Spania: Noua lege a copyrightului impune măsuri mai dure pentru apărarea proprietăţii intelectuale

Proiectul de lege pentru apărarea proprietăţii intelectuale a fost aprobat de Guvernul conservator de la Madrid, care a decis în şedinţa de vineri aplicarea de măsuri mai dure pentru protecţia conţinuturilor în format digital. Noutăţile acestor măsuri, dincolo de cele cuprinse deja în legea antipiraterie pe internet, se referă îndeosebi la controlarea entităţilor care administrează drepturile de autor, limitarea pirateriei materialelor culturale şi comercializării acestora şi revizuirea conceptului de 'exemplar privat', de care mulţi proprietari de pagini web se folosesc pentru a pune la dispoziţia internauţilor filme, cărţi sau muzică.
Economica.net - vin, 14 feb. 2014, 20:39
Spania: Noua lege a copyrightului impune măsuri mai dure pentru apărarea proprietăţii intelectuale

În speţă, este vorba de protecţia materialelor de autor, combaterea pirateriei şi a comercializării ilegale de conţinuturi digitale, inclusiv a deţinătorilor de pagini web care intermediază aceste servicii. Utilizatorii acestora nu vor fi urmăriţi şi nici pedepsiţi, au ţinut să sublinieze de fiecare dată guvernanţii.

Guvernul a decis urmărirea în justiţie – cu pedepse de până la şase ani de închisoare şi plata unor amenzi cuprinse între 30.000 şi 300.000 de euro – atât a celor care deţin pagini web care găzduiesc servicii şi conţinuturi protejate de drepturi de autor, cât şi a celor care uşurează găzduirea acestora sau îndrumă la folosirea lor. Cei care solicită bani, dar şi intermediarii acestora, pentru serviciile sau conţinuturile astfel comercializate vor fi de asemenea amendaţi sau chiar condamnaţi la pedepse cu închisoarea. Motoarele de căutare pe internet vor fi la rândul lor cercetate, pentru a vedea dacă afişează astfel de pagini interzise.

În plus, guvernul a decis impunerea unei taxe pentru ca deţinătorii motoarelor de căutare pe internet să poată reproduce fragmente nesemnificative din informaţiile puse la dispoziţie în special de ziare, reviste sau portaluri. În principiu, aceste motoare de căutare pot reproduce aceste fragmente, însă vor trebui să plătească o compensaţie echitabilă. Ministrul spaniol al educaţiei, Jose Ignacio Wert, nu a precizat însă cum se va decide ce înseamnă un fragment nesemnificativ şi nici cum se va stabili cuantumul compensaţiei. Guvernul dispune însă şi crearea unui departament unic, în cadrul Comisiei naţionale pentru pieţe şi concurenţă, la care să se adreseze în permanenţă utilizatorii drepturilor de autor în format digital.

În privinţa conceptului de ‘exemplar privat’, guvernul stabileşte că trebuie să fie vorba de unul pe care o persoană fizică îl foloseşte în scop privat, nicidecum profesional sau de afaceri. Reproducerea acestora poate fi făcută numai în cazul exemplarelor din lucrări şi opere artistice la care persoana respectivă a avut acces în mod legal.

Termenul de valabilitate al drepturilor de autor este mărit de la 50 la 70 de ani pentru înregistrările fonografice şi operele muzicale cu librete. Pentru restul operelor cu drepturi de autor, termenul de valabilitate rămâne la 70 de ani, au mai decis guvernanţii.

Aceştia susţin că măsurile cuprinse în reforma parţială a legii proprietăţii intelectuale sunt în măsură să-i sprijine pe creatori, uşurând totodată ceea ce au numit ‘tranziţia digitală’ pentru industriile culturale. Proiectul de lege a fost dezbătut de aproape un an, iar de acum poate ajunge la parlament, pentru a urma formalităţile necesare adoptării în plenul legislativului.

Guvernanţii au decis să ia aceste măsuri mai aspre în condiţiile în care anul trecut se vehicula informaţia potrivit căreia Spania ar putea reveni pe lista neagră a Alianţei Internaţionale pentru proprietatea intelectuală. La sfârşitul lunii februarie 2013, un raport elaborat pe baza unui sondaj de către Coaliţia creatorilor şi industriilor de conţinut anunţa că, în Spania, un total de 3 miliarde de fişiere cu conţinut cultural – filme, materiale video şi audio, sau cărţi în format electronic – cu o valoare estimată la peste 15 miliarde de euro fuseseră descărcate ilegal pe durata anului anterior.

La 1 martie 2012 şi după mai bine de doi ani de amendări şi aprobări, a început să fie aplicată în Spania legea Sinde (denumită astfel după cea care a promovat-o, fostul ministru socialist al culturii, Angeles Gonzalez Sinde), odată cu intrarea în funcţiune a noului regulament al unei comisii pentru proprietatea intelectuală, care se ocupă de reclamaţii depuse împotriva posesorilor sau administratorilor de pagini web care pun la dispoziţia internauţilor materiale protejate de copyright. Legea prevede o decizie judecătorească obligatorie în cazul închiderii vreunei pagini web pentru descărcări ilegale, amenzi şi chiar pedepse cu închisoarea.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Apar contractele de gaze pentru populație cu penalități dacă clientul renunță înainte de termen. Prețul e însă mai bun
Apar contractele de gaze pentru populație cu penalități dacă clientul renunță înainte de termen. Prețul e însă mai bun
Un mare furnizor de gaze naturale pentru industrie a venit cu o ofertă pentru clienții casnici, printre cele mai bune de ...
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,09 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 2,12%, în această săptămână, ...
Ce aplicații de telefon folosesc cel mai des românii pentru Android și iOS
Ce aplicații de telefon folosesc cel mai des românii pentru Android și iOS
Aplicațiile pentru smartphone-uri, fie că vorbim de Android sau iOS, ne ușurează mult viața, iar în ultimii ani dispozitivele ...