1EUR = 4.8747 RON | Bucureşti 14 º

Finanţe şi bănci

Spania: Creditele neperformante au atins un nou record în luna octombrie

Nivelul creditelor neperformante deţinute de băncile spaniole a ajuns la un nivel record în octombrie, deoarece companiile şi consumatorii nu au reuşit să-şi achite împrumuturile, într-o economie în care rata şomajului încă depăşeşte 26%, a anunţat Banca Centrală a Spaniei, transmite Xinhua.

19 dec, 2013 | Agerpres

Procentul creditelor neperformante (NPL) aflate în portofoliul băncilor spaniole a urcat în octombrie 2013 la 13%, de la 12,7% în septembrie. Datele comunicate de Banca Centrală a Spaniei arată că în octombrie nivelul creditelor neperformante s-a situat la 190,97 miliarde de euro (262,76 miliarde de dolari), în creştere cu trei miliarde de euro faţă de luna precedentă.

Banca Centrală a Spaniei a raportat că în octombrie creditarea totală a scăzut la 1,469 miliarde de euro, de la 1,481 miliarde de euro luna precedentă, deoarece băncile au redus împrumuturile din cauza crizei.

În 2012, a fost înfiinţată Sareb, banca de rebuturi, unde instituţiile de creditare spaniole îşi pot transfera activele imobiliare toxice. Sareb dispune de un capital de maximum 90 de miliarde de euro. Creditele imobiliare vor fi preluate cu un discount de 45,6%, în timp ce terenurile vor fi preluate cu un discount de 79,5%, iar locuinţele terminate cu un discount de 54,2% din valoarea lor contabilă.

Băncile spaniole s-au confruntat cu un nou val de credite neperformante pe măsură ce Guvernul de la Madrid a implementat o serie de măsuri dure de austeritate care vor agrava problemele cu care deja se confruntă gospodăriile cu rambursarea creditelor.

În plus, rata şomajului din Spania, deja cea mai mare din UE, ar urma să continue să crească, ceea ce va pune şi mai multă presiune pe consumatori şi gospodării.

Economia spaniolă a revenit pe creştere în perioada iulie - octombrie 2013, după nouă luni de declin, datorită majorării exporturilor. Dar rata şomajului a ajuns la 26% şi se estimează că va rămâne ridicată mulţi ani.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO