Şova: În 10 mai se va da ordinul de începere pe loturile 3 şi 4 ale autostrăzii Sebeş-Turda

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a anunţat, joi, la Alba Iulia, că în 10 mai, la Turda, se va da ordinul de începere a lucrărilor pe loturile 3 şi 4 ale autostrăzii Sebeş-Turda.
Economica.net - joi, 01 mai 2014, 17:47
Şova: În 10 mai se va da ordinul de începere pe loturile 3 şi 4 ale autostrăzii Sebeş-Turda

‘Pe 10 mai, la Turda, vom da ordinul de începere a lucrărilor pe Sebeş-Turda’, a spus într-o conferinţă de presă ministrul Şova menţinând că este vorba de începerea lucrărilor pe loturile 3 şi 4.

În ceea ce priveşte loturile 1 şi 2, ministrul Transporturilor a precizat că pentru acestea s-au cerut două reevaluări ”foarte simple”, care se vor termina probabil în 5-6 săptămâni.

Ministrul a spus că nu există niciun risc să se piardă bani europeni, dacă autostrada nu va fi terminată la termen.

Dan Şova a explicat că Memorandumul care priveşte strategia de absorbţie, conform legislaţiei europene, permite ca, în septembrie 2015, văzându-se exact care este stadiul de construcţie, să se opteze pentru fazarea geografică şi tehnologică a oricărui proiect.

‘Deci, dacă Sebeş-Turda nu se termină până în decembrie 2015, este suficient să spunem Comisiei Europene că până în decembrie 2015 terminăm A, B, C din această autostradă, urmând ca restul să fie finalizat din banii aferenţi lui 2014-2020. Este o procedură foarte simplă, verificarea Comisiei vine în martie 2017 şi nu se pierde niciun fel de ban. Tocmai de aceea s-a şi votat memorandumul, pentru a se vota strategia de absorbţie’, a explicat Şova.

În 17 aprilie, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a semnat contractul de ‘Proiectare şi execuţie autostrada Sebeş -Turda’ Loturile 3 şi 4. Contractul ‘Proiectare şi execuţie autostrada Sebeş – Turda, Lot 3, km 41+250 – km 53+700’ a fost atribuit, în urma unei licitaţii deschise, Asocierii Tirrena Scavi SPA – Societa Italiana per Condotte D’Acqua SPA şi are o valoare totală de 420.511.921,44 lei fără TVA. Finanţarea este asigurată din Fonduri Europene (85%) şi fonduri de la bugetul de stat -15%.

Contractul vizează proiectarea şi execuţia lucrărilor pe autostrada Sebeş – Turda (centru-vest), Lot 3, durata de execuţie a lucrărilor este de 22 de luni din care: 4 luni – proiectare, 18 luni – execuţie lucrări şi 48 de luni perioada de garanţie.

Contractul ‘Proiectare şi execuţie autostrada Sebeş – Turda, Lot 4, km 53+700 – km 70+000’ a fost atribuit, în urma unei licitaţii deschise, Asocierii SC Porr Construct SRL – Porr Bau GmbH şi are o valoare totală de 470.004.894,83 lei fără TVA. Finanţarea este asigurată din Fonduri Europene – 85% şi fonduri de la bugetul de stat -15%. Durata de execuţie a lucrărilor este de 22 de luni din care: 4 luni – proiectare, 18 luni – execuţie lucrări şi 48 de luni perioada de garanţie.
Autostrada Sebeş-Turda are o lungime de 70 de kilometri şi o valoare estimată, fără TVA, de peste 2,481 miliarde de lei.

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine a anunţat, la sfârşitul lui 2013, finalizarea licitaţiei în vederea atribuirii contractului ‘Proiectare şi execuţie autostrada Sebeş-Turda, Loturile 1, 2, 3, 4’, precizând că preţul unui kilometru de autostradă este de şase milioane de euro.

Conform sursei citate, Lotul I de autostradă, reprezentând primii 17 kilometri, vor fi construiţi de Asocierea Impregilo SpA/Salini SpA.

Lotul al doilea, de la kilometrul 17 la kilometrul 41+250, va fi construit de Asocierea RCM Construzioni/Imob Lux Construct/Consinit/Societatea de Construcţii Napoca/Impresa Ferrara S.N.C Di Angela & Rossella Ferrara/T Dancor RomConstruct/Shelter Construct/Associazione Cooperativa Muratori & Affini Ravenna S.C.P.A./ Schiavo & C.SpA/Eurocerad International.

 

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Premierul Florin Cîţu a anunţat astăzi că săptămâna viitoare Guvernul va adopta o hotărâre referitoare la acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor....
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, consideră că așa-numitele „Cripto” nu sunt monede, ci active financiare ...
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu le-a cerut astăzi prefecţilor să meargă pe teren în zonele afectate de inundaţii. Totodată ...
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Compania de consultanță Bain & Company a dat publicității un studiu din care rezultă că piața mondială a luxului ...