Specialiştii anticipează o secetă fără precedent în centrul şi sud-vestul SUA, în acest secol

Marile câmpii din SUA vor cunoaşte probabil în secolul 21 secete mai grave decât cele care au avut loc în ultimul mileniu, punându-i în pericol pe locuitorii din aceste zone, au avertizat oamenii de ştiinţă americani care au efectuat simulări pe 17 modele informatice ale schimbărilor climatice din America de Nord, informează AFP.
Economica.net - sâm, 14 feb. 2015, 12:29
Specialiştii anticipează o secetă fără precedent în centrul şi sud-vestul SUA, în acest secol

Cercetătorii au reconstituit climatul pentru o perioadă neobişnuit de caldă şi uscată din secolul al XII-lea şi al XIII-lea, cu ajutorul cercurilor de pe trunchiurile copacilor bătrâni, a explicat Toby Ault, climatolog la Universitatea Cornell, din statul New York, acesta fiind unul dintre principalii autori ai lucrării prezentate la Conferinţa anuală a Asociaţiei Americane pentru Progresul Ştiinţei (AAAS) reunită în aceasta săptămână, la San Jose, California.

‘Am fost foarte surprins de modul în care aceste zone vor fi probabil în viitor foarte uscate’, a adăugat el. Potrivit opiniei sale, ‘aceste super-secete sunt asemănătoare unui dezastru natural în mişcare lentă’ şi merită aceeaşi mobilizare ca pentru alte dezastre naturale.

Climatologii au atras atenţia că a devenit clar că schimbările climatice au exacerbat seceta actuală din centrul şi sud-vestul Statelor Unite ale Americii, scrie Agerpres.

Potrivit acestora, rezultatele acestei noi cercetări sugerează că aceste zone vor cunoaşte în viitor perioade prelungite de secetă, care vor fi mult mai severe şi chiar mai fierbinţi decât mega-seceta din secolele al XII-lea şi al XIII-lea numită ‘anomalia climatică medievală’.

Ei cred că acea anomalie climatică ar fi ajutat la colapsul civilizaţiei vechilor americani nativi care au trăit în sud-vestul continentului între secolele al VIII-lea şi al XIII-lea.

Aproape toate simulările făcute de oamenii de ştiinţă arată că seceta extremă a apărut ca rezultat al combinării precipitaţiilor reduse cu încălzirea climatică în aceste câmpii mari.

Cercetătorii au analizat care va fi scenariul dacă va continua în ritmul actual emisia de gaze cu efect de seră, în special de dioxid de carbon (CO2) şi care va fi scenariul dacă această emisie va creşte moderat. În ambele cazuri, au ajuns la acelaşi rezultat privind severitatea şi durata viitoarei secete din acest secol.

‘Aceste modele ne spun că vom avea secete similare pe parcursul acestui secol care probabil ar putea dura cel puţin 30 – 35 de ani’, a adăugat un alt autor al studiului.

Cercetătorii susţin că fără o schimbare în volumul acestor emisii de gaze cu efect de seră, există o probabilitate de 80% ca secete devastatoare să apară în câmpiile din SUA între anii 2050 şi 2099.

‘Aceste rezultate sunt extrem de nefavorabile pentru continuarea agriculturii şi gestiunea curentă a resurselor de apă în marile câmpii din sud-vestul Statelor Unite’, a spus David Stahle, de la Universitatea din Arkansas, care nu a fost implicat în acest studiu.

‘Modificările în volumul precipitaţiilor, ale temperaturilor şi agravarea secetei sunt, probabil, consecinţele imediate ale acumulării de dioxid de carbon în atmosferă asupra societăţii noastre. De acest lucru depind vital resursele de apă dulce pentru hrană, producerea de energie electrică şi industriile’, a menţionat Kevin Anchukaitis, cercetător la Institutul Oceanografic Woods Hole.

În circa 11 din ultimii 14 ani s-a văzut că seceta afectează cea mai mare parte din vestul SUA, inclusiv California, Nevada, New Mexico şi Arizona, precum şi câmpiile din sud-vest, potrivit observatorului guvernamental Drought Monitor din SUA, citat de AFP.

NASA susţine că seceta actuală, considerată moderată comparativ cu aceste modele, afectează în mod direct peste 64 de milioane de oameni din zonele de câmpie şi alte numeroase persoane care sunt afectate în mod indirect, din cauza impactului asupra agriculturii, mai notează AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Noul pod rutier peste Dâmbovița, construit de Primăria Sectorului 3, va fi gata în trei luni – Robert Negoiță
Noul pod rutier peste Dâmbovița, construit de Primăria Sectorului 3, va fi gata în trei luni – Robert Negoiță
Lucrările la noul pod rutier peste Dâmbovița, începute recent de către Primăria Sectorului 3, vor fi finalizate în doar trei luni, potrivit edilului de sector Robert Negoiță. El a făcut......
Afacerile Pepco în România au trecut de pragul de 500 de milioane de euro anul trecut. Profitul s-a dublat
Afacerile Pepco în România au trecut de pragul de 500 de milioane de euro anul trecut. Profitul s-a dublat
Discounterul polonez de modă Pepco a înregistrat o cifră de afaceri de peste 500 de milioane de euro anul trecut pe piața ...
Canalul Dunăre – București: A fost depusă solicitarea pentru Acordul de Mediu. Propunerea lui Burduja pentru Portul București
Canalul Dunăre – București: A fost depusă solicitarea pentru Acordul de Mediu. Propunerea lui Burduja pentru Portul ...
Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a anunțat că a fost depusă solicitarea de emitere a acordului de ...
Republica Cipru a anunțat astăzi că cel puțin opt state din UE susțin repatrierea refugiaților sirieni
Republica Cipru a anunțat astăzi că cel puțin opt state din UE susțin repatrierea refugiaților sirieni
Ciprul a anunţat vineri că face parte dintr-un grup de cel puţin opt state membre ale Uniunii Europene care doresc să ...