Sovos își extinde parteneriatului cu PwC România pentru distribuirea soluției software pentru raportarea contabilă SAF-T

Compania Sovos, furnizor global de software pentru taxe, își extinde parteneriatului cu PwC România, fapt ce va permite distribuirea soluției software dezvoltată de Sovos pentru raportarea SAF-T, informează compania prin intermediul unui comunicat transmi către Economica.net.
Ion Dobreanu - mar, 05 iul. 2022, 16:33
Sovos își extinde parteneriatului cu PwC România pentru distribuirea soluției software pentru raportarea contabilă SAF-T

Acordul va face posibilă ofertarea unei soluții complete acelor companii care sunt obligate să se conformeze cu noile reglementări.

Mai mult de 50 de companii din regiune cu care lucrează PwC România vor folosi metodologia de raportare furnizată de tehnologia Sovos, odată cu aplicarea de la 1 iulie 2022 a obligațiilor de raportare financiar-fiscală SAF-T pentru marii contributori.

Schimbarea în sistemul de raportare a taxelor a fost determinată de nevoia de a diminua, la nivelul Uniunii Europene, deficitul în colectarea de TVA, exprimat prin diferența dintre veniturile actuale și cele estimate din taxa pe valoarea adăugată. Instrumentele legale precum fișierul standard de audit fiscal cunoscut ca Standard Audit File for Tax (SAF-T) au ca obiectiv evitarea pierderii unor sume ce trebuie colectate din TVA. Introducerea în România a acestei raportări are ca scop transformarea modului în care datele financiare, inclusiv cele legate de taxare, sunt declarate și verificate de autoritățile fiscale.

Fișierul SAF-T, un format standardizat de tip XML conține informații exportate din sistemele contabile și are menirea să îmbunătățească detectarea erorilor permințând auditorilor să acceseze informații într-un format ușor de parcurs.

Deși obligativitatea SAF-T datează încă de la începutul anului 2021, abia din data de 1 iulie 2022 utilizarea acestei declarații fiscale este obligatorie pentru marii plătitori de taxe care au fost exceptați până acum. Calendarul actual de implementare a noului sistem de raportare presupune obligativitatea declarării în format SAF-T pentru companiile medii de la 1 ianuarie 2023 și pentru cele mici de la 1 ianuarie 2025.

Pentru a ușura tranziția către acest nou format de raportare, cele mai multe companii din regiune vor apela la parteneri precum PwC care nu doar le vor diminua eforturile în acest proces, dar vor garanta totodată conformitatea, datorită soluțiilor tehnice precum cea propusă de Sovos.

“Pe măsură ce România continuă eforturile de a reduce deficitul din TVA, conformitatea cu noul sistem SAF-T va fi o povară pentru multe companii. Suntem încântați să colaborăm cu PwC România pentru a oferi o soluție companiilor afectate de aceste schimbări”, explică Marc Hobell, Regional VP Sales, Europe la Sovos.

“Deși se consideră că SAF-T va aduce beneficii plătitorilor de taxe prin facilitatea raportărilor, în practică, conformitatea cu noul sistem este un proces dificil. Tehnologia noastră, împreună cu capacitatea extraordinară a PwC România de a acoperi un portofoliu vast de companii din regiune vor aduce însă un beneficiu real, de impact, la nivelul tuturor afacerilor care trebuie să treacă prin acest proces. Colaborarea cu parteneri de asemenea calibru este extraordinară pentru Sovos ajutând totodată la extinderea prezenței noastre la nivel european. Suntem nerăbdători să facem următorii pași în cadrul acestui parteneriat și să sprijinim cât mai multe companii din regiune în acest proces”, a mai precizat Hobell.

”Prin implementarea SAF-T, România face un pas important către modernizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și către digitalizarea instituției pentru a îmbunătăți capacitatea de colectare a TVA și a altor taxe. Experiența altor state din Uniunea Europeană arată că procesul de colectare a taxei pe valoarea adăugată s-a îmbunătățit considerabil datorită tehnologiei și a reformelor locale și, drept urmare, deficitul din colectarea TVA a scăzut. Împreună cu Sovos, ne sprijinim clienții să simplifice procedurile de confirmitate cu SAF-T și, de asemenea, să obțină beneficiile maxime din tehnologie”, a spus Daniel Anghel, Partner și TLS Leader în cadrul PwC Romania.

Despre Sovos

Sovos a fost creată pentru a soluționa situații complexe de transformare digitală la nivelul sistemelor de taxe, oferind soluții complete, conectate pentru determinarea taxelor, controlul continuu al trazacțiilor, raportări etc. Printre clienții Sovos se numără jumătate din companiile din clasamentul Fortune 500, dar și business-uri de orice dimensiune care activează în peste 70 de țări.

Produsele SaaS ale companiei și platforma proprietară Sovos S1 se integrează cu numeroase aplicații de business applications și procese guvernamentale de compliance. Echipele Sovos sunt active în America și Europa, iar compania este deținută de Hg and TA Associates.

Despre PwC

La PwC, obiectivul nostru este de a construi încredere la nivelul societății și de a soluționa probleme importante. Facem parte dintr-o rețea de companii activă în 156 de țări, cu peste 295.000 de oameni dornici să furnizeze calitate în serviciile oferite în domenii precum consultanța, fiscalitatea și asigurarea conformității legale.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan, potențială investiție de 400 mil. USD în Fisker
Nissan, potențială investiție de 400 mil. USD în Fisker
Nissan ar putea salva micul producător de vehicule electrice Fisker printr-o investiție de 400 de milioane de dolari....
Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt
Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt
Rulajele generate de vânzarea online, cu amănuntul, a mărfurilor alimentare și nealimentare au continuat să scadă în ...
Fermierii francezi se pregătesc de noi proteste
Fermierii francezi se pregătesc de noi proteste
Fermierii francezi intenţionează să îşi continue acţiunile de protest în săptămânile următoare, pentru a presa ...
Abatorul Periș își pune un sistem fotovoltaic de 0,9 MW, cu bani din PNRR
Abatorul Periș își pune un sistem fotovoltaic de 0,9 MW, cu bani din PNRR
Abatorul Periș, una dintre cele mai mari unități de procesare a cărnii de porc din România, a lansat licitația pentru ...