Spania: Rata şomajului, aproape de cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani

Rata şomajului în Spania a scăzut anul trecut aproape de cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, o veste bună pentru Mariano Rajoy, şeful Guvernului spaniol în exerciţiu, transmit AP şi Bloomberg.
Economica.net - joi, 28 ian. 2016, 09:41
Spania: Rata şomajului, aproape de cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani

Joi, Institutul Naţional de Statistică (INE) a anunţat că rata şomajului a scăzut la 20,9% în trimestrul patru din 2015, de la 21,2% în precedentele trei luni, numărul persoanelor fără loc de muncă coborând cu 71.300, până la 4,78 milioane de persoane.

În ritm anual, numărul persoanelor fără loc de muncă a scăzut cu 678.200, cel mai semnificativ declin de la publicarea datelor, a raportat INE. Cele mai multe locuri de muncă create au fost în servicii şi în agricultură.

Lupta împotriva şomajului şi relansarea economică au fost principalele teme din campania lui Mariano Rajoy înaintea alegerilor legislative din 20 decembrie, la care însă partidul său conservator, Partidul Popular, a pierdut majoritatea parlamentară. Mariano Rajoy a renunţat vineri să încerce să formeze pentru moment un Guvern, în lipsa sprijinului deputaţilor din celelalte partide.

Spania a fost grav lovită de criza financiară globală, trecând prin cinci ani de recesiune care a dus la creşterea ratei şomajului de la aproximativ opt procente în 2007 la un vârf de 27% în 2013. Chiar şi în pofida scăderii înregistrate anul trecut, Spania are a doua cea mai ridicată rată a şomajului din Uniunea Europeană, după Grecia unde în trimestrul al treilea al anului trecut rata şomajului era de 24%.

Ritmul de creştere a economiei spaniole în trimestrul trei din 2015 a fost cel mai rapid de la criza financiară din 2008, fiind în grafic pentru a înregistra pe ansamblul acestui an cea mai solidă performanţă economică din 2007.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat recent că în ritm anual a patra economie a zonei euro a crescut în perioada iulie – septembrie 2015 cu 3,4%, comparativ cu un avans de 3,2% în precedentele trei luni, în linie cu estimările analiştilor.

Guvernul estimează că economia va înregistra o creştere de 3,3% în 2015 şi de 3% în 2016, ceea ce ar plasa Spania în fruntea statelor din zona euro, în timp ce Comisia Europeană se aşteaptă la un avans de 2,8% în 2015 şi 2,6% în 2016.

Avansul economiei spaniole a fost stimulat de inflaţia scăzută, declinul semnificativ al preţului la ţiţei, deprecierea euro şi noile măsuri de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană. Totuşi, nivelul ridicat al şomajului afectează perspectivele de creştere.

În 29 ianuarie INE va publicate datele privind evoluţia PIB-ului Spaniei în trimestrul patru din 2015, analiştii estimând un avans trimestrial de 0,8%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Locuitorii unui oraș din SUA ar putea primi 100 de dolari dacă se vaccinează anti – Covid 19
Locuitorii unui oraș din SUA ar putea primi 100 de dolari dacă se vaccinează anti – Covid 19
Locuitorii oraşului american Columbus, statul Ohio, vor avea în curând o sută de noi motive pentru a se vaccina anti-COVID-19, relatează duminică dpa....
BVB: Acţiunile OMV Petrom, cele mai lichide în săptămâna care se încheie duminică
BVB: Acţiunile OMV Petrom, cele mai lichide în săptămâna care se încheie duminică
Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni pe segmentul principal al Bursei de Valori Bucureşti a depăşit 444,6 milioane de lei ...
Preţul energiei pe bursă a crescut de 2,4 ori în mai 2021 față de aceeași lună din 2020
Preţul energiei pe bursă a crescut de 2,4 ori în mai 2021 față de aceeași lună din 2020
Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 289 lei ...
Mai puţini beneficiari de ajutor social în aprilie
Mai puţini beneficiari de ajutor social în aprilie
Numărul beneficiarilor de ajutor social a fost, în luna aprilie, de 169.690, în scădere cu 2.467 persoane faţă de luna ...