Spitalele sunt obligate să publice toate contractele de achiziţii de peste 20.000 lei, în termen de 7 zile de la semnarea lor

Spitalele publice, serviciile judeţene de ambulanţă şi instituţiile cu personalitate juridică aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătăţii (MS) sunt obligate să publice toate contractele de achiziţii mai mari de 20.000 de lei, în termen de şapte zile de la semnarea lor, pe platforma www.monitorizarecheltuieli.ms.ro, potrivit unui ordin al ministrului Sănătăţii, care a apărut, marţi, în Monitorul Oficial.
Economica.net - mar, 22 nov. 2016, 18:44
Spitalele sunt obligate să publice toate contractele de achiziţii de peste 20.000 lei, în termen de 7 zile de la semnarea lor

Ordinul prevede încărcarea în sistemul securizat www.monitorizarecheltuieli.ms.ro a achiziţiilor publice cu valoare de peste 20.000 de lei, a achiziţiilor directe de peste 20.000 lei, contracte cu terţe părţi, dar şi semnarea oricăror acte adiţionale sau contracte subsecvente.

În vederea respectării regimului informaţiilor care sunt confidenţiale sau protejate de un drept de proprietate intelectuală, unităţile din subordinea Ministerului Sănătăţii vor lua măsurile necesare în acest scop, cum ar fi anonimizarea secţiunilor din documentele scanate care conţin informaţii de acest tip, precizează MS.

Ordinul pentru transparentizarea informaţiilor cu privire la achiziţiile publice şi contractele ce implică utilizarea patrimonului public la nivelul spitalelor publice, serviciilor judeţene de ambulanţă şi instituţiilor cu personalitate juridică aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătăţii, publicat marţi în Monitorul Oficial, mai prevede ca toate unităţile amintite să introducă în sistemul securizat www.monitorizarecheltuieli.ms.ro, la şapte zile de la aprobare, atât planul anual de achiziţii publice, cât şi bugetul de venituri şi cheltuieli.

De asemenea, în primele şapte zile ale fiecărei luni, spitalele vor fi obligate să completeze în sistemul securizat informaţii cu privire la stadiul de execuţie a contractelor încheiate în urma aplicării procedurilor de achiziţie publică.

Managerii unităţilor respective răspund de îndeplinirea obligaţiilor prevăzute în cuprinsul ordinului ministrului, mai prevede actul normativ.

Potrivit Referatului de aprobare a ordinului, în cursul anului 2015 spitalele publice au înregistrat un număr de 43.500 proceduri de achiziţie publică în valoare de 16.645.107.606,92 lei, un număr de 422.021 contracte directe online în valoare de 555.345.068,55 lei şi un număr de 5.131 contracte directe offline în valoare de 156.391.133,68 lei (conform datelor publicate de Agenţia pentru Agenda Digitală a României în portalul www.data.gov.ro)

Analiza datelor pentru 2015 indică o preferinţă pentru încheierea de contracte directe (427.152 contracte online sau offline) într-un procent de 91 la sută, dar în valoare absolută acestea reprezintă doar un procent de 4 la sută din valoarea totală a achiziţilor publice derulate de spitale (711.736.202,23 lei faţă de suma totală a contractelor de 17.356.843.809,15 lei).

Iniţiativa Ministerului Sănătăţii, de transparentizare a informaţiilor cu privire la achiziţiile publice, a venit ca urmare a faptului că nu exista un sistem coerent de analiză a datelor legate de achiziţiile derulate de spitalele publice, potrivit Referatului de aprobare a Ordinului.

Absenţa unui astfel de mecanism reprezintă o vulnerabilitate semnificativă în contextul demersurilor ministerului de prevenire a corupţiei şi promovare a integrităţii, acest aspect fiind menţionat în rapoartele Comisiei Europene ce privesc progresele înregistrate de România în lupta împotriva corupţiei, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, mai spune MS în document.

Pe de altă parte, ȋn Hotărârea de Guvern nr. 583/2016, privind aprobarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2016-2020, a seturilor de indicatori de performanţă, a riscurilor asociate obiectivelor şi măsurilor din strategie şi a surselor de verificare, a inventarului măsurilor de transparenţă instituţională şi de prevenire a corupţiei, a indicatorilor de evaluare, precum şi a standardelor de publicare a informaţiilor de interes public, este definită noţiunea de „open contracting data standard”, arată MS.

Aceasta se referă la transparentizarea procesului de achiziţie publică şi derulare a contractelor prin punerea la dispoziţie a datelor deţinute de autorităţile publice şi implicarea publicului şi mediului de afaceri în identificarea şi rezolvarea problemelor în domeniu.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Guvernul scumpește benzina și motorina, de la 1 ianuarie. Cresc accizele, cu cât vei plăti în plus
Guvernul scumpește benzina și motorina, de la 1 ianuarie. Cresc accizele, cu cât vei plăti în plus
Ministerul Finanțelor a publicat noile accize care vor fi plătite în anul 2022, iar cele la carburanți au parte de o ...
Corina Creţu: Salariul minim în România ar ajunge la 3.500 de lei dacă s-ar aplica indicatorul de 60% din salariul mediu brut
Corina Creţu: Salariul minim în România ar ajunge la 3.500 de lei dacă s-ar aplica indicatorul de 60% din salariul mediu ...
Corina Creţu, membru supleant în Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European, ...
5 mari retaileri s-au întâlnit astăzi cu oficialii ANPC. Menținem un nivel constant al controalelor, anunță instituția
5 mari retaileri s-au întâlnit astăzi cu oficialii ANPC. Menținem un nivel constant al controalelor, anunță instituția
Cinci dintre cei mai mari retaileri alimentari, toți cu acționariat german, respectiv Kaufland, Lidl, Penny, Selgros și ...