Şova susține alocarea 3-5% din fondurile structurale pentru siguranţa circulaţiei

Statele membre ar trebui să agreeze alocarea unui procent mai mare din bugetele fondurilor structurale destinate siguranţei circulaţiei, respectiv minimum 3-5%, a declarat, joi, ministrul Transporturilor, Dan Şova, la dezbaterile privind creşterea siguranţei rutiere desfăşurate în cadrul Consiliului informal al miniştrilor Transporturilor de la Atena.
Economica.net - joi, 08 mai 2014, 19:12
Şova susține alocarea 3-5% din fondurile structurale pentru siguranţa circulaţiei

‘Trebuie să fie elaborate mecanisme de alocare a fondurilor structurale la nivelul UE destinate siguranţei circulaţiei, care pun într-o succesiune coerentă activităţile de cercetare cu activităţile de transfer tehnologic a rezultatelor cercetării pentru obţinerea unor sisteme de management în transport inteligente, care îmbunătăţesc siguranţa circulaţiei călătorilor şi a mărfurilor. (…) De asemenea, statele membre ar trebui să agreeze alocarea unui procent mai mare din bugetele fondurilor structurale care să fie destinate siguranţei circulaţiei, respectiv minimum 3-5%, astfel încât să fie disponibile resurse financiare necesare infrastructurii specifice siguranţei circulaţiei, sistemelor inteligente de transport rutier, dar şi activităţilor de cercetare necesare acestui domeniu important din sectorul transporturilor. După cum am agreat la nivel UE, protecţia mediului înconjurător beneficiază de o atenţie sporită în orice proiect de investiţii în infrastructură, şi sunt de părere că o atenţie similară ar trebui acordată siguranţei, reflectată în vieţi salvate şi un număr mai mic de accidente în transport, respectiv mai puţine pierderi economice’, a precizat ministrul Dan Şova.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor remis, joi, AGERPRES, Dan Şova a susţinut soluţia continuării cooperării la nivel european între autorităţile cu competenţe în transmiterea de informaţii privind contravenţiile transfrontaliere aplicate conducătorilor auto, întărirea capacităţii administrative a autorităţilor de control în traficul rutier precum şi efectuarea strictă a controalelor de către autorităţile responsabile.

Un alt aspect subliniat de oficialul român vizează armonizarea încălcărilor legislaţiei din domeniul transporturilor rutiere pentru a crea premisele aplicării unui tratament egal tuturor conducătorilor auto din Statele Membre şi, nu în ultimul rând, recunoaşterea unitară pe teritoriul UE a unor echipamente cu rol de prevenţie a accidentării participanţilor la trafic.

În ceea ce priveşte Sistemele Inteligente de Transport (STI), ministrul român a punctat necesitatea accelerării introducerii unor specificaţii, inclusiv standarde, care să stabilească dispoziţii şi proceduri mai detaliate în privinţa celor patru domenii principale de dezvoltare şi implementare a STI vizate de Directivă. Referitor la finanţarea măsurilor care privesc siguranţa circulaţiei, ministrul Dan Şova a supus atenţiei participanţilor faptul că este nevoie de o alocare eficientă a resurselor.

Preşedinţia elenă a solicitat joi opinia miniştrilor participanţi cu privire la politicile şi acţiunile care ar trebui promovate pentru îmbunătăţirea şi controlul comportamentului conducătorilor auto în Europa, pentru a face drumurile mai sigure şi mai eficiente prin implementarea sistemelor inteligente de transport. Nu în ultimul rând, s-a ridicat problema mecanismelor de finanţare disponibile şi măsura în care acestea sunt adecvate pentru atingerea obiectivelor de siguranţa rutieră.

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a participat în cea de-a doua zi a Consiliului informal al miniştrilor transporturilor de la Atena la dezbaterile privind creşterea siguranţei rutiere.

 

Te-ar mai putea interesa și
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la "Baa2", ca urmare a revenirii solide a economiei ungare din pandemie, o veste......
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîţu a obţinut 2.878 de voturi "pentru" din partea delegaţilor la Congresul PNL, iar Ludovic Orban 1.898.
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Jucătorii împătimiți sau cei care joaca ocazional la Loto nu mai pot intra în agenții fără certificatul verde sau ...