Spark, serviciul de car sharing s-a lansat oficial în România cu o flotă de 50 de maşini electrice şi un preţ de 1,2 lei pe minut

Spark, serviciul de car sharing cu maşini electrice, s-a lansat în Bucureşti cu o flotă iniţială de 50 de vehicule, urmând ca numărul acestora să crească treptat la maxim 120 de maşini până la finele anului.
Lidia Neagu - mie, 10 iul. 2019, 09:37
Spark, serviciul de car sharing s-a lansat oficial în România cu o flotă de 50 de maşini electrice şi un preţ de 1,2 lei pe minut

Momentan, sunt disponibile două tipuri de maşini: Nissan Leaf şi Renault Zoe. 

Pentru Nissan Leaf 40, preţul pe minut este de 1,40 de lei, cu un maxim zilnic de 260 de lei şi 150 de kilometri. Dupa cei 260 de lei, nu se mai taxeaza în ziua respectivă. Dacă totuşi, numărul de kilometri parcurşi depăşeşte distanţa de 150 km, se va aplica un tarif adiţional de 0,85 de lei pe km.

Pentru Renault Zoe, preţul pe minut este de 1,20 de lei, cu un maxim zilnic de 215 de lei şi 150 de kilometri. 

„O să dureze puţin până se vor obişnui oamenii cu acest gen de serviciu. Aşa s-a întâmplat şi pe celelalte pieţe unde activăm. Dar până la urmă acesta este viitorul mobilităţii în oraşe”, a declarat directorul general al Spark România, Iordan Tonchev.

El a estimat că business-ul va intra pe profit peste câţiva ani. „La început investim în marketing şi în promovarea beneficiilor”.

De asemenea, compania doreşte să ajungă şi în alte oraşe mari din România, însă acest lucru va fi luat în calcul după minim un an de funcţionare în Bucureşti.

Maşinile sunt complet asigurate, iar dacă şoferul produce un accident din vina lui sau primeşte o amendă, costul va fi suportat de către acesta.

„Rugăm şoferii să completeze formularele RCA. În cazul unui accident, şoferii ne pot anunţa telefonic, sau direct din aplicaţie, sau sa trimita un SMS, inclusiv cu poze. Mai departe se ocupa echipa noastră. Daca nu este din vina şoferului, acesta nu va suporta niciun cost. Daca este el de vină, sunt condiţiile din poliţa de asigurare”, a explicat Tonchev.

Compania subliniază că datele utilizatorilor sunt protejate în conformitate cu GDPR şi are o echipă specializată în acest sens. Serverele sunt Amazon şi sunt localizate în Uniunea Europeană.

Serviciul poate fi utlizat şi de către companii

Spark are şi o variantă pentru clienţii persoane juridice. Astfel, companiile şi angajaţii acestore pot să îşi facă cont în aplicaţie. La sfârşitul lunii, compania va primi o singură factură pentru toate drumurile făcute de angajaţi. De asemenea, pot personaliza serviciul în funcţie de necesităţile companiei. De exemplu, pot seta cine să folosească aplicaţia, în ce zile, etc.

Rezervarea este gratuită și garantează valabilitatea mașinii pentru 15 minute. După acest interval, se poate anula rezervarea sau se poate face una pentru înca 15-30 de minute, pentru un cost suplimentar.

Odată ce ați ajuns la mașină, o puteți debloca apăsând butonul „Deblocare” din aplicație. După ce ați terminat traseul dorit, lăsați cheia de contact în interiorul vehiculului și apăsați butonul „Finalizați călătoria” din aplicație pentru a bloca mașina și a termina sesiunea de închiriere.

Mașinile pot fi găsite în zonele speciale, ce acoperă în prezent majoritatea punctelor importante din centrul orașului, cum ar fi Piața Unirii, Piața Romană, Gara de Nord, Cotroceni, Parcul Izvor, Palatul Parlamentului, Piața Obor, Piața Iancului, Piața Muncii, Dristor și multe alte zone centrale. Modelul de închiriere nu-i obligă pe utilizatori să aducă înapoi mașinile de unde le-au luat, ci să le lase în una din zonele indicate pe harta aplicației.

Pentru reîncărcarea bateriilor, clienții SPARK pot utiliza rețeaua de stații de reîncărcare a partenerilor companiei – E-charge și Eldrive. Aceștia pot găsi stații de încărcare E-charge în 19 locații din București și 46 de locații la nivel național. Totodată, utilizatorii serviciilor SPARK vor putea încărca mașinile în locațiile Eldrive, care au anunțat că vor deschide mai multe stații de încărcare în București și în țară în perioada următoare. Eldrive deține cea mai mare rețea de stații de încărcare pentru mașini electrice din Europa de Sud-Est.

Serviciul de car-sharing oferit de Spark va fi furnizat de compania nou înfiinţată „Spark Car Sharing SRL”, parte a grupului internaţional „SPARK Technologies UAB”, cu sediul în Lituania. Spark îşi propune să ofere soluţii de transport la preţuri competitive şi eco-friendly, susţine compania.

Conceptul de car-sharing poate deveni o alternativă pentru şoferii care nu vor să intre în traficul cotidian cu propriile maşini, estimează reprezentanţii Spark. Astfel, cu cât mai mulţi oameni folosesc serviciile de car-sharing, cu atât vor fi mai puţine maşini în trafic. În medie, o familie nu-şi foloseşte maşina personală mai mult de 10.000 km/an, în condiţiile în care circa 96% din timp maşinile stau parcate, notează sursa.

Te-ar mai putea interesa și
HONOR lansează seria HONOR 200. Telefonul este dispobil de astăzi în România pentru precomenzi
HONOR lansează seria HONOR 200. Telefonul este dispobil de astăzi în România pentru precomenzi
HONOR, brandul global de tehnologie cu cea mai rapidă creștere din Europa, a lansat noua serie HONOR 200 în cadrul unui eveniment de referință, desfășurat la hipodromul Longchamp din Paris. La......
Autostrada Bucureștiului A0: Aktor a așternut primul strat de asfalt pe 10,5 kilometri din lotul 3 Sud
Autostrada Bucureștiului A0: Aktor a așternut primul strat de asfalt pe 10,5 kilometri din lotul 3 Sud
Constructorul grec Aktor anunță că a ajuns la un progres de aproape 70% pe lotul 3 Sud din Autostrada Bucureștiului (A0), ...
Statele Unite, Marea Britanie şi Canada acuză Rusia că încearcă să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova
Statele Unite, Marea Britanie şi Canada acuză Rusia că încearcă să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale ...
Statele Unite, Marea Britanie şi Canada au acuzat joi Rusia de complot pentru a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale ...
UE și Ucraina cer Azerbaidjanului să faciliteze tranzitul gazelor rusești care ar trebui să ajungă în statele din Europa Centrală
UE și Ucraina cer Azerbaidjanului să faciliteze tranzitul gazelor rusești care ar trebui să ajungă în statele din Europa ...
Uniunea Europeană şi Ucraina au cerut Azerbaidjanului să se implice în discuțiile cu Rusia referitoare la un acord de ...