Spurny, BCR: Leul se va prăbuşi ca Rocky în runda întâi, dacă se aprobă conversia la cursul istoric

Aplicarea legii privind conversia creditelor în valută ale populaţiei la cursul istoric ar determina scăderea monedei naţionale cu 20% şi ar genera pierderi companiilor de 20% la facturile încasate, iar impactul asupra capitalului sistemului bancar va fi de aproximativ 9 - 10 miliarde de euro, a declarat vineri Tomas Spurny, preşedintele executiv al Băncii Comercial Române.
Economica.net - vin, 03 oct. 2014, 13:06
Spurny, BCR: Leul se va prăbuşi ca Rocky în runda întâi, dacă se aprobă conversia la cursul istoric

Reprezentantul BCR consideră că în aceste condiţii s-ar pune în mare dificultate funcţionarea sistemului.

„Săptămâna viitoare, chiar în această clădire (n.r. Palatul Parlamentului) s-ar putea să avem un vot pe o lege privind conversia creditelor în valută la cursul istoric. (…) Dacă asta se întâmplă, dacă o lege va permite o astfel de conversie, moneda locală se va prăbuşi precum celebrul boxer Roky în prima rundă a meciului, la începutul filmului. Deprecierea leului va fi de aproximativ 20%, iar impactul asupra capitalului sistemului bancar va fi de aproximativ 9 – 10 miliarde de euro”, a spus oficialul BCR.

El a precizat că, în acest moment, la nivelul sistemului bancar, portofoliul de credite în valută acordate persoanelor fizice se ridică la 45 de miliarde de euro, iar convertirea acestor credite în lei la cursul istoric ar presupune refinanţarea acestor credite, ceea ce ar duce la deprecierea accelerată a monedei naţionale.

„Nu sunt susţinător al creditării în valută, nu am fost niciodată ca bancher, şi nu am dat niciodată un credit în monedă străină unui client în banca pe care am condus-o. Am stopat acordarea creditelor în valută pentru populaţie la BCR în septembrie 2012”, a mai spus Spurny.

Oficialul BCR a adăugat că deprecierea monedei cu 20% va genera, imediat, pierderi companiilor în acelaşi procent la facturile încasate, dar şi din faptul că 70% din datoriile firmelor din România sunt denominate în euro.

El a mai spus că, în Ungaria, deşi măsura luată de autorităţi nu a fost la fel de dură, moneda naţională a pierdut 20% din valoare, economia nu a crescut, iar statul va avea dificultăţi în următorii cinci ani pentru a convinge populaţia că există democraţie, creştere sustenabilă şi că există o convergenţă reală către standardul de viaţă din Uniunea Europeană.

„Dacă vrem să eliminăm acest risc trebuie să avem o altă platformă de discuţii în următorii 2 – 3 ani, dar dacă vrem să facem asta săptămâna viitoare vom avea turbulenţe serioase în mediul economic din România”, a mai spus preşedintele executiv al BCR.

Tomas Spurny a adăugat că, în acest moment, nivelul creditelor neperformante din România se ridică la 20%, iar acest aspect trebuie rezolvat de bănci, prin vânzarea acestor portofolii, pentru a se putea concentra pe activitatea de bază.

„Atâta timp cât băncile din România au 20% credite neperformante în bilanţuri, nu va fi creştere, pentru că băncile nu vor face nimic decât să se lupte cu această problemă. Cred că anul acesta, procentul va scădea semnificativ pentru ca, în final, băncile să rezolve problema”, a mai spus reprezentantul BCR. El a precizat că sectorul bancar din România este bine capitalizat, astfel încât chiar dacă băncile nu ar recupera niciun ban din creditele neperformante, efortul ar fi mai uşor de suportat decât conversia creditelor la cursul istoric.

Te-ar mai putea interesa și
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce regiunea îşi accelerează tranziţia la energiile regenerabile, arată un......
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii ...
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, ...
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai ...