Spania începe mai devreme achitarea pachetului de asistenţă financiară datorită accelerării creşterii PIB

Spania va începe să achite mai devreme o parte din pachetul de asistenţă financiară de 41 miliarde de euro (55 miliarde de dolari) primit de la UE în 2012, necesar pentru a evita intrarea ţării în incapacitate de plată şi pentru a sprijini sistemul bancar, transmit AP şi Bloomberg.
Economica.net - vin, 06 iun. 2014, 16:55
Spania începe mai devreme achitarea pachetului de asistenţă financiară datorită accelerării creşterii PIB

Adjunctul premierului spaniol, Soraya Saenz de Santamaria, a anunţat vineri că Spania va achita anul acesta 1,3 miliarde de euro (1,8 miliarde de dolari). Plăţile trebuie efectuate până în 2022. Anunţul va spori încrederea în redresarea celei de-a patra economii a zonei euro, susţin analiştii.

Băncile spaniole au fost puternic afectate de majorarea creditelor neperformante (NPL), din cauza prăbuşirii pieţei imobiliare. Pe fondul sporirii temerilor că sistemul financiar al Spaniei ar putea intra în faliment, UE a aprobat pachetul de asistenţă financiară de 41 miliarde de euro.

Guvernul spaniol estimează o creştere a economiei de 1,2% în acest an, după un declin de 1,2% anul trecut. Premierul Mariano Rajoy intenţionează să reducă taxele anul viitor pentru a majora cererea pe plan intern înaintea alegerilor generale. De la preluarea puterii în 2011, Rajoy a implementat cele mai dure măsuri de austeritate din ultimii 30 de ani.

Conform datelor Eurostat, în primul trimestru din 2013 PIB-ul Spaniei a crescut cu 0,5% comparativ cu perioada similară din 2013.

În 2012, a fost înfiinţată Sareb, banca de rebuturi, unde instituţiile de creditare spaniole îşi pot transfera activele imobiliare toxice. Sareb dispune de un capital de maximum 90 de miliarde de euro. Creditele imobiliare vor fi preluate cu un discount de 45,6%, terenurile cu un discount de 79,5%, iar locuinţele terminate cu un discount de 54,2% din valoarea lor contabilă.

Băncile spaniole s-au confruntat cu un nou val de credite neperformante pe măsură ce Guvernul de la Madrid a implementat o serie de măsuri dure de austeritate ce vor agrava problemele cu care deja se confruntă gospodăriile care trebuie să ramburseze credite.

În plus, rata şomajului din Spania, deja cea mai mare din UE, ar urma să crească, ceea ce va pune şi mai multă presiune pe consumatori şi gospodării.

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...