia financiară a domniei sale, exact aceea care este, nici nu o ştiu exact, că nu m-a interesat, putea obţine acest credit de la CEC în condiţii identice? Da sau nu?”, a spus ministrul la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV.

El a afirmat că ştie destul de puţin despre piaţa terenurilor agricole din România şi îi este greu să se pronunţe dacă preţul plătit de fiica preşedintelui pentru respectiva suprafaţă a fost redus sau ridicat.
„Pe mine mă interesează comportamentul CEC-ului, care fiind o bancă a românilor nu poate să fie pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă”, a spus Şova.

Conducerea Senatului a aprobat luni înfiinţarea unei subcomisii de anchetă privind activitatea CEC Bank.
„Comisia de anchetă eventual ar putea constata că instituţiile statului, CEC, Parchet, Administraţia Prezidenţială, au folosit funcţia respectivă pentru interesele private ale cuiva sau nu. Şi dacă vor constata că există suspiciunea săvârşirii unor fapte, bineînţeles vor înainta raportul către autorităţile competente”, a spus Şova.
El este de părere că preşedintele CEC, Radu Gheţea, ar fi trebuit să demisioneze.

„Ar fi fost o soluţie frumoasă de ieşire de aici, pentru că, v-am spus, din punctul meu de vedere ilegalităţile sunt evidente. Îmi permit să mă antepronunţ, pentru că sunt om de drept. (…) Ştiu cum se dau credite, am această specializare din domeniul juridic, cu financiarul, şi ştiu cum se dau. Eu vă spun că un cetăţean român de rând, într-o situaţie identică, nu ar fi obţinut acest credit”, a spus ministrul delegat.

Şova a precizat că el nu mai are credite, lichidându-le înainte de a deveni politician, pentru a nu exista „comentarii”.
Întrebat ce credit a avut, el a răspuns că împrumutul a fost unul „mic”, de 130.000 euro.
Ioana Băsescu arăta la jumătatea acestei luni că în septembrie a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280 de mii de euro. Creditul a fost contractat de la Casa de Economii şi Consemnaţiuni.

Preşedintele Traian Băsescu declara că a convins-o pe fiica sa cea mare să cumpere terenul pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.
Miercuri seară, şeful statului a afirmat că terenul din Călăraşi a fost achiziţionat cinsitit, fiind vorba despre o afacere de familie, el menţionând că nu şi-ar fi permis ilegalităţi şi că, de fapt, USL face un joc politic.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, afirma la mijlocul săptămânii trecute că a fost sunat de către Traian Băsescu, care l-a rugat ca Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea CEC, fără a motiva această intervenţie.
Ulterior, şeful statului a confirmat că a avut o discuţie cu ministrul Chiţoiu, în cursul căreia „l-a avertizat” să nu-l schimbe din funcţie pe Gheţea înainte de terminarea mandatului legal.

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...