Spaniolii de la Duro Felguera au propus Romgaz să predea jumătate din centrala de la Iernut în acest an, jumătate în primăvara lui 2022, și au mai cerut 17 mil. euro. Romgaz a refuzat, deocamdată

Duro Felguera, compania spaniolă implicată în proiectul centralei pe gaze de la Iernut, comandat de Romgaz, și care este întârziat, a făcut o ofertă companiei românești: finalizarea în două etape a centralei: 210 MW operaționali până la sfârșitul anului și restul până în aprilie 2022. Plus 17 milioane de euro în plus. Spaniolii, care afirmă nu li se recunosc costurile crescute și nici întârzierile justificate de pandemie, spun că este cea mai bună soluție pentru proiect, oricum preferabilă variantei de reziliere a contractului și continuării cu alți constructori, avută în vedere de Romgaz. Cel puțin până acum, oferta a fost refuzată de Romgaz.
Mihai Nicuţ - lun, 17 mai 2021, 18:14
Spaniolii de la Duro Felguera au propus Romgaz să predea jumătate din centrala de la Iernut în acest an, jumătate în primăvara lui 2022, și au mai cerut 17 mil. euro. Romgaz a refuzat, deocamdată

“De la momentul în care ROMGAZ și-a manifestat intenția de reziliere, au avut loc o serie de întâlniri cu scopul de a negocia o soluție. În acest sens, părțile au convenit asupra a două termene de prelungire pentru a încerca să ajungă la un acord, dintre care ultimul se încheie  pe data de 7 mai”, spune constructorul spaniol.

„Consorțiul a făcut o propunere către ROMGAZ prin care ar fi de acord să absoarbă o parte semnificativă din costurile suplimentare și s-ar angaja să pună instalația în funcțiune în două etape, prima (care ar implica 215 MW) la sfârșitul anului 2021 și restul instalației în aprilie 2022, termene compatibile cu obținerea granturilor PNI. O astfel de propunere ar implica încorporarea unei echipe de specialiști din partea Duro Felguera pentru a accelera finalizarea părții aferente ROMELECTRO.

Propunerea Consorțiului ar presupune o creștere a prețului contractual stabilit în 2016 cu 6,3% (17 milioane de euro), o sumă foarte mică pentru astfel de proiecte industriale complexe mai ales în condițiile evenimentelor excepționale suferite, cum ar fi pandemia cauzată de Covid-19” arată Duro Felguera într-o informate ajunsă în posesia noastră.

Spaniolii spun că alternativa ca Romgaz să angajeze alt contractor general, în loc să accepte continuarea contractului ci asocierarea Duro Felguera – Romelectro, ar fi dezavantajoasă.

“Orice alternativă pentru ROMGAZ ar atrage dupa sine costuri mai mari care sa fie suportate de compania de stat și o perioadă mai lungă de execuție. În această privință, este important de menționat că ROMGAZ susține că în  cazul unei întârzieri, pe lângă posibila pierdere a finanțării europene a PNI, ar putea suferi o pierdere de profit operațional de 50 de milioane de euro pe an în cazul unei întârzieri în implementarea CCTG Iernut, sumă care conform logicii,  trebuie comparată cu propunerea Consorțiului.

Răspunsul primit până în prezent la propunerea făcută a fost negativ, ROMGAZ insistând asupra preferinței sale de a rezilia Contractul, cu consecințele aferente, înainte de a accepta orice tip de costuri suplimentare solicitate de Consorțiu.

Acum este momentul ca noua conducere generală a Romgaz – să ne amintim că este a treia din ianuarie 2021- să se confrunte cu un proces decizional care ar putea însemna o reducere semnificativă a costurilor pentru întreprinderea de stat, o reducere a emisiilor poluante și o garanție a generării de energie electrică atât de necesară dezvoltării economice a țării”, spun cei de la Duro Felguera.

Între timp însă, Guvernul a emis un proiect de act normativ prin care a fost extins termenul de finalizare a centralei până la jumătatea anului viitor, astfel încât proiectul să nu piardă finanțarea din PNI – circa 321 de milioane de lei.

Romgaz a cerut și daune de 100 de milioane de euro la reziliere

Centrala este finalizată în proporție de 93%, spun spaniolii, iar “Consorțiul și ROMGAZ poartă discuții  încă din 2019 cu privire la costurile suplimentare cauzate de  proiect. În data de 2 aprilie, ROMGAZ a emis comunicari în care pe de o parte își anunța intenția de reziliere a contractului în termen de 5 zile, iar pe de altă parte cerea Consorțiului plata unei sume de aproximativ 100 milioane de euro”.

“La nivel global, până la momentul actual, proiectul a fost realizat deja în proporție de 93%, fără nemulțumiri din partea ROMGAZ cu privire la calitatea lucrărilor executate. În cadrul acestui progres, răspunderea Duro Felguera în ceea ce privește proiectul este practic deja finalizată, mai rămâne doar să efectueze lucrările de punere în funcțiune a instalației care, la rândul său, depind de finalizarea lucrărilor care revin ROMELECTRO”, mai soun spaniolii.

