SpaceX a lansat cu succes capsula sa Dragon spre ISS

Compania americană privată SpaceX a lansat cu succes, duminică seară, capsula sa Dragon spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), evenimentul marcând prima misiune comercială de aprovizionare a avanpostului orbital, în cadrul unui contract cu NASA, informează AFP.
Economica.net - lun, 08 oct. 2012, 19:31
SpaceX a lansat cu succes capsula sa Dragon spre ISS

Patronul Agenţiei spaţiale americane, Charles Bolden, a transmis felicitările sale cu ocazia lansării rachetei Falcon 9, care a transportat capsula Dragon, de la baza din Cape Canaveral (Florida), duminică, la ora locală 20.35.

„Este un eveniment important pentru NASA şi naţiune (americană), pentru că, la nici un an de la încheierea programului navetelor spaţiale, am reluat misiunile de aprovizionare a ISS de pe pământ american”, a spus Bolden într-o declaraţie de presă.

Dragon ar trebui să se conecteze cu ISS miercuri, la ora 11.30 GMT. Conectarea va fi efectuată cu ajutorul braţului robotizat al ISS, controlat de doi din cei şase astronauţi aflaţi la bordul staţiei.

Dragon va reveni pe Terra pe 28 octombrie.

Aceasta este a doua „vizită” a lui Dragon pe ISS, după primul zbor demonstrativ, reuşit în luna mai, care a marcat, totodată, prima conectare la avanpostul spaţial a unui vehicul privat.

Dragon transportă pe ISS 454 de kilograme de echipamente, printre care materiale pentru experimentele ştiinţifice care vor fi efectuate de membrii din echipajul actual al staţiei, al 33-lea. De asemenea, Dragon va livra alimente, printre care şi îngheţată, dar şi haine şi alte materiale.

La întoarcerea pe Terra, Dragon va aduce o încărcătură de 562 de kilograme, din care 333 de kilograme de materiale ştiinţifice.

NASA pariază pe SpaceX şi alte companii private pentru a prelua misiunea navetelor spaţiale, al căror program s-a încheiat în iulie 2011. NASA doreşte să aprovizioneze ISS cu costuri cât mai mici, dar şi să transporte cu propriile vehicule astronauţi, începând cu 2015.

Potrivit unui contract în valoare de 1,6 miliarde de dolari încheiat între NASA şi SpaceX, compania americană trebuie să efectueze 12 misiuni de aprovizionare a ISS în patru ani.

NASA a mai încheiat contracte în acest sens cu companiile private Orbital Sciences Corporation, Boeing şi Sierra Nevada.

După retragerea din circulaţie a navetelor americane, în 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz – care au trei locuri – pentru a-şi trimite astonauţii la bordul ISS şi plăteşte Rusiei suma de 63 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.

În ceea ce priveşte misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo ruseşti Progress, europene (ATV) şi japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singură dată şi care se autodistrug arzând la reintrarea în atmosfera terestră, la finalul misiunii.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Te-ar mai putea interesa și
Obiectivele lui Biden la summitul G7 din Germania
Obiectivele lui Biden la summitul G7 din Germania
Preşedintele american Joe Biden a sosit în Germania sâmbătă seara pentru a participa la un summit G7, unde urmează să discute cu aliaţii săi cu privire la un un front unit în faţa Rusiei......
Deficitul bugetar scade la 1,57% din PIB după primele cinci luni, încasările din TVA au crescut cu 30%. Cheltuielile cu dobânzile cresc și ele cu 50%
Deficitul bugetar scade la 1,57% din PIB după primele cinci luni, încasările din TVA au crescut cu 30%. Cheltuielile cu ...
Veniturile statului au crescut mai mult decât cheltuielile astfel că, după primele cinci luni ale acestui an, deficitul ...
Un start-up din Țările de Jos va livra la finalul acestui an primele sale mașini cu încărcare solară
Un start-up din Țările de Jos va livra la finalul acestui an primele sale mașini cu încărcare solară
Start-Up-ul olandez Atlas Technologies a prezentat oficial primul său model 100% electric care, prin panourile solare cu ...
Mircea Geoană: Noul Concept Strategic al NATO va avea elemente de o calitate și sofisticare fără precedent. 2,5% din PIB pentru Apărare sunt o investiție care recuperează decalaje din trecut
Mircea Geoană: Noul Concept Strategic al NATO va avea elemente de o calitate și sofisticare fără precedent. 2,5% din ...
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă, la Bistriţa, că noul Concept Strategic, ce urmează ...