Şova: Nu putem da HG pe Roşia Montană, iar asumarea răspunderii ar însemna să decidem peste Parlament

Ministrul Dan Şova a precizat, joi, că Guvernul nu poate da o hotărâre în cazul Roşia Montană şi nici nu poate să-şi asume răspunderea în Parlament, pentru că ar însemna să decidă peste capul legislativului.
Economica.net - joi, 12 sept. 2013, 15:15
Şova: Nu putem da HG pe Roşia Montană, iar asumarea răspunderii ar însemna să decidem peste Parlament

Întrebat dacă Guvernul ar da o hotărâre pentru exploatarea de la Roşia Montană, Dan Şova a spus: „O hotărâre de guvern nu poate fi dată pe norme pe care le conţine legea. Hotărârea de guvern este un act normativ administrativ care reglementează doar punerea în aplicare a legii”.

El a adăugat că în lege sunt norme primare, şi nu secundare.

Întrebat dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pe acest proiect de lege, Şova a spus că Executivul nu poate angaja răspunderea, pentru că ar însemna să decidă peste capul Parlamentului.

„Nu ne putem angaja răspunderea, pentru că pur şi simplu asta înseamnă ca Guvernul să decidă peste capul Parlamentului. Nu ar fi prima oară, dar noi nu suntem guvernul Boc”, a adăugat Şova.

El a mai spus că guvernul Pona şi-a asumat răspunderea pe restituirea proprietăţilor deoarece era vorba despre „o chestiune ce afecta financiar uriaş statul român”.

„În restituirea proprietăţilor era o diferenţă, aceea că dăm bani, iar acest proiect este un proiect din care putem lua bani. Dacă acest proiect vrea cineva să-l facă având în vedere emoţiile din jurul lui, şi mie mi se pare absolut normal, trecând peste faptul că din punct de vedere al tehnicii legislative nu era posibil altceva decât un proiect de lege pentru a interveni peste licenţă”, a spus Şova.

Întrebat în legătură cu desecretizarea documentelor în cazul Roşia Montană, Şova a spus că pot fi desecretizate toate documentele în afară de licenţa de exploatare şi că acestea vor fi făcute publice într-o săptămână.

„În afară de licenţa de exploatare, toate documentele se desecretizează, ne apucăm de scanat şi într-o săptămână le aveţi”, a arătat Şova.

El a explicat că este primul care vrea să desecretizeze documentele, dar că, din păcate, pentru desecretizarea licenţei de exploatare este nevoie de acordul companiei.

El a adăugat că s-a încercat desecretizarea fără acordul companiei şi au existat mai multe hotărâri judecătoreşti nefavorabile.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...