Şova: În 10 mai se va da ordinul de începere pe loturile 3 şi 4 ale autostrăzii Sebeş-Turda

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a anunţat, joi, la Alba Iulia, că în 10 mai, la Turda, se va da ordinul de începere a lucrărilor pe loturile 3 şi 4 ale autostrăzii Sebeş-Turda.
Economica.net - joi, 01 mai 2014, 17:47
Şova: În 10 mai se va da ordinul de începere pe loturile 3 şi 4 ale autostrăzii Sebeş-Turda

‘Pe 10 mai, la Turda, vom da ordinul de începere a lucrărilor pe Sebeş-Turda’, a spus într-o conferinţă de presă ministrul Şova menţinând că este vorba de începerea lucrărilor pe loturile 3 şi 4.

În ceea ce priveşte loturile 1 şi 2, ministrul Transporturilor a precizat că pentru acestea s-au cerut două reevaluări ”foarte simple”, care se vor termina probabil în 5-6 săptămâni.

Ministrul a spus că nu există niciun risc să se piardă bani europeni, dacă autostrada nu va fi terminată la termen.

Dan Şova a explicat că Memorandumul care priveşte strategia de absorbţie, conform legislaţiei europene, permite ca, în septembrie 2015, văzându-se exact care este stadiul de construcţie, să se opteze pentru fazarea geografică şi tehnologică a oricărui proiect.

‘Deci, dacă Sebeş-Turda nu se termină până în decembrie 2015, este suficient să spunem Comisiei Europene că până în decembrie 2015 terminăm A, B, C din această autostradă, urmând ca restul să fie finalizat din banii aferenţi lui 2014-2020. Este o procedură foarte simplă, verificarea Comisiei vine în martie 2017 şi nu se pierde niciun fel de ban. Tocmai de aceea s-a şi votat memorandumul, pentru a se vota strategia de absorbţie’, a explicat Şova.

În 17 aprilie, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a semnat contractul de ‘Proiectare şi execuţie autostrada Sebeş -Turda’ Loturile 3 şi 4. Contractul ‘Proiectare şi execuţie autostrada Sebeş – Turda, Lot 3, km 41+250 – km 53+700’ a fost atribuit, în urma unei licitaţii deschise, Asocierii Tirrena Scavi SPA – Societa Italiana per Condotte D’Acqua SPA şi are o valoare totală de 420.511.921,44 lei fără TVA. Finanţarea este asigurată din Fonduri Europene (85%) şi fonduri de la bugetul de stat -15%.

Contractul vizează proiectarea şi execuţia lucrărilor pe autostrada Sebeş – Turda (centru-vest), Lot 3, durata de execuţie a lucrărilor este de 22 de luni din care: 4 luni – proiectare, 18 luni – execuţie lucrări şi 48 de luni perioada de garanţie.

Contractul ‘Proiectare şi execuţie autostrada Sebeş – Turda, Lot 4, km 53+700 – km 70+000’ a fost atribuit, în urma unei licitaţii deschise, Asocierii SC Porr Construct SRL – Porr Bau GmbH şi are o valoare totală de 470.004.894,83 lei fără TVA. Finanţarea este asigurată din Fonduri Europene – 85% şi fonduri de la bugetul de stat -15%. Durata de execuţie a lucrărilor este de 22 de luni din care: 4 luni – proiectare, 18 luni – execuţie lucrări şi 48 de luni perioada de garanţie.
Autostrada Sebeş-Turda are o lungime de 70 de kilometri şi o valoare estimată, fără TVA, de peste 2,481 miliarde de lei.

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine a anunţat, la sfârşitul lui 2013, finalizarea licitaţiei în vederea atribuirii contractului ‘Proiectare şi execuţie autostrada Sebeş-Turda, Loturile 1, 2, 3, 4’, precizând că preţul unui kilometru de autostradă este de şase milioane de euro.

Conform sursei citate, Lotul I de autostradă, reprezentând primii 17 kilometri, vor fi construiţi de Asocierea Impregilo SpA/Salini SpA.

Lotul al doilea, de la kilometrul 17 la kilometrul 41+250, va fi construit de Asocierea RCM Construzioni/Imob Lux Construct/Consinit/Societatea de Construcţii Napoca/Impresa Ferrara S.N.C Di Angela & Rossella Ferrara/T Dancor RomConstruct/Shelter Construct/Associazione Cooperativa Muratori & Affini Ravenna S.C.P.A./ Schiavo & C.SpA/Eurocerad International.

 

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...