Spaţiile de co-working bucureştene au depăşit 70.000 mp anul acesta

Sub presiunea dezvoltării industriei IT&C spaţiile de co-working au crescut de la puțin peste 2.500 mp la peste 70.000 mp în prezent. Extinderea a fost influențată de nevoia de spații unde persoanele creative să se întâlnească și să colaboreze și mai ales de înclinația noilor generații către profesii alternative, care nu mai depind de un spațiu stabil de lucru și nu mai necesită un program de muncă tradițional.
Răzvan Zamfir - lun, 13 mai 2019, 18:30
Spaţiile de co-working bucureştene au depăşit 70.000 mp anul acesta

Spațiile flexibile de birouri și-au făcut apariția pentru prima dată pe piața românească în 1998, atunci când grupul Belgian Regus a deschis primul birou în București. 

Bucureștiul este cea mai mare piață pentru astfel de spații și ultimii doi ani au înregistrat o dezvoltare spectaculoasă a acestui segment. În prezent, suprafața ocupată de operatorii de spații de coworking și birouri flexibile în capitală este de peste 71.000 mp, aproximativ 2% din totalul spațiilor de birouri.  

Cei mai mari operatori de spații de coworking în București sunt IWG (cu aproximativ 30.000 mp în 14 spații flexibile de birouri în București) și Mindspace (cu 12.000 mp în 3 locații). Piața este în expansiune, numai în primul trimestru din 2019 înregistrându-se noi intrări din partea unor operatori mici și mari de peste 8.000 mp.

Prețurile

Spațiile de coworking oferă planuri de închiriere extrem de flexibile, de la rate orare de sub 1 euro pentru un birou flexibil într-o zonă comună, până la rate lunare pentru birouri fixe și pachete pentru membri care permit accesul la evenimente, workshop-uri și conferințe. 

Preţurile pemtru birourile co-working sunt cuprinse între 1 euro/oră, 10 euro/zi, 120 euro/lună (birou flexibil) sau 1.500 euro/lună (birouri dedicate echipelor).

Potrivit agenţiei imobiliare Crosspoint Real Estate, în pofida faptului că piața este dominată de jucători mari, numărul spațiilor mai mici de coworking este în creștere în București. Localizate în special în centrul orașului, aceste spații oferă experiențe personalizate de lucru, găzduiesc conferințe, seminare și evenimente culturale sau sociale. Unele dintre acestea se axează pe transformarea unor cartiere în comunități (precum Cartier Hub by NOD Markerspace în Drumul Taberei), în timp ce altele îmbină conceptul de coworking cu cel de co-living (precum Pura Vida Hub și Omega House).

Creșterea rapidă din ultimii doi ani a segmentului de coworking, deschiderile de noi spații anunțate pentru perioada imediat următoare, intrarea pe piață a unor noi operatori internaționali (gigantul nord-american WeWork), precum și proiectele mixte care vor include spații de coworking (precum Fosta Fabrică/Hanner) dovedesc că acest concept nu este unul trecător.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...