Spurny, BCR: Statul român trebuie să împrumute bani şi să-i investească în infrastructură cu orice preţ

Tomas Spurny, directorul executiv al Băncii Comerciale Române, spune că guvernul ar trebui să-şi asume un plan de investiţii în infrastructură, chiar dacă asta presupune creşterea datoriei publice, acesta fiind un moment propice pentru România. Doar cu o infrastructură modernă, spune Spurny, va putea România să concureze cu celelalte ţări europene.
Mihai Banita - lun, 18 nov. 2013, 12:21
Spurny, BCR: Statul român trebuie să împrumute bani şi să-i investească în infrastructură cu orice preţ

„Dacă aş fi politician aş spune: trebuie să îndatorăm ţara la 60% din PIB cât mai repede posibil şi asumându-ne să construim x mii kilometri de autostradă, să punem apă şi canalizare în ţară”, a declarat Spurny, într-o conferinţă organizată la BNR cu ocazia împlinirii a 15 ani de la înfiinţarea Ziarului Financiar.

Potrivit acestuia, infrastructura, alături de costul forţei de muncă şi nivelul taxării sunt cele mai importante elemente care stau la baza competitivităţii unei economii. Dacă la costul forţei de muncă stăm bine, cu 1/3 din nivelurile UE, la infrastructură trebuie să aducem îmbunătăţiri, cu orice preţ, crede Spurny.

Datoria publică a României este la 38,6% din PIB, de trei ori mai mare decât era în 2008. România a fost aproape de un colaps al finanţelor publice în 2009 şi 2010, când pentru stabilizarea acestora a fost nevoie de un împrumut de aproape 20 de miliarde de euro de la instituţiile financiare internaţionale şi de creşterea taxelor, concomitent cu reducerea cu un sfert a salariilor din sectorul de stat.

O creştere a datoriei publice la 60% la PIB prezent înseamnă împrumuturi noi ale finanţelor de aproximativ 37 de miliarde de euro.

Spurny spune că nu ar trebui să ne mai uităm la trecut când vine vorba de finanţele publice, prezentul şi viitorul fiind mai importante, şi că ar trebui să ne împrumutăm acum, cât e ieftin.

„Datoria României costă cât cea a Italiei în prezent, este incredibil şi este o realizare importantă. Trebuie să împrumutăm bani, pentru că banii sunt disponibli şi întrebarea este cât vor mai fi ei disponibili, având în vedere starea lucrurilor în Europa şi la nivel internaţional. Guvernul trebuie să aibă un singur obiectiv: să construiască infrastructură indiferent de cost, cât mai repede posibil, pentru că aşa concurezi cu celelalte ţări”, spune Spurny.

O parte din banii împrumutaţi ar trebui cheltuiţi şi pe educaţie şi sistemul sanitar, mai adaugă directorul executiv la BCR.

Dacă statul va investi în direcţiile menţionate de acesta, atunci România va ajunge la un venit per capita de 75% din media UE în următorii 15 ani.

Anterior, Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, a declarat că datoria publică a României va reveni la niveluri reduse în anii următori, unde va şi rămâne, pentru că angajamentele internaţionale nu ne mai lasă loc de îndatorare.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...