Spaţiile de birouri tranzacţionate la 6 luni au totalizat 125.000 mp. Sub 25% sunt contracte noi

Suprafaţa de spaţii de birouri tranzacţionată în primul semestru a totalizat 125.000 metri pătraţi, în creştere cu 12% faţă de perioada similară a anului trecut, dintre care mai puţin de un sfert au reprezentat contracte noi, potrivit datelor companiei imobiliare The Advisers/ Knight Frank.
Economica.net - mar, 23 iul. 2013, 12:04
Spaţiile de birouri tranzacţionate la 6 luni au totalizat 125.000 mp. Sub 25% sunt contracte noi

Analiza tranzacţiilor pe zonele Capitalei arată că în primul trimestru al anului ariile cele mai active au fost Central Business District (20%) şi Centru-Vest (19%), în timp ce în cel de-al doilea trimestru zona Pipera a atras 33% din închirieri, iar Central Business District a continuat să prezinte un interes sporit, totalizând 22% din suprafaţa tranzacţionată, se arată într-un comunicat al companiei.

În cel de-al doilea trimestru al anului 2013 în Bucuresti s-au realizat aproximativ 70 de tranzacţii de închiriere de spaţii de birouri, cu o suprafaţă totală de 65.000 mp, observându-se o uşoară creştere (8,3%) faţă de suprafaţa tranzacţionată în primul trimestru (60.000 mp, prin 51 de tranzacţii).

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut – când au fost tranzacţionati aproximativ 111.000 mp – suprafaţa închiriata în primul semestru al anului 2013 a crescut cu 12%, atingând 125.000 mp.

În ceea ce priveşte profilul companiilor care au semnat închirieri de spaţii de birouri, în trimestrul al doilea cel mai activ pe piaţă s-a menţinut sectorul IT&C cu 21 de tranzacţii reprezentând 28% din totalul absorbţiei, comparabil cu primul trimestru al anului, care a reprezentat 30%. Dintre aceste tranzacţii, 9 au fost consiliate de The Advisers/Knight Frank, printre care închirierea unui spaţiu de 2.500 mp de către Cegeka (Inside Software) în clădirea Tower Center International. Următoarele categorii de companii active pe piaţă în prima jumătate a anului au fost servicii profesionale (18%) şi companii care operează în producţie şi energie (11%).

Activitatea pe piaţa spaţiilor de birouri în primele două trimestre ale anului 2013 a constat în relocări şi cereri noi în proporţie de 55% (dintre acestea relocările reprezintă peste 60%), renegocieri/reînnoiri – 33%, extinderi de suprafaţă – 7% şi preînchirieri în proporţie de – 5%. Astfel, dintre contractele semnate în perioada analizată, doar 22% au reprezentat cerere nouă.

În al doilea trimestru oferta de spaţii de birouri în Bucureşti a crescut cu doar 6.000 mp de spaţii noi, spre deosebire de primele trei luni ale anului, când s-au înregistrat livrări de 70.000 mp.

În prezent, în Bucureşti se află în construcţie peste 180.000 mp de clădiri de birouri clasa A, cu termene de livrare anunţate în semestrul al doilea al acestui an, dar şi 2014-2015.

Livrarile anunţate în următoarele 6 luni totalizează 41.500 mp, cel mai semnificativ proiect fiind Floreasca Park (37.500 mp) anunţat pentru trimestrul trei din 2013 şi pre-închiriat deja în proporţie de 75% prin intermediul The Advisers/Knight Frank.

Totodată, la stocul existent, estimat la aproximativ 1,7 milioane mp, se vor adăuga în perioada următoare şi proprietăţi renovate sau transformate în clădiri de birouri, cu o suprafaţă închiriabilă totală estimată la aproximativ 30.000 mp.

Până la sfârşitul anului este aşteptată o rată de absorbţie totală similară cu cea înregistrată anul trecut şi estimată la 200.000 mp suprafaţă închiriabilă. Luând în considerare nivelul constant al chiriilor de la sfârsitul anului 2012 şi din primele şase luni ale anului 2013, pentru următoarea perioadă, consultanţii preconizează aceeaşi tendinţă stabilă, cu mici creşteri doar în clădirile prime din Capitală.

„Şi anul acesta cererea pe piaţa de birouri este relativ constantă, cu o uşoară creştere. De la începutul anului am intermediat 20 de tranzacţii de închiriere de spaţii de birouri, exclusiv de clasa A, cu o suprafaţă medie de 1.550 mp/tranzacţie şi totalizând peste 31.000 mp, o suprafaţă similară cu cea tranzacţionaţă de compania noastra în aceeaşi perioadă a anului trecut”, a declarat, în comunicat, Horaţiu Florescu, preşedinte şi director executiv The Advisers/Knight Frank.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cîţu: Nu voi permite niciodată o renegociere a PNRR
Cîţu: Nu voi permite niciodată o renegociere a PNRR
 Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, joi, că o renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă ...
Tranzacție: Fondul de private equity Sarmis Capital preia pachetul majoritar al Smart ID Dynamics
Tranzacție: Fondul de private equity Sarmis Capital preia pachetul majoritar al Smart ID Dynamics
SARMIS Capital, cel mai mare fond privat de investiții înființat în România, pentru România și țările vecine, a ...
Optimism în industria de beauty. Peste 80% dintre saloane estimează o creștere a veniturilor în 2022 după revenirea de anul trecut – studiu
Optimism în industria de beauty. Peste 80% dintre saloane estimează o creștere a veniturilor în 2022 după revenirea ...
Peste 80% dintre saloanele de înfrumusețare și stiliștii autorizați estimează că veniturile vor crește în primul ...