SpaceX va trimite primii turişti în spaţiu la finalul anului 2021

SpaceX intenţionează să lanseze prima sa misiune de turism spaţial în al patrulea trimestru al anului 2021, a anunţat luni într-un comunicat compania aerospaţială americană a antreprenorului miliardar Elon Musk, relatează marţi agenţiile AFP şi Xinhua.
Economica.net - mar, 02 feb. 2021, 11:38
SpaceX va trimite primii turişti în spaţiu la finalul anului 2021

Misiunea, denumită Inspiration4, va fi realizată cu ajutorul rachetei reutilizabile Falcon 9 a SpaceX, ce va fi propulsată în spaţiu de la complexul de lansări 39A din cadrul Centrului Spaţial Kennedy din Florida.

La bordul misiunii se va afla Jared Isaacman, în vârstă de 37 de ani, fondatorul şi directorul executiv al Shift4 Payments, primul turist spaţial al grupului.

Jared Isaacman va dona cele trei locuri de lângă el de la bordul capsulei Dragon ”persoanelor din rândul publicului larg, ale căror nume vor fi anunţate în următoarele săptămâni”, se precizează în comunicatul SpaceX.

”O călătorie istorică ne aşteaptă în spaţiu şi sper că această misiune evidenţiază cât de departe ne pot duce inspiraţia şi realizările extraordinare pe care aceasta le aduce aici pe Pământ”, a spus Isaacman.

În vederea înscrierii a fost creat un spaţiu la adresa Inspiration4.com unde doritorii pot aplica pentru unul dintre aceste locuri.

Două locuri sunt disponibile la categoriile ”generozităţii”, printr-o donaţie în beneficiul spitalului american de pediatrie St. Jude Children’s Research Hospital, respectiv ”prosperităţii”, prin împărtăşirea istoricului personal în domeniul antreprenorial.

Competiţia se adresează persoanelor din Statele Unite cu vârsta peste 18 ani.

Potrivit space. com, spitalul de pediatrie va oferi un loc unui angajat al său, care a fost ales, dar al cărui nume nu a fost încă dezvăluit. Isaacman a dezvăluit luni că este vorba despre o femeie. ”Ştiu că abia aşteaptă lansarea, la fel ca şi mine”, a spus el.

Cele patru persoane de la bord ”vor beneficia de instruire pentru astronauţi comerciali, oferită de SpaceX”.

Potrivit companiei, misiunea va dura câteva zile, iar turiştii spaţiali vor călători pe orbita Pământului, înconjurând planeta la fiecare 90 de minute.

După misiune, capsula va intra în atmosferă şi va ameriza în largul coastei Floridei.

În noiembrie 2020, patru astronauţi au fost plasaţi cu succes pe orbită de capsula Crew Dragon a SpaceX, înainte de a se alătura echipajului Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). Cu o săptămână înainte, capsula Dragon a fost primul mijloc de transport certificată de către NASA după naveta spaţială, cu patruzeci de ani înainte.

NASA a apelat la SpaceX şi Boeing după ce şi-a încheiat programul cu navete spaţială în 2011, care nu a reuşit să îşi atingă obiectivul de a face călătoriile spaţiale sigure şi ieftine, notează AFP.

Agenţia americană intenţionează să cheltuiască peste 8 miliarde de dolari până în 2024 pentru programul său cu echipaj comercial, în speranţa că sectorul privat va satisface nevoile ”pe orbita joasă” ale NASA, astfel încât acesta din urmă să se poată concentra asupra misiunilor de revenire pe Lună şi către Marte.

Pe lângă prima misiune de turism spaţial, SpaceX a planificat alte două lansări cu echipaj uman pentru NASA în 2021, dintre care una în primăvară, avându-l la bord pe astronautul francez Thomas Pesquet, notează AFP.

Fondată în 2002 de Elon Musk, cel mai bogat om de pe Pământ, compania SpaceX şi-a depăşit rivala, Boeing, al cărei program spaţial s-a confruntat cu dificultăţi după eşecul de anul trecut al testelor capsulei sale fără echipaj uman Starliner.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina: Patru explozii auzite în capitala Kiev, martorii afirmă că au fost atacuri cu rachete
Ucraina: Patru explozii auzite în capitala Kiev, martorii afirmă că au fost atacuri cu rachete
Mai multe explozii au fost auzite duminică dimineaţă la Kiev, după care serviciile de urgenţă au fost desfăşurate în cartierul Şevcenko al capitalei Ucrainei, a scris primarul Vitali......
Obiectivele lui Biden la summitul G7 din Germania
Obiectivele lui Biden la summitul G7 din Germania
Preşedintele american Joe Biden a sosit în Germania sâmbătă seara pentru a participa la un summit G7, unde urmează ...
Deficitul bugetar scade la 1,57% din PIB după primele cinci luni, încasările din TVA au crescut cu 30%. Cheltuielile cu dobânzile cresc și ele cu 50%
Deficitul bugetar scade la 1,57% din PIB după primele cinci luni, încasările din TVA au crescut cu 30%. Cheltuielile cu ...
Veniturile statului au crescut mai mult decât cheltuielile astfel că, după primele cinci luni ale acestui an, deficitul ...
Un start-up din Țările de Jos va livra la finalul acestui an primele sale mașini cu încărcare solară
Un start-up din Țările de Jos va livra la finalul acestui an primele sale mașini cu încărcare solară
Start-Up-ul olandez Atlas Technologies a prezentat oficial primul său model 100% electric care, prin panourile solare cu ...