SpaceX a lansat cu succes capsula sa Dragon spre ISS

Compania americană privată SpaceX a lansat cu succes, duminică seară, capsula sa Dragon spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), evenimentul marcând prima misiune comercială de aprovizionare a avanpostului orbital, în cadrul unui contract cu NASA, informează AFP.
Economica.net - lun, 08 oct. 2012, 19:31
SpaceX a lansat cu succes capsula sa Dragon spre ISS

Patronul Agenţiei spaţiale americane, Charles Bolden, a transmis felicitările sale cu ocazia lansării rachetei Falcon 9, care a transportat capsula Dragon, de la baza din Cape Canaveral (Florida), duminică, la ora locală 20.35.

„Este un eveniment important pentru NASA şi naţiune (americană), pentru că, la nici un an de la încheierea programului navetelor spaţiale, am reluat misiunile de aprovizionare a ISS de pe pământ american”, a spus Bolden într-o declaraţie de presă.

Dragon ar trebui să se conecteze cu ISS miercuri, la ora 11.30 GMT. Conectarea va fi efectuată cu ajutorul braţului robotizat al ISS, controlat de doi din cei şase astronauţi aflaţi la bordul staţiei.

Dragon va reveni pe Terra pe 28 octombrie.

Aceasta este a doua „vizită” a lui Dragon pe ISS, după primul zbor demonstrativ, reuşit în luna mai, care a marcat, totodată, prima conectare la avanpostul spaţial a unui vehicul privat.

Dragon transportă pe ISS 454 de kilograme de echipamente, printre care materiale pentru experimentele ştiinţifice care vor fi efectuate de membrii din echipajul actual al staţiei, al 33-lea. De asemenea, Dragon va livra alimente, printre care şi îngheţată, dar şi haine şi alte materiale.

La întoarcerea pe Terra, Dragon va aduce o încărcătură de 562 de kilograme, din care 333 de kilograme de materiale ştiinţifice.

NASA pariază pe SpaceX şi alte companii private pentru a prelua misiunea navetelor spaţiale, al căror program s-a încheiat în iulie 2011. NASA doreşte să aprovizioneze ISS cu costuri cât mai mici, dar şi să transporte cu propriile vehicule astronauţi, începând cu 2015.

Potrivit unui contract în valoare de 1,6 miliarde de dolari încheiat între NASA şi SpaceX, compania americană trebuie să efectueze 12 misiuni de aprovizionare a ISS în patru ani.

NASA a mai încheiat contracte în acest sens cu companiile private Orbital Sciences Corporation, Boeing şi Sierra Nevada.

După retragerea din circulaţie a navetelor americane, în 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz – care au trei locuri – pentru a-şi trimite astonauţii la bordul ISS şi plăteşte Rusiei suma de 63 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.

În ceea ce priveşte misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo ruseşti Progress, europene (ATV) şi japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singură dată şi care se autodistrug arzând la reintrarea în atmosfera terestră, la finalul misiunii.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre cele mai mari îngrijorări pentru tinerii din România se află nivelul......
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul creşte şi azi, 29 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...