Șova: Există instituţii care nu fac decât să încaseze taxe de la firme private fără să investească în nimic

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a declarat sâmbătă că doreşte să sprijine activitatea operatorilor portuari din România şi a criticat trei instituţii ale statului care încasează sume mari, fără a derula proiecte pentru îmbunătăţirea infrastructurii portuare.
Economica.net - sâm, 17 mai 2014, 11:45
Șova: Există instituţii care nu fac decât să încaseze taxe de la firme private fără să investească în nimic

Șova a anunţat sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Tulcea, că până pe 30 mai reprezentanţii tuturor armatorilor portuari din România sunt aşteptaţi în şedinţele bi-săptămânale din minister pentru a prezenta problemele cu care se confruntă, după data de 30 iunie, atunci când se va întocmi raportul final al întrevederilor, urmând să înceapă demersurile pentru rezolvarea nemulţumirilor beneficiarilor infrastructurii portuare din ţară.

”Susţin faptul că AFDJ, APDM şi ACN, care au avut obişnuinţa nefirească de a se declara că sunt autorităţi auto-finanţate, sunt de fapt nişte concesionari de impozite sau de taxe ale statului pe care le percep de la operatorii privaţi. Aceste instituţii nu fac decât să perceapă taxe şi tarife pentru activităţi desfăşurate de alte entităţi. Trebuie văzut cu mare atenţie cum s-au cheltuit sumele mari încasate în ultimii ani, pentru că nu se văd în lucrările de infrastructură”, a afirmat Şova.

Acesta s-a arătat deschis pentru o micşorare a nivelului taxelor percepute de instituţiile statului, dar a refuzat să menţioneze dacă numărul şi cuantumul acestora se vor reduce.

”Rolul nostru este să ajutăm activitatea economică, nu să o blocăm sau să o îngreunăm”, a arătat ministrul.

În timpul întâlnirii cu autorităţile şi oamenii de afaceri, acesta a punctat faptul că susţine descentralizarea reală şi i-a invitat la minister pentru discuţii pe reprezentanţii autorităţilor din Delta Dunării care au solicitat reînfiinţarea Administraţiei Canalului Sulina.

”Ministerul Transporturilor trebuie să fie în primul rând un promotor de politici publice, nu un promotor de contracte şi bani”, a mai spus Şova.

Te-ar mai putea interesa și
Cum și-a rezolvat Profi, cel mai mare angajator din România, problemele generate de creșterea numărului de salariați: Au „angajat” un robot
Cum și-a rezolvat Profi, cel mai mare angajator din România, problemele generate de creșterea numărului de salariați: ...
Retailerul Profi, operat de fondul de investiții Mid Europa Partners, cel mai mare angajator din România conform datelor din 2020, a investit într-un robot care va prelua sarcinile legate de......
Appraisal & Valuation SA a atras 4,4 milioane de lei în prima zi a plasamentul privat
Appraisal & Valuation SA a atras 4,4 milioane de lei în prima zi a plasamentul privat
TradeVille a încheiat cu succes și în mod anticipat, chiar în prima zi, în condițiile unei suprasubscrieri de peste ...
Top cele mai valoroase branduri din lume 2021 – Kantar
Top cele mai valoroase branduri din lume 2021 – Kantar
Amazon şi Apple sunt în 2021 cele mai valoroase branduri din lume dar mărcile din China ocupă poziţii din ce în ce ...
Petrom intră pe piața de gaze naturale lichefiate
Petrom intră pe piața de gaze naturale lichefiate
OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a obținut licența pentru comercializarea de gaze naturale ...