Specialişti ai CIAS se îndreaptă spre locul unde a aterizat forţat avionul medical, pentru investigaţii

O echipă de specialişti ai Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) a plecat spre localitatea Beliş, judeţul Cluj, la locul în care a aterizat forţat avionul medical condus de pilotul Adrian Iovan, pentru investigaţii, informează, luni, Ministerul Transporturilor.
Economica.net - lun, 20 ian. 2014, 20:00
Specialişti ai CIAS se îndreaptă spre locul unde a aterizat forţat avionul medical, pentru investigaţii

‘Instituţiile specializate ale Ministerului Transporturilor – Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa) şi Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) – culeg informaţii despre accidentul în care a fost implicată aeronava de tip Britten – Norman Islander (BN – 2), având înmatricularea YR – BNP, aflată în proprietatea şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, pentru a determina cauzele care au dus la producerea acestuia. O echipă de specialişti CIAS se deplasează la faţa locului pentru investigaţii’, se menţionează în comunicatul MT.

Potrivit datelor oficiale, aeronava care avea la bord doi piloţi şi cinci pasageri a decolat în data de 20 ianuarie 2014, la ora 13.35 de pe Aeroportul Internaţional Aurel Vlaicu din Bucureşti, cu destinaţia Aeroportul Internaţional Oradea, unde ar fi trebuit să aterizeze la ora 16.35.

În jurul orei 16.00, autorităţile au fost informate că echipajul a aterizat forţat în apropierea localităţii Beliş, judeţul Cluj.

Cele şapte persoane aflate la bordul aeronavei au supravieţuit şi, potrivit specialiştilor, viaţa nu le este pusă în pericol.

La manşa avionului se afla pilotul Adrian Iovan, cu experienţă de peste 16.000 de ore de zbor, având licenţele în termen de valabilitate, atât el, cât şi copilotul Răzvan Petrescu.

Datele tehnice ale aeronavei confirmă faptul că deţinea certificat de navigabilitate în termen de valabilitate.

‘Zborul umanitar avea loc în baza unui contract pe care Şcoala Superioară de Aviaţie îl are cu Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Rezultatele acestei investigaţii vor fi comunicate organelor abilitate, potrivit legii’, se mai precizează în comunicat.

Un avion medical de mici dimensiuni, de tip BN 2, condus de pilotul Adrian Iovan, a aterizat forţat, luni după-amiaza, în zona Beliş, Pasul Ursoaia, în urma unei probleme apărute la bord.

Autorităţile au stabilit contactul cu pasagerii avionului, dar la ora 20.30 nimeni nu reuşise să ajungă la locul accidentului.

Prim adjunctul şefului ISU Alba, Cornel Oprişa, a declarat, pentru AGERPRES, că pasagerii sunt căutaţi de circa 100 – 150 de persoane din judeţele Cluj, Alba, Bihor şi Hunedoara – salvamontişti, pompieri, poliţişti etc., dar că deocamdată n-a putut fi stabilit cu exactitate locul accidentului.

El a mai spus că se poate lua legătura cu pasagerii printr-o staţie, aceştia informând că sunt într-o pădure de brazi şi că undeva în depărtare s-ar vedea o parte dintr-o pârtie de schi.

Potrivit lui Cornel Oprişa, pasagerii avionului spun că şi-au aprins focul şi că fac semnale luminoase cu lanterna.

La rândul său, dispecerul de serviciu al Salvamont Cluj a declarat, pentru AGERPRES, că salvamontiştii n-au ajuns încă la locul accidentului şi nici n-au mai putut lua legătura cu ei, pentru că n-au semnal la telefon.

 

Te-ar mai putea interesa și
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori după înjunghierea unui episcop creștin
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori ...
Platforma de socializare X a anunțat sâmbătă că va contesta în instanță un ordin al unui organism de reglementare australian, în care i se cere să elimine unele postări legate de......
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina ...
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...