1EUR = 4.8741 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Spania: Creditele neperformante au atins un nou record în decembrie

Nivelul creditelor neperformante deţinute de băncile spaniole a ajuns la un nivel record în decembrie, deoarece companiile şi consumatorii nu au reuşit să-şi achite împrumuturile, într-o economie în care rata şomajului încă depăşeşte 26%, a anunţat, marţi, Banca Centrală a Spaniei, transmite Reuters.

18 feb, 2014 | Agerpres

Procentul creditelor neperformante (NPL) aflate în portofoliul băncilor spaniole a urcat în noiembrie 2013 la 13,6%, de la 13,07% în noiembrie. Datele comunicate de Banca Centrală a Spaniei arată că, în decembrie, nivelul creditelor neperformante s-a situat la 197 miliarde de euro, faţă de 192,4 miliarde de euro luna precedentă.

Banca Centrală a Spaniei a raportat că în decembrie creditarea totală a scăzut cu 24 miliarde de euro, la 1,45 miliarde de euro.

În 2012, a fost înfiinţată Sareb, banca de rebuturi, unde instituţiile de creditare spaniole îşi pot transfera activele imobiliare toxice. Sareb dispune de un capital de maximum 90 de miliarde de euro. Creditele imobiliare vor fi preluate cu un discount de 45,6%, în timp ce terenurile vor fi preluate cu un discount de 79,5%, iar locuinţele terminate cu un discount de 54,2% din valoarea lor contabilă.

Băncile spaniole s-au confruntat cu un nou val de credite neperformante pe măsură ce Guvernul de la Madrid a implementat o serie de măsuri dure de austeritate care vor agrava problemele cu care deja se confruntă gospodăriile care trebuie să ramburseze credite.

În plus, rata şomajului din Spania, deja cea mai mare din UE, ar urma să continue să crească, ceea ce va pune şi mai multă presiune pe consumatori şi gospodării

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO