Spurny, BCR: Leul se va prăbuşi ca Rocky în runda întâi, dacă se aprobă conversia la cursul istoric

Aplicarea legii privind conversia creditelor în valută ale populaţiei la cursul istoric ar determina scăderea monedei naţionale cu 20% şi ar genera pierderi companiilor de 20% la facturile încasate, iar impactul asupra capitalului sistemului bancar va fi de aproximativ 9 - 10 miliarde de euro, a declarat vineri Tomas Spurny, preşedintele executiv al Băncii Comercial Române.
Economica.net - vin, 03 oct. 2014, 13:06
Spurny, BCR: Leul se va prăbuşi ca Rocky în runda întâi, dacă se aprobă conversia la cursul istoric

Reprezentantul BCR consideră că în aceste condiţii s-ar pune în mare dificultate funcţionarea sistemului.

„Săptămâna viitoare, chiar în această clădire (n.r. Palatul Parlamentului) s-ar putea să avem un vot pe o lege privind conversia creditelor în valută la cursul istoric. (…) Dacă asta se întâmplă, dacă o lege va permite o astfel de conversie, moneda locală se va prăbuşi precum celebrul boxer Roky în prima rundă a meciului, la începutul filmului. Deprecierea leului va fi de aproximativ 20%, iar impactul asupra capitalului sistemului bancar va fi de aproximativ 9 – 10 miliarde de euro”, a spus oficialul BCR.

El a precizat că, în acest moment, la nivelul sistemului bancar, portofoliul de credite în valută acordate persoanelor fizice se ridică la 45 de miliarde de euro, iar convertirea acestor credite în lei la cursul istoric ar presupune refinanţarea acestor credite, ceea ce ar duce la deprecierea accelerată a monedei naţionale.

„Nu sunt susţinător al creditării în valută, nu am fost niciodată ca bancher, şi nu am dat niciodată un credit în monedă străină unui client în banca pe care am condus-o. Am stopat acordarea creditelor în valută pentru populaţie la BCR în septembrie 2012”, a mai spus Spurny.

Oficialul BCR a adăugat că deprecierea monedei cu 20% va genera, imediat, pierderi companiilor în acelaşi procent la facturile încasate, dar şi din faptul că 70% din datoriile firmelor din România sunt denominate în euro.

El a mai spus că, în Ungaria, deşi măsura luată de autorităţi nu a fost la fel de dură, moneda naţională a pierdut 20% din valoare, economia nu a crescut, iar statul va avea dificultăţi în următorii cinci ani pentru a convinge populaţia că există democraţie, creştere sustenabilă şi că există o convergenţă reală către standardul de viaţă din Uniunea Europeană.

„Dacă vrem să eliminăm acest risc trebuie să avem o altă platformă de discuţii în următorii 2 – 3 ani, dar dacă vrem să facem asta săptămâna viitoare vom avea turbulenţe serioase în mediul economic din România”, a mai spus preşedintele executiv al BCR.

Tomas Spurny a adăugat că, în acest moment, nivelul creditelor neperformante din România se ridică la 20%, iar acest aspect trebuie rezolvat de bănci, prin vânzarea acestor portofolii, pentru a se putea concentra pe activitatea de bază.

„Atâta timp cât băncile din România au 20% credite neperformante în bilanţuri, nu va fi creştere, pentru că băncile nu vor face nimic decât să se lupte cu această problemă. Cred că anul acesta, procentul va scădea semnificativ pentru ca, în final, băncile să rezolve problema”, a mai spus reprezentantul BCR. El a precizat că sectorul bancar din România este bine capitalizat, astfel încât chiar dacă băncile nu ar recupera niciun ban din creditele neperformante, efortul ar fi mai uşor de suportat decât conversia creditelor la cursul istoric.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...