Spaniolii care au construit blocul lui Isărescu au o firmă în faliment. Ce voiau să mai ridice

Spaniolii de la Alius, care au construit în Bucureşti proiectul rezidenţial de lux Alia Apartments, aflat în insolvenţă, mai au o firmă prin care doreau să realizeze un proiect imobiliar cu locuinţe şi spaţii de birouri. Firma a intrat în faliment.
Andrada Ghira - mie, 16 ian. 2013, 22:07
Spaniolii care au construit blocul lui Isărescu au o firmă în faliment. Ce voiau să mai ridice

Mulţi investitori spanioli au venit în România cu planuri ambiţioase pe segmentul imobiliar. Dar criza din Spania şi-a lăsat amprenta asupra filialelor-mamă, iar activitatea din România a fost şi ea afectată de criză. Multe dintre companiile spaniole au rămas cu terenurile cumpărate. La fel s-a întâmplat şi în cazul spaniolilor de la Alius, care au finalizat proiectul de lux Alia Apartments din Capitală, unde şi guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, şi-a cumpărat un apartament.

În 2007, Alia Parking finalizează tranzacţia de achiziţie a unui teren de 17.441 mp situat pe DN1-Şoseaua Bucureşti – Ploieşti 125, pentru care plăteşte 11,91 milioane de euro. Amplasat într-o zonă cu potenţial de dezvoltare, în apropierea centrului comercial Băneasa Shopping City, Unicredit a acordat un împrumut de 11,52 milioane de euro.

Valoarea terenului deţinut de spanioli s-a redus la jumătate

Anul trecut, Alia Parking îşi cere însolvenţa iar instanţa acceptă cererea. În acţionariatul Alia Parking, Simex Sa deţine 20% din acţiuni, iar omul de afaceri Bogdan Gruia deţine 5%. Ceilalţi acţionari sunt Alius Rumania (70%) şi Fernando Morena Mendoza (5%).

Pe 28 ianuarie va fi afişat tabelul suplimentar al creanţelor, iar tabelul definitiv consolidat va fi afişat o lună mai târziu, pe 28 februarie. „În paralel, noi lucrăm la întocmirea strategiei de valorificare, însă în acest moment nu ştim pentru ce metoda se va opta. O posibilitate este vânzarea terenului prin licitaţie publică, o alta prin negociere directă, însă există şi posibilitatea combinării celor două. Dupa finalizare, strategia va fi prezentată şi supusă aprobării Adunării creditorilor.Vorbim despre valorificarea unui teren a cărui valoare de piaţă a fost determinată la 9,24 milioane de euro, iar valoarea de lichidare la 6,93 milioane de euro”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Bogdana Coman, partener CITR, biroul Bucureşti. De la momentul în care banca a acordat finanţare spaniolilor, valoarea de piaţă a terenului s-a redus cu 50%.

Cum s-a împotmolit un proiect de birouri şi locuinţe

În perioada de boom imobiliar, vloarea de piaţă a terenului a fost de 19,2 milioane de euro. După achiziţia terenului, Alia Parking începuse demersurile necesare pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie a unui proiect de birouri şi locuinţe de 45.000 mp. Proiectul urma să fie compus din cinci clădiri cu şase etaje, din care 60% din spaţii urmau să fie unităţi locative. Dar nu totul a mers ca pe roate.

„Deşi dezvoltarea proiectului imobiliar a decurs conform previziunilor societăţii, aceasta obţinând toate autorizaţiile necesare, societatea nu a mai putut susţine costurile aferente emiterii autorizaţiei de construire, costuri ridicate la aproximativ 150.000 de euro”, se arată în raportul privind cauzele şi împrejurările care au dus la insolvenţa Alia Parking, realizat de Casa de Insolvenţă Transilvania.

Din cauza datoriilor foarte mari ale firmei, CITR  nu vede posibilitatea transformării societăţii într-o companie „solvabilă şi echilibrată”. “Demararea proiectului imobiliar necesită o infuzie semnificativă de capital necesar edificării construcţiei în condiţiile în care nu există certitudinea că proiectul ce urmează a se edifica va putea fi valorificat de către societate în actualele condiţii economice”, se mai arată în raportul citat. În plus, se mai arată că nu există şanse obiective ca societatea să fie revitalizată prin propunerea unui plan de reorganizare. Astfel, CITR a recomandat intrarea în faliment a societăţii, iar instanţa a admis cererea în luna noiembrie a anului trecut.  

Pe lângă acest teren, spaniolii au mai cumpărat un teren în zona Floreasca, unde intenţionau să construiască un proiect cu o suprafaţă construită de 50.000 mp. Proiectul prevedea ridicarea a două turnuri cu 29 de etaje. Firma prin care a fost cumpărat terenul din Floreasca este Alia Nord.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...
19.371 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 48 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore
19.371 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 48 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore
Un număr de 19.371 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore , cu 278 ...