Spania: Rajoy încearcă să ajungă la un acord pentru un nou guvern, socialiştii refuză să-l sprijine

Premierul spaniol în funcţie, Mariano Rajoy, şi-a exprimat luni speranţa că partidele politice care au obţinut locuri în parlament în alegerile legislative de duminică vor ajunge la un acord în termen de o lună pentru un nou guvern condus de formaţiunea sa, Partidul Poporului (PP), în timp ce socialiştii au afirmat că nu îl vor sprijini pe liderul conservator 'nici prin acţiune, nici prin omisiune', notează Reuters şi AFP.
Economica.net - lun, 27 iun. 2016, 10:42
Spania: Rajoy încearcă să ajungă la un acord pentru un nou guvern, socialiştii refuză să-l sprijine

Mariano Rajoy a cerut duminică seară ‘dreptul de a guverna’ în urma plasării PP pe primul loc la scrutinul anticipat de duminică, cu 33% din voturi, respectiv 137 de mandate din total de 350, aşadar sub majoritatea absolută de 176.

‘Trebuie să încerc să obţin o majoritate pentru a guverna pentru că, fără ea, este foarte dificil, foarte complex’, a declarat Rajoy la postul de radio Cope, citat de Reuters.

‘Cred că, în interval de o lună, ar trebui să avem un acord de principiu. Ar fi o prostie să mai pierdem câteva luni’, a subliniat el.

La rândul lor, socialiştii, plasaţi pe locul al doilea în alegerile de duminică, dar cu cinci mandate în minus, au indicat luni că sarcina de a iniţia formarea unui guvern revine mai întâi liderului partidului clasat pe primul loc.

‘Vom înainta pas cu pas’, dar ‘cel care trebuie să ia iniţiativa (de a încerca să formeze un guvern) este dl Rajoy), a indicat Cesar Luena, numărul 3 al PSOE (Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol), la postul de radio Cadena Sur, conform AFP.

Întrebat dacă ‘socialiştii ar putea să se abţină’ la un vot de învestitură, dacă această abţinere ar fi necesară pentru ca guvernul să treacă, Luena a răspuns că decizia ‘va veni la timpul său, însă vocaţia PSOE este să-l înlăture pe Rajoy’.

El a dat însă asigurări că poziţia socialiştilor rămâne aceeaşi din campanie, precizând că ‘nu-l vom sprijini pe Rajoy, nici prin acţiune, nici prin omisiune, să fie clar acest lucru’.

PSOE a respins, de asemenea, posibilitatea de a intra într-o coaliţie cu PP şi cu centriştii din Ciudadanos, Luena insistând că ‘voturile primite ieri de PSOE sunt destinate îndepărtării lui Rajoy, pentru schimbarea politicilor injuste, ineficiente, antisociale ale PP’.

Alegătorii spanioli au fost chemaţi din nou la urne duminică, la şase luni după scrutinul din 20 decembrie, după ce partidele parlamentare – PP, PSOE, coaliţia stângii radicale Unidos Podemos şi Ciudadanos – nu au reuşit să ajungă la o formulă de coaliţie.

Rezultatele au diferit însă puţin de cele din decembrie, aşa încât o alianţă va fi inevitabilă pentru formarea unui guvern.

Te-ar mai putea interesa și
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD pentru a extinde capacitățile din România, potrivit unei informații......
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...