Spania recuperează producţia transferată deceniul trecut în China, datorită scăderii salariilor

Spania a început să recupereze producţia transferată de companii în China la sfârşitul deceniului trecut, datorită scăderii salariilor în urma crizei şi avantajelor oferite de proximitatea faţă de pieţele de desfacere, în timp ce costurile din economia chineză sunt în urcare, potrivit Bloomberg.
Economica.net - lun, 13 ian. 2014, 08:53
Spania recuperează producţia transferată deceniul trecut în China, datorită scăderii salariilor

Producătorul spaniol de îmbrăcăminte Priviet Sportive SL a început să recâştige clienţii pierduţi în perioada 2007-2009 în favoarea furnizorilor din China, în principal datorită scăderii salariilor.

„În perioada de boom din sectorul construcţiilor, femeile din mediul rural nu erau interesate să câştige 700 sau 800 de euro pe lună. Acum, oamenii sunt şomeri, au ajuns cu spatele la zid. Au nevoie de salarii care li se păreau ridicole în trecut”, a declarat pentru Bloomberg directorul general al companiei, Alcazar Barranco.

Priviet Sportive estimează pentru anul 2013 venituri de 15 milioane euro, mai mult decât dublu faţă de nivelul de la sfârşitul deceniului trecut. Printre clienţii companiei se numără şi El Corte Ingles, cel mai mare retailer din Spania, care alături de alte lanţuri de magazine preferă să mute producţia din China înapoi în ţară, pentru a scăpa de perioada îndelungată de aşteptare pentru livrări, mai ales având în vedere trendul de creştere a salariilor de pe piaţa chineză.

Totodată, producătorii auto au reînceput investiţiile în Spania, tot ca urmare a scăderii costurilor salariale.

Astfel, după cinci ani de recesiune, economia spaniolă pare să aibă noi motoare de creştere şi să-şi regăsească competitivitatea globală, trend care poate fi remarcat şi în Grecia şi Portugalia, unde diferenţele de costuri faţă de China au început de asemenea să se restrângă.

Costul forţei de muncă a scăzut în Spania pentru cel de-al patrulea an consecutiv, potrivit datelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Astfel, venitul mediu al gospodăriilor a coborât cu 10% în 2013 faţă de nivelul din 2008, în timp ce exporturile au atins un record anul trecut, iar cererea dă semne de stabilizare după o perioadă îndelungată de declin.

„Totul se rezumă la economia producţiei. Acum, este mai puţin dezavantajos să produci la nivel local, iar costul superior merită plătit pentru a avea o mai bună viteză de reacţie la evoluţiile din piaţă”, comentează pentru Bloomberg un analist londonez.

Odată cu creşterea concurenţei pentru locuri de muncă, spaniolii au început să accepte salarii mai mici. Şomajul din Spania este la aproximativ 27%, de peste trei ori mai mare faţă de rata din perioada premergătoare crizei. Totodată, populaţia a traversat cele mai dure măsuri de austeritate din istoria democratică a ţării, cu creşteri semnificative de taxe şi reducerea puternică a salariilor din sectorul public. Un alt efect al şomajului în Spania este creşterea numărului de persoane care acceptă să lucreze cu contracte temporare, de câteva săptămâni.

Guvernul spaniol a introdus în 2012 o reformă în sectorul muncii, care a înlesnit şi a redus costurile concedierilor şi reducerilor de salarii.

Industria textilelor din Spania are în prezent aproximativ 54.000 de angajaţi, jumătate faţă de nivelul din 2008 şi mai puţin de o treime comparativ cu numărul de la începutul deceniului trecut.

Sectorul auto contribuie de asemenea la revenirea economiei spaniole prin creşterea exporturilor.

Ford a planificat producţia unor noi modele la fabrica din Almussafes, în apropierea Valenciei, iar PSA Peugeot Citroen a anunţat că va produce un model la o fabrică General Motors din Spania, după ce a închis anul trecut o uzină din Franţa.

Potrivit estimărilor OCDE, costul forţei de muncă va scădea în Spania în acest an cu 1,3%. În Grecia, indicatorul va coborî în 2014 cu 5,9%, iar în Irlanda cu 0,2%. Germania, cea mai mare economie europeană, va înregistra o creştere de 1,6% a costului muncii, Franţa cu 1,2%, iar Marea Britanie cu 1,3%, anticipează organizaţia.

Noile avantaje regăsite de statele din sudul Europei imită într-o oarecare măsură modelul economic al Europei de Est.

„Nu mai este vorba strict despre Europa versus Asia. Estul şi sudul Europei sunt exportatori neţi de textile către retailerii din nordul şi vestul continentului, deoarece oferă un avantaj semnificativ în zona costurilor şi reduc riscurile generate de un lanţ uriaş de furnizori, de anvergură globală”, comentează pentru Bloomberg Bryan Roberts, analist la Kantar Retail, Londra.

Te-ar mai putea interesa și
Huawei Mobile Services anunță noi recorduri în urma extinderii ecosistemului în 2022
Huawei Mobile Services anunță noi recorduri în urma extinderii ecosistemului în 2022
Huawei Consumer Business Group anunță că a atins numeroase obiective în ultimul an prin extinderea ecosistemului Huawei Mobile Services (HMS). Compania consideră creșterea din 2022 ca fiind......
Moody’s vede un risc valutar foarte mare pentru băncile din Ucraina și Turcia
Moody’s vede un risc valutar foarte mare pentru băncile din Ucraina și Turcia
Băncile din Ucraina şi Turcia se confruntă cu un risc "foarte mare" de pe urma restricţiilor asupra fluxurilor de capital, ...
Plafonarea prețului țițeiului rusesc a dus la explozia pieței tancurilor petroliere vechi
Plafonarea prețului țițeiului rusesc a dus la explozia pieței tancurilor petroliere vechi
Piaţa tancurilor petroliere vechi cunoaşte o perioadă de boom, motivul principal fiind eforturile statelor occidentale ...
Grecia și Bulgaria negociază reluarea unui proiect de construire a unui oleoduct care să ocolească Strâmtoarea Bosfor
Grecia și Bulgaria negociază reluarea unui proiect de construire a unui oleoduct care să ocolească Strâmtoarea Bosfor
Embargoul introdus de Uniunea Europeană pentru petrolul rusesc a făcut ca Grecia şi Bulgaria să reia discuţiile cu privire ...