Spania şi Chile se declară pregătite să ajute Venezuela să iasă din criză

- Spania şi Chile s-au declarat pregătite luni să ajute Venezuela să treacă peste criza în care se află, cu ocazia unei vizite la Santiago de Chile a şefului guvernului spaniol Pedro Sanchez, relatează AFP.
Economica.net - mar, 28 aug. 2018, 05:33
Spania şi Chile se declară pregătite să ajute Venezuela să iasă din criză

„Pentru ca Venezuela să găsească rapid o soluţie, va fi nevoie de ajutorul tuturor ţărilor”, a declarat preşedintele chilian Sebastián Pinera într-o conferinţă de presă comună cu Pedro Sanchez.

Pinera şi-a exprimat dorinţa ca Spania să îşi asume un rol central în rezolvarea crizei venezuelene, aşa cum a mai făcut Madridul în alte crize din America Latină.

Politica Chile „este de a face tot ce stă în puterea noastră pentru ca Venezuela să îşi regăsească democraţia, statul de drept şi respectarea drepturilor omului”, a declarat el.

Sanchez a dat asigurări că Spania este dispusă „să acompanieze activ” evoluţia situaţiei din Venezuela.

Venezuela, a spus el, „trebuie să aibă un dialog cu ea însăşi, între venezueleni, pentru a găsi o soluţie la această criză politică”, iar comunitatea internaţională trebuie „să acompanieze acest dialog”.

În cursul conferinţei de presă, Pinera, care este un conservator, a trasat un tablou sumbru a situaţiei din Venezuela sub preşedintele socialist Nicolas Maduro.

În Venezuela, „astăzi nu mai există democraţie, nu mai există separarea puterilor, nu se mai respectă drepturile omului, nu mai există stat de drept”. „Şi există ceva care este poate mult mai grav: o profundă criză umanitară”, a subliniat preşedintele chilian.

Venezuelenii de confruntă de mai multe luni cu penurii grave de produse alimentare, medicamente şi alte produse de primă necesitate, precum şi cu o hiperinflaţie evaluată de Fondul Monetar Internaţional (FMI) la 1.000.000% pentru 2018.

Pinera a făcut apel la Maduro „să accepte ajutorul umanitar pe care noi, ţările din America Latină, l-am oferit de mai multe ori pentru a mai atenua din durerea şi suferinţa poporului venezuelean”.

Te-ar mai putea interesa și
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România....
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe ...
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea ...