Spania va folosi un miliard de euro din banii de relansare pentru furnizarea de locuințe sociale

Spania va direcţiona un miliard de euro din fondurile de care va beneficia în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă pentru furnizarea de locuinţe sociale, a anunţat miercuri Guvernul de la Madrid, precizând că va utiliza în principal activele imobiliare deţinute de banca de rebuturi Sareb, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - mie, 17 feb. 2021, 19:00
Spania va folosi un miliard de euro din banii de relansare pentru furnizarea de locuințe sociale

Supervizată de Ministerele Economiei şi Transporturilor, Sareb va pune la dispoziţia autorităţilor locale aproximativ 15.000 de locuinţe, în timp ce Fondul de locuinţe sociale va pune la dispoziţie alte 12.000 de proprietăţi imobiliare pentru persoanele fizice şi familiile care îndeplinesc criteriile necesare.

„Locuinţele ar trebui să înceteze să mai fie un lux sau o sursă de stres şi îngrijorare. Atât pentru oamenii în situaţii de vulnerabilitate cât şi pentru cei care trăiesc în zone unde chiriile au explodat”, a declarat miercuri premierul spaniol Pedro Sanchez (foto).

Coaliţia guvernamentală de stângă din Spania a făcut din locuinţele accesibile o prioritate politică, chiar dacă criza economică provocată de pandemie precum şi tensiunile în interiorul coaliţiei cu privire la dacă şi cum să reglementeze piaţa chiriilor au complicat situaţia.

Ministerul Transportului elaborează o lege pentru a reforma piaţa imobiliară din Spania dar propunerea s-a lovit de un obstacol săptămâna trecută pe fondul tensiunilor dintre partidul socialist al premierului Sanchez şi partenerul de coaliţie Podemos. Acesta din urmă a cerut ca toate noile clădiri să aibă obligatoriu şi locuinţe sociale.

În condiţiile în care, potrivit OECD, locuinţele sociale reprezintă mai puţin de 2% din totalul locuinţelor, Spania este în urma altor state europene precum Marea Britanie, Franţa sau Italia, unde locuinţele subvenţionate reprezintă 17%, 14% şi respectiv 4% din stocul de locuinţe existent în fiecare din cele trei ţări.

În următorii ani, Spania ar urma să primească până la 140 de miliarde de euro de la Mecanismul de redresare şi rezilienţă, iar aproximativ jumătate din fonduri le de la UE ar urma să vină sub formă de granturi, în cadrul strategiei Bruxelles-ului de a scoate economiile europene din criza provocată de coronavirus.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa de a se orienta către......
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, ...