1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Spania declară război membrilor BCE care refuză să susţină statele cu probleme financiare

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a declarat, miercuri, că se va lupta cu membrii conducerii Băncii Centrale Europene (BCE) care refuză să ajute, prin achiziţii de obligaţiuni, ţările din zona euro aflate în dificultate pe pieţele finaciare, transmite Bloomberg.

13 iun, 2012 | Mediafax

Rajoy a publicat o scrisoare adresată liderilor europeni în care cere ca BCE să cumpere obligaţiuni ale statelor de la periferia zonei euro, afectate puternic de criza datoriilor suverane.

"Asta este lupta pe care trebuie să o purtăm în Europa. Eu duc această luptă", a afirmat premierul Spaniei.

Premierul Italiei, Mario Monti, a avertizat, de asemenea, într-un discurs în parlamentul de la Roma că Europa se confruntă cu un moment "crucial".

Liderii celor mai mari două economii din Europa de Sud au trecut la ofensivă după ce randamentele obligaţiunilor au crescut puternic, urmând anunţului de la sfârşitul săptămânii trecute că băncile din Spania vor primi un ajutor de până la 100 de miliarde de euro, chair dacă scopul planului a fost de a calma temerile legate de finanţele ţării.

Randamentul obligaţiunilor Spaniei pe zece ani a scăzut miercuri la 6,69%, după ce a urcat puternic luni şi marţi, după anunţarea pachetului financiar. Italia a înregistrat, de asemenea, o revenire a randamentelor, după mjorarea din ultimele zile.

"Criza va dărâma în mod natural următoarea piesă de domino, iar aceasta este Italia. Economiile din sudul Europei sunt practic în cădere liberă, iar apetitul pieţei pentru datoria ţărilor din regiune dispare rapid. Nu văd nimic care să schimbe această situaţie", a afirmat economistul şef pentru Europa al Societe Generale, James Nixon.

Monti a declarat în parlamentul Italiei că UE nu are timp să aştepte ca planurile de austeritate să stabilizeze costurile de împrumut, iar politicienii trebuie să ia măsuri pentru a susţine creşterea economică. Economia Italiei s-a contractat cu 0,8% în primul trimestru, comparativ cu un declin de 0,7% în precedentele trei luni. PIB al Spaniei a scăzut cu 0,3% pentru al doilea trimestru consecutiv.

"Înainte de toate, Europa are nevoie de creştere. Euro se află într-un moment crucial", a spus Monti, care miercuri va face o vizită la Berlin.

Costurile tot mai mari pentru împrumut şi contracţia economică generează divergenţe între liderii UE, confruntaţi cu temerile pieţelor financiare că nu vor putea să menţină unitatea zonei euro.

Unul dintre membrii board-ului Bundesbank, Andreas Dombret, a declarat recent că BCE a făcut ceea ce depinde de bancă şi nu va mai cumpăra obligaţiuni ale statelor.

BCE a achiziţionat în ultimii ani, printr-un program în prezent oprit, obligaţiuni ale unor state precum Grecia, Spania şi Italia de pe pieţele financiare, în încercarea de a reduce costurile de împrumut ale acestora.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO