Spania sfidează Bruxelles-ul cu o ţintă de deficit bugetar de 5,8%

Spania a sfidat Uniunea Europeana anuntând vineri o tinta de deficit bugetar de 5,8% pentru acest an, cu mult peste limita de 4,4% convenita cu autoritatile de la Bruxelles, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 02 mart. 2012, 16:13
Spania sfidează Bruxelles-ul cu o ţintă de deficit bugetar de 5,8%

Premierul Mariano Rajoy a declarat ca Spania se încadreaza în recomandarile UE întrucât deficitul bugetar va fi redus la 3% pâna n 2013. El a aratat ca si noua tinta stabilita pentru 2012 este dificil de realizat.

„Sustin austeritatea si obiectivul de a reduce deficitul de la 8,5% la 5,8%”, a afirmat Rajoy la încheierea summit-ului UE de la Bruxelles.

Anuntul umbreste acordul liderilor europeni pentru o disciplina bugetara mai stricta si echilibrarea finantelor publice, pe termen mediu.

Rajoy a spus ca decizia Spaniei nu va agita pietele, dar actiunile europene s-au depreciat, iar obligatiunile germane au atins un vârf al sedintei.

Spania este pe cale sa devina un caz test al disponibilitatii Europei de a relaxa regulile fiscale pentru statele membre afectate de stagnare, somaj ridicat si pericolul tulburarilor sociale.

Spania a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 8,5%, cu 2,5 puncte procentuale peste tinta stabilita.

Din acest motiv, pentru a reduce deficitul bugetar la 4,4% în acest an, guvernul ar trebui sa taie cheltuieli de circa 44 miliarde de euro, ceea ce ar adânci recesiunea.

Pentru un deficit bugetar de 5,8% din PIB este nevoie de economii de aproximativ 30 de miliarde de euro.

Comisarul pentru Afaceri Economice si Monetar Olli Rehn a cerut Spaniei sa justifice de ce a depasit atât de mult tinta pentru deficitul din 2011.

Comisia Europeana anticipeaza ca economia Spaniei se va contracta cu 1% în acest an, în timp ce FMI si Banca Spaniei estimeaza un declin de circa 1,5%.

Guvernul se asteapta la o agravare a somajului în acest an, la 24,5%. Numarul somerilor a depasit anul trecut pragul psihologic de 5 milioane de persoane, reprezentând o rata de 22,85%, cea mai ridicata din rândul statelor industrializate.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...