Duro Felguera reiterează că au existat cauze care nu țin de consorțiu și care au întârziat și scumpit proiectul, cele care se știu: creșterea salariilor din construcții și efectele pandemiei.

 Iată în detaliu ce spune Duro Felguera:

“Consorțiul DF-ROMELECTRO poartă discuții cu ROMGAZ de la jumătatea anului 2019 cu privire la o serie de sesizări care necesită rezolvare. Cea mai semnificativă are la bază costurile mai mari cauzate de forța de muncă, costuri pe care Consorțiul a trebuit să le suporte în baza ordinului Guvernului OUG114, ordin emis după demararea proiectului și care a dus la creșterea salariului minim – și odată cu acesta și a nivelului salariului mediu – în domeniul construcțiilor.

În plus, Consorțiul a făcut sesizări din cauza îmbunătățirilor și modificărilor solicitate de ROMGAZ, precum și pentru costurile suplimentare de ședere pentru întârzierile care nu au fost cauzate de Consorțiu și recunoscute de ROMGAZ.

Costurile suplimentare pe care a trebuit să le absoarbă Consorțiul au îngreunat desfășurarea lucrărilor, în special pe cele din domeniul de aplicare al ROMELECTRO.

Valoarea acestor solicitări, motivate și documentate de Consorțiu, se ridică la aproximativ 60 de milioane EUR.

În plus, Consorțiul a obținut recunoașterea oficială din partea Camerelor de Comerț din Mureș și Vrancea, competente în materie conform contractului, a pandemiei cauzate de Covid-19 ca fiind un eveniment de forță majoră în cadrul contractului, pe o perioadă de 9 luni (în perioada martie ’20 – decembrie ’20). Consorțiul solicită ROMGAZ prelungirea termenului de realizare a proiectului cu respectiva perioadă.

ROMGAZ refuză să recunoască solicitările Consorțiului deși acestea se bazează pe contract și pe legea română și că dreptul la acestea a fost confirmat de managerii de proiect ai ROMGAZ.

De exemplu, contractul prevede în mod expres că, în cazul unor modificări survenite în cadrul legislativ în urma semnării contractului – așa cum este cazul în ceea ce privește costurile care decurg din OUG114 – consecințele acestora nu trebuie asumate de Consorțiu.

De asemenea, și ca exemplu suplimentar, contractul prevede în mod expres că, în cazul oricărei situații de forță majoră – cum ar fi pandemia de Covid-19 – certificată de autoritățile române competente, Consorțiul este scutit de responsabilitățile sale în perioada respectivă”.

Ce face acum Romgaz

Centrala de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, ar fi, după finalizare, a doua investiţie greenfield în generarea clasică de energie electrică din România de după căderea comunismului, după centrala în ciclu combinat a Petrom, de 860 MW. Proiectul are o valoare de 268 de milioane de euro și a fost atribuit de Romgaz consorțiului Romelectro-Duro Felguera. Inițial, centrala ar fi trebuit finalizată la începutul anului 2020.

După întîrzieri repetate, Romgaz a anunțat în acest an că reziliază contractul cu firmele Romelectro și Duro Felguera, cele care construiesc centrala, dar au anunțat, în repetate rânduri, că suspendă rezilierea. De fiecare dată timp de 14 zile, ultima dată pe 7 mai.

„Suspendarea cu 14 zile a rezilierii este parte a strategiei de dezvoltare a acestui proiect, întrucât dorim ca această centrală să fie realizată în cel mai scurt timp posibil. Vom lăsa să curgă aceste 14 zile, vom primi o ultimă ofertă în ceea ce priveşte modul de finalizare a acestei centrale din partea asocierii, pentru că termenul de realizare era 26 decembrie 2020, prelungit din decembrie 2019. Romgaz a luat decizia să nu prelungească acest termen final de execuţie a centralei”, a spus directorul Romgaz, Aristotel Jude, în aprilie, la prima suspendare a rezilierii.

La momentul de faţă, contractul este în vigoare, a precizat el.

„Intenţia Romgaz este de a rezilia acest contract, aşa cum se arată şi în notificarea de reziliere, dând răgaz totuşi asocierii să-şi revizuiască propunerile făcute în faţa Romgaz pentru finalizarea centralei. În ceea ce priveşte soluţiile pentru finalizarea acestei centrale, pot să vă spun că Romgaz este pregătită şi pentru situaţia în care, după expirarea celor 14 zile, să continue prin forţe proprii pentru finalizarea centralei în cel mai scurt timp posibil, având în vedere riscul crescut de a pierde finanţarea de 69 de milioane de euro pe care a primit-o compania prin Planul Naţional de Investiţii (PNI), finanţare care nu este foarte mică”, a afirmat Jude.

Între timp, Guvernul a emis un proiect de act normativ prin care a fost extins termenul de finalizare a centralei până la jumătatea anului viitor, astfel încât proiectul să nu piardă finanțarea din PNI – circa 321 de milioane de lei.

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...