Spania vrea o reacţie europeană comună la criza cu care se confruntă companiile aeriene

Spania vrea un răspuns european comun la criza cu care se confruntă companiile aeriene, provocată de restricţiile de călătorie adoptate pe plan global pentru stoparea extinderii pandemiei de coronavirus (COVID-19), a declarat luni ministrul Economiei, Nadia Calvino, transmite Agerpres.
Economica.net - lun, 11 mai 2020, 09:34
Spania vrea o reacţie europeană comună la criza cu care se confruntă companiile aeriene

„Sprijinim cu tărie existenţa unui răspuns european. Toate aceste mari companii aeriene nu sunt de o naţionalitate sau alta, sunt operatori aerieni europeni”, a afirmat Calvino, într-un interviu acordat Bloomberg TV.

Oficialul a adăugat că orice iniţiativă a unor state individuale nu ar trebui să afecteze concurenţa.

Statele membre ale blocului comunitar trebuie să asigure „condiţii de concurenţă echitabile” companiilor aeriene, iar ţările care dispun de fonduri semnificative nu ar trebui să poată acorda mai mult ajutor propriilor operatori aerieni în detrimentul celor din alte ţări, susţine ministrul spaniol al Economiei.

În condiţiile în care avioanele nu pot zbura din cauza restricţiilor de călătorie, ca urmare a prăbuşirii cererii, cauzate de tema de răspândire a epidemiei, companiile aeriene din întreaga lume au anunţat că au nevoie de sprijinul guvernelor pentru a supravieţui.

Şi companiile aeriene din Europa, inclusiv grupul german Lufthansa, negociază ajutoare de stat pentru a face faţă crizei.

„În opinia mea, Comisia Europeană este foarte atentă pentru a se asigura că nu sunt încălcate reglementările privind concurenţa”, a declarat Calvino.

Air France-KLM a obţinut un ajutor financiar de şapte miliarde de euro de la statul francez pentru a face faţă crizei, iar Olanda s-a angajat pentru încă 2-4 miliarde de euro. În schimb, International Consolidated Airlines (IAG), care deţine British Airways şi operatorul spaniol Iberia, a primit de la Guvernul de la Madrid un credit de doar un miliard de euro.

De asemenea, Calvino a reiterat poziţia Spaniei de sprijinire a creării unui fond comun de redresare al UE, care să fie finanţat în comun de statele membre.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...