Spania ar putea primi o „tranşă de urgenţă” din finanţarea UE

Spania va primi în scurt timp o "tranşă de urgenţă" din finanţarea de 100 miliarde euro acordată de guvernele din zona euro pentru recapitalizarea băncilor spaniole, deoarece Banca Centrală Europeană a impus anumite restricţii pe operaţiunile de creditare, potrivit unei surse citate de Bloomberg.
Economica.net - joi, 16 aug. 2012, 09:25
Spania ar putea primi o

BCE a impus în luna iulie limite pe nivelul creditelor care pot fi acordate de instituţie băncilor comerciale în baza garanţiilor colaterale constituite din obligaţiuni guvernamentale.

Noile restricţii împiedică realizarea unui plan pregătit de Spania pentru aranjarea unui împrumut de la BCE către banca naţionalizată Bankia, a afirmat sursa citată.

Bankia, formată în 2010 prin fuziunea băncilor spaniole de economii aflate în dificultate, va primi de urgenţă, devansat, prima tranşă din finanţarea de la UE, a adăugat persoana citată.

Potrivit acordului dintre Spania şi instituţiile europene, semnat în iulie, programul de finanţare include o tranşă de 30 miliarde euro disponibilă iniţial şi „mobilizată pentru orice situaţie de urgenţă”.

Contactat de Bloomberg, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a precizat doar că Spania nu a cerut încă „mobilizarea” tranşei de 30 miliarde euro.

Reprezentanţii BCE, Bankia şi ai ministerului spaniol al Economiei au refuzat să comenteze informaţiile.

Băncile spaniole încearcă să facă faţă pierderilor masive cauzate în ultimii patru ani de prăbuşirea pieţei imobiliare, în timp ce economia nu şi-a revenit, fiind din nou în recesiune, iar şomajul a ajuns la cota alarmantă de 25%.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor, într-un efort de a ţine sub control......
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